Nedumerire

Discutii privind procedura penala
Post Reply
minodora

Nedumerire

Post by minodora » 17 Jan 2006, 08:44

Foarte multi sustin ca partea vatamata - arestata trebuie asistata de avocat.
Voi ce parere aveti?
M-am tampit eu care sustin ca nu?

ildi

Post by ildi » 17 Jan 2006, 08:56

In mod obisnuit nu si nu te-ai tampit, insa imi aduc aminte ca in cazul infractiunilor de trafic de persoane, asistenta juridica a victimei este obligatorie.

Caut legea care prevede acest drept al victimelor si va scriu mai tarziu.

Baltazar

Re: Nedumerire

Post by Baltazar » 17 Jan 2006, 09:17

minodora wrote:Foarte multi sustin ca partea vatamata - arestata trebuie asistata de avocat.
Voi ce parere aveti?
M-am tampit eu care sustin ca nu?
eu nu am auzit de parte vatamata arestata :-D :-D :-D
am auzit ca o persoana care a avut calitatea de parte vatamata a devenit ulterior invinuit/inculpat si a fost arestata :grin:

krisstina

Post by krisstina » 17 Jan 2006, 09:22

In mod exceptional, legea prevede si asistenta juridica obligatorie a partii vatamate.

Art. 173 (3) Cind instanta apreciaza ca din anumite motive partea vatamata, partea civila sau partea responsabila civilmente nu si-ar putea face singura apararea, dispune din oficiu sau la cerere luarea masurilor pentru desemnarea unui aparator.

Pt Baltazar: si daca e arestata in alta cauza?

gavril

Post by gavril » 17 Jan 2006, 09:28

Krisstina: "si daca e arestata in alta cauza ?"

nici daca partea vatamata este arestata in alt caz .. asitenta juridica nu va fi obligatorie in cazul in care e parte vatamata.

minodora

Post by minodora » 17 Jan 2006, 09:39

Arestata in alt caz, desigur!

krisstina

Post by krisstina » 17 Jan 2006, 09:53

Ba da, Gavril, daca instanta considera ca este necesara asistenta juridica obligatorie. Nu confunda expresia "asistenta juridica obligatorie" cu "a.j.o. in tot cursul procesului penal"

gavril

Post by gavril » 17 Jan 2006, 10:02

krisstina wrote:Ba da, Gavril, daca instanta considera ca este necesara asistenta juridica obligatorie. Nu confunda expresia "asistenta juridica obligatorie" cu "a.j.o. in tot cursul procesului penal"
stai putin. vrei sa spui ca daca o persoana are un proces la judecatorie in care e parte vatamata si un proces la tribunal in care este invinuit/inculpat atunci in procesul de la judecatorie vom avea un caz de asistenta juridica obligatorie ? nu prea cred. Si chiar daca instanta de la judecatorie considera obligatorie reprezentarea printr-un avocat .. tot nu aveam un caz propriu-zis de a.j.o. Nicidecum. Un alt compet ..in acelasi caz .. poate nu ia aceeasi decizie.

jus2001

Post by jus2001 » 17 Jan 2006, 19:43

Nu prea cred ca vei intalni in practica cazuri de asistenta obligatorie fata de partea vatamata in afara de traficul de persoane. Daca inst considera ca este necesara nu avem in nici un caz de-a face cu asistenta obligatorie, ci cel mult facultativa.

dricaru

Post by dricaru » 17 Jan 2006, 20:35

Mda, jus 2069 a raspuns clar, in opinia mea, astfel incit nu mai e cazul sa ne lungim cu povestioare de adormit Mitzura.

krisstina

Post by krisstina » 19 Jan 2006, 06:28

Scuze, Dricaru, ca ma lungesc, Neagu denumeste situatia de mai sus asistenta juridica obligatorie (ca daca instanta a dispus, baroul trebuie sa puna la dispozitie avocat din oficiu, asta nu mai zice in tratat, mi-a soptit un coleg la re re re examinare). Putem spune ca in acest caz a.j. este obligatorie sub sanctiunea nulitatii relative?

Povesti de adormit Mitzura inseamna ca nu exista relevanta practica, nu, adica-i tot una de zic ca-i obligatoriu ori facultativ?

jus2001

Post by jus2001 » 19 Jan 2006, 09:59

Neagu da o interpretare proprie acestei situatii! Or acum vii si ne citesti dintr-un tratat (intre ghilimele) scris de un copiator al codului de procedura penala. Citeste Tanoviceanu si dupa aia o sa mai deschizi ochii. Pana atunci ....

krisstina

Post by krisstina » 19 Jan 2006, 10:04

Multumesc de sfaturi, oricand sunt binevenite.

mariusms

Post by mariusms » 19 Jan 2006, 14:18

Art. 197 alin. 4 Cpp : "Instanta ia in considerare din oficiu incalcarile, in orice stare a procesului ......."
Coroboram cu art. 173 alin. 3 Cpp si rezulta clar un caz de asistenta juridica obligatorie.

Post Reply