N-am cui sa dau banii inapoi !

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
doyle

N-am cui sa dau banii inapoi !

Post by doyle » 20 Oct 2004, 10:34

Situatia:-Am luat un imprumut ca persoana fizica de la o alta cu rambursare esalonata in transe la anumite termene;s-a facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara.
-Transele s-au achitat pe baza de chitanta sau s-au amanat cu
acordul scris al ambelor parti pana la ultima pe care nu am mai restituit-o
deoarece a survenit decesul creditorului.
-Sunt 3 minori mostenitori:2 ai fostului sot si unul al concubinului.
-Au trecut peste 13 luni de la deces si succesiunea inca nu e facuta;se pare ca din cauza concubinului care nu doreste dezbaterea succesiunii avand in posesie bunuri si valori de care nu doreste sa se desparta.
-Intre timp fiecare parinte mi-a cerut banii pt el sau mai tarziu partea copilului(copiilor) lui;m-am intalnit sau vorbit cu ei de cate ori au solicitat,le-am aratat ca am banii dar am refuzat sa-i dau pana ce ei nu sunt in situatia legala de a-i primi si de a cere radierea ipotecii;am fost chiar amenintat de avocatul fostului sot ca-mi vor cere dobanzi pe perioada de la deces-curent daca nu dau banii in afara succesiunii pe baza unei procuri date de copii tatalui si a faptului ca e prevazut in contract plata de dobanzi la nivel BNR in cazul in care nu restitui banii la termenele prevazute.
Desi aparent nu eu sunt cel care trebuie sa se framante pt a limpezii situatia si nici nu vreau sa vand imobilul ipotecat toata treaba ma tulbura si o doresc solutionata desi avocatul meu zice sa-mi vad linistit de treaba pana se face succesiunea.
Va rog sa-mi dati raspunsuri la urmatoarele intrebari:
2.Daca este corect sa mi se perceapa dobanzi pt perioada de la deces si pana la restituirea banilor,desi nerestituirea nu e din reaua mea vointa,banii sunt,dar succesiunea este taraganata;n-am depus banii intr-un cont deoarece in tot acest ultim an mi s-a spus ca se rezolva saptamana urm sau peste o luna asa ca-i pastrez acasa(ceea ce nu-i prea convenabil)iar dobanda la vedere la valuta este de 0,..% si nu se justifica,fiind de plata si comision la ridicare;oricum nu e vorba de o suma mare a dobanzii dar ce fac daca succesiunea dureaza inca un an sau 3 sau...?
1.Ce solutie legala am de a restitui banii si a mi se radia ipoteca?
Va multumesc.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 20 Oct 2004, 12:12

parerea mea este ca ar trebui sa faci o oferta de plata urmata de consemnatiune (daca ai avocat iti va explica ce inseamna) pe numele succesiunii.
asta insemna practic ca vei consemna suma de bani pe numele mostenitorilor care-si vor stabili aceasta calitate in urma dezbaterii succesiunii, liberandu-te astfel de datorie. Totodata vei putea proba si ca s-a achitat datoria in intregime si deci vei ridica ipoteca si in plus nici nu te lasi (ca sa zic asa) la mana reprezentantilor mostenitorilor, care ar putea avea un interes in a nu solutiona situatia ca ulterior sa ceara dobanzi pentru intarziere si daune.

aiurel

Post by aiurel » 21 Oct 2004, 09:19

consemnatiunea la CEC cred ca ar trebui facuta pe numele decedatului, pentru ca nu cred ca stie cat va reveni fiecaruia dintre mostenitori si probabil ca nici nu stie cati mostenitori sunt si ce parte are fiecare din mostenire.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Oct 2004, 12:34

pai nu poti pe numele decedatului pentru simplul motiv ca a decedat. dar poti consemna "pe numele mostenirii" adica generic pentru mostenitorii lui de cuius, indiferent care ar fi ei aceia.
Cine si in ce formula va ridica banii devine problema mostenitorilor, debitorul s-a liberat de datorie si ca sa zic asa putin ii mai pasa cati mostenitori sunt si ce cota revine fiecaruia.

Post Reply