Aspecte procedurale privind reconstituirea

Discutii privind procedura penala
Post Reply
Dramona

Aspecte procedurale privind reconstituirea

Post by Dramona » 11 Jan 2006, 10:02

Salut pe toata lumea.

Sunt novice si am nevoie de putin ajutor . Am de facut un referat cu tema "Aspecte procedurale privind reconstituirea" . Am rasfoit putin pe net si pe aici dar nu am prea gasit informatii. Ma poate ajuta cineva ?

Multumesc.

alcali

Post by alcali » 11 Jan 2006, 11:24

poti sa gasesti ce cauti in orice tratat de criminalistica si de procedura penala.
biblioteca nu net :mrgreen: .
daca totusi vrei, iti pot cauta si copia eu de prin astea ale mele, ca presupun ca iti tre ceva mai mult.

Dramona

Post by Dramona » 11 Jan 2006, 12:04

Multumesc. Ti-as fi recunoscatoare.
In cartile ce le am eu nu scrie mare lucru si as avea nevoie si de ceva practica judiciara. Ma gandeam ca poate as putea gasi ceva pe net dar se pare ca info pe tema asta nu prea sunt.
Orice legat de asta mi-ar putea fi de ajutor.

alcali

Post by alcali » 11 Jan 2006, 13:01

reconstituirea este o activitate de procedura pen. si tactica criminalistica ce consta in reproducerea artificiala a impprejurarilor in care a fost savarsita infractiunea sau oricare fapt ce prezinta importanta in cauza pt a se stabili daca fapta a avut ori putea sa aiba loc in conditiile date.
prin reconstituire nu trebuie sa se inteleaga refacerea,reproducerea locului savarsirii faptei.reamenajarea locului faptei este numai o activitate pregatitoare a reconstituirii.de fapt,reamenajarea locului sav. infract. nu este obligatoie intotdeauna la reconstituire.
recostituirea nu presupune reproducerea faptei, ci doar a imprejurarilor in care aceasta a avut loc, pentru ca in caz contrar,s-ar ajunge la reproducerea unor urmari socialmente periculoase, la savarsirea unor noi infract., ceea ce e cu desavarsire interzis.
trasaturile reconstituirii:
-in cadrul ei organul judiciar percepe nemijlocit fenomenele, actiunile si nu urmele acestora;obiectul perceperii este fenomenul,experienta si rezultatele lor.
-in cursul ei se pot reproduce si verifica fapte,fenomene care nu lasa urma materiale.
de ex :reconstituirea in in scopul verificarii posibilit. de a vedea sau auzi
-la reconstituire faptele si fenomenele sunt intotdeauna provocate artificial, de aceea ele sunt asemanatoare si nu identice cu cele adevrate

reconstituirea se deosebeste de cecetarea la fata locului si de exerimentul judiciar si serveste ca punct de pornire pt adunarea ,cercetarea si verificarea probelor. este des folosita in practica organelor de urmarire penala.
verificarea probelor poate fi realizata prin efectuarea diverselor activitati de urmarire penala precum si prin masuri operative:ascultari de martori,invinuiti sau inculpati,confruntari,prezentari pt recunoastere,constatari,perchezitii,etc.
unul din scopurile importante ale reconstiturii il constituioe verificarea versiunilor elaborate in cursul u.p.
in acest sens nu se verifica o anumita proba existenta in dosar si nici toate probele luate impreuna.se verifica presupunerile org de u.p formulate pe baza probelor si uneori chiar explicatii izvorate din datele obtinute prin efectuarea diferitelor activitati de verificare sau prin efectuarea unor masuri operative atunci cand nu sunt administrate probe in cauza.
intrucat reconstituirea este un act de u.p independent,prin efectuarea ei se poate ajungfe si la administrarea de probe noi.
intr-un caz privind savarsirea unui omor, cu ocazia reconst.,dupa ce inculpatul a aratat activitatile pe care le-a intreprins pt suprimarea vietii victimei si pt disimularea omorului in alta moarte violenta-asezarea cadavrului pe o artera intens circulata- a indicat itinerariul parcurs pt parasirea locilui.
reparcurgand acest itinerariu,inculpatul si-a amintit si indicat locul unde a aruncat ob. cu care a lovit victima-un ciomag pe care se gaseau pete de sange din aceeasi grupa sanguina cu cea a victimei.
importanta reconstituirii rezulta din rolul pe care il are acest procedeu probator in conturarea elementelor constitutive ale infractiunii, in afara adevarului, datorita faptului ca elementele de proba indoielnice sau simple indicii pot sa fie retinute ca probe serioase sau inlaturate ca lipsite de valoare.
reconst.poate fi dispusa motivat atat in cursul up cat si in cursul judecatii.-prin rezolutie motivata a proc,respectiv prin incheiere de catre instanta.
reconst se poate face numai in prezenta inv/inc, absenta lui fiind de neconceput pt ca el e cel care este pus sa imite modul in carea a comis fapta.pot participa si partile din proces insa neprezentarea partii instiintate cu priv. la ziua,ora si locul reconstituirii nu impiedica efectuarea acesteia. la efectuare trebuie sa fie prezenti si martorii asistenti afara de cazul in care nu este posibil.
dupa efectuarea reconst.operatiunile si rezultatul lor se trece intr-un proces verbal de reconstituire.cu ocazia reconst.se fac schite, fotografii desene care se adauga la procesul verbal.


:lol: gata cu ceva de la mine si ceva dintr-un tratat de criminalistica... sper sa iti fie de folos.

Dramona

Post by Dramona » 12 Jan 2006, 10:34

Multumesc :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests