Despre actiuni/parti sociale

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
fuji

Despre actiuni/parti sociale

Post by fuji » 04 Jan 2006, 11:59

Actiunile/partile sociale dobandite de un sot in timpul casatoriei sunt sau nu bunuri comune ? Judecatorul poate proceda la impartirea actiunilor/partilor sociale intre cei 2 soti in conditiile art.36 C.fam?Daca da, cum pot fi respectate, in acest caz si prevederile l 31/1990?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri :lol:

fuji

Post by fuji » 04 Jan 2006, 15:02

Hmm, nimeni nici o parere ...???

Intrebarea este f. serioasa si nici eu nu sunt clarificata 100% asupra raspunsului.
Insa sunt curioasa sa aflu ce parere au altii.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 04 Jan 2006, 16:36

Acu am vazut intrebarea.
eu zic asa: partile sociale nu sunt titluri negociabile asa incat nu pot face obiectul partajului intre soti. Mai mult, SRL-ul este societate de persoane si nimeni nu poate fi obligat sa accepte un asociat pe care nu-l vrea.
Actiunile insa, fiind titluri negociabile, chiar daca indivizibile, pot face obiectul partajului intre soti, mai ales daca vorbim de exemplu despre actiuni tranzactionate la bursa, dobandite de unul dintre soti sau de amadoi, in timpul casatoriei.
Zic eu ca solutia se impune si pentru ca SA-urile sunt societati de capital si nu de persoane.

minodora

Post by minodora » 04 Jan 2006, 17:08

Eu aici te contrazic.
Este adevarat ca nimeni nu e obligat sa accepte un asociat daca nu-l vrea dar asta nu inseamna ca nu le poate cesiona daca nu-i convine.
In plus SRL-ul, din cate tin eu minte fara a ma uita pe ceva, este un fel de hibrid.
Nu este societate de persoane, cu asociat "intuitu personae", bla, bla....

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 04 Jan 2006, 17:31

ce sa zic, sigur ca se pot cesiona partile sociale insa din cate stiam eu asociatul care decide sa cesioneze are obligatia de a oferi intai partile sale sociale celorlalti asociati. (se poate insa sa se mai fi schimbat legea). Si ba da, SRL-ul este societate de persoane.

minodora

Post by minodora » 04 Jan 2006, 18:52

Este, da atipica. Nu e ca SNC si SCA.

fuji

Post by fuji » 05 Jan 2006, 00:10

SRl-ul este o forma hibrida intre soc. de persoane si soc. de capitaluri. Si da, SRL are un caracter intuitu personae intrucat se bazeaza pe increderea , afinitatile,simpatia, bla-bla existenta intre asociati. De aceea, pt. transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii, se cere acordul asociatilor detinand cel putin 3/4 din capitalul social. Mai mult, asociatii pot stabili prin act constitutiv, ca in cazul decesului unuia dintre ei, succesorii acestuia nu pot deveni asociati, ci li se vor plati respectivele parti sociale conform ultimului bilant contabil aprobat.

Problema este ca, la intrebarea mea, suna tentant si simplu un raspuns intemeiat pe prevederile art.30 din C.fam deoarece si actiunile/partile sociale sunt bunuri. Iar art. respectiv este fooarte categoric. In plus, enumerarile de exceptie de la art.31 sunt cam evazive pt. a incadra actiunile/partile sociale intr- una din categoriile respective

De ex. navigand pe Internet, am gasit C.fam Republ.Moldova care la art.20 al.3 are o reglementare explicita : Sint proprietate in devalmasie a sotilor bunurile mobile si imobile, valorile mobiliare, depunerile si cotele de participatie in capitalul social din institutiile financiare sau societatile comerciale,care au fost construite, constituite, procurate sau facute din contul mijloacelor comune, precum si alte bunuri dobindite in timpul casatoriei, chiar daca sint procurate sau depuse pe numele unuia dintre soti.

Insa totusi, in ceea ce ne priveste, actiunile si partile sociale au un regim aparte, reglementat de o lege speciala care, nu intamplator , se completeaza cu dispozitiile Codului comercial (art.291) si cu legislatia referitoare la valorile mobiliare.
De aceea ma intreb in ce masura isi gaseste aplicabilitatea art.35 din C.fam (mandatul tacit)in ceea ce priveste exercitarea drepturilor conferite de detinerea de actiuni/partil sociale dobandite de unul dintre soti in timpul casatoriei sau, in ce masura Judecatorul , prin imparteala (art.33 si 36 C.fam) ,ar putea modifica structura actionarilor/asociatilor dintr-o Soc.comerciala. Sunt foooooarte nelamurita :lol:

Iar daca sunt totusi bunuri comune, zau ca incep sa-mi treaca tot felul de idei traznite prin cap :lol: :twisted:

Post Reply