SRl-ul este o forma hibrida intre soc. de persoane si soc. de capitaluri. Si da, SRL are un caracter
intuitu personae intrucat se bazeaza pe increderea , afinitatile,simpatia, bla-bla existenta intre asociati. De aceea, pt. transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii, se cere acordul asociatilor detinand cel putin 3/4 din capitalul social. Mai mult, asociatii pot stabili prin act constitutiv, ca in cazul decesului unuia dintre ei, succesorii acestuia nu pot deveni asociati, ci li se vor plati respectivele parti sociale conform ultimului bilant contabil aprobat.
Problema este ca, la intrebarea mea, suna tentant si simplu un raspuns intemeiat pe prevederile art.30 din C.fam deoarece si actiunile/partile sociale sunt bunuri. Iar art. respectiv este
fooarte categoric. In plus, enumerarile de exceptie de la art.31 sunt cam evazive pt. a incadra actiunile/partile sociale intr- una din categoriile respective
De ex. navigand pe Internet, am gasit C.fam Republ.Moldova care la art.20 al.3 are o reglementare explicita :
Sint proprietate in devalmasie a sotilor bunurile mobile si imobile, valorile mobiliare, depunerile si cotele de participatie in capitalul social din institutiile financiare sau societatile comerciale,care au fost construite, constituite, procurate sau facute din contul mijloacelor comune, precum si alte bunuri dobindite in timpul casatoriei, chiar daca sint procurate sau depuse pe numele unuia dintre soti.
Insa totusi, in ceea ce ne priveste, actiunile si partile sociale au un regim aparte, reglementat de o lege speciala care, nu intamplator , se completeaza cu dispozitiile Codului comercial (art.291) si cu legislatia referitoare la valorile mobiliare.
De aceea ma intreb in ce masura isi gaseste aplicabilitatea art.35 din C.fam (mandatul tacit)in ceea ce priveste exercitarea drepturilor conferite de detinerea de actiuni/partil sociale dobandite de unul dintre soti in timpul casatoriei sau, in ce masura Judecatorul , prin imparteala (art.33 si 36 C.fam) ,ar putea modifica structura actionarilor/asociatilor dintr-o Soc.comerciala. Sunt foooooarte nelamurita
Iar daca sunt totusi bunuri comune, zau ca incep sa-mi treaca tot felul de idei traznite prin cap