sucursala
Sucursala este un dezmembramant fara personalitatea juridica si nu poate sta in judecata in nume propriu exact din motivul pe care l-a spus Wittmann.
Sucursala poate sta in judecata in numele societatii mama, dar numai in limita delegarilor de competenta.
Art 41 alin. 2 Cod procedura civila nu are in vedere dezmembramintele unei societati ci asociatiile sau societatile fara personalitate juridica.
Sucursala poate sta in judecata in numele societatii mama, dar numai in limita delegarilor de competenta.
Art 41 alin. 2 Cod procedura civila nu are in vedere dezmembramintele unei societati ci asociatiile sau societatile fara personalitate juridica.
vedeti ca totusi exista decizii de speta prin care Curtea de Apel - sectia comerciala daca nu ma insel, a apreciat ca in anumite situatii sucursala poate avea calitate procesuala pasiva 9era in speta vorba despre daune izvorand dintr-un contract incheiat de sucursala cu un tert)
A apreciat curtea ca numai sucursala putea fi responsabila de neandeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor asumate, imprejurare in care, in litigiul in speta, numai sucursala (ca parte semnatara a contractului) si nu societatea mama poate avea calitate procesuala.
A apreciat curtea ca numai sucursala putea fi responsabila de neandeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor asumate, imprejurare in care, in litigiul in speta, numai sucursala (ca parte semnatara a contractului) si nu societatea mama poate avea calitate procesuala.
Da, in Revista de drept comercial nr. 10/1997, la pag. 164 si 165 sunt publicate doua decizii pronuntate de Curtea de Apel Brasov, in care se retine ca sucursala poate avea calitate procesuala pasiva in temeiul art. 42 alin. 2 Cod pr. civ, ba chiar si calitate procesuala activa in anumite situatii.
Practica recenta a ICCJ este insa alta.
Eu cred ca sucursala nu sta in judecata in nume propriu nici ca parata nici ca reclamanta dar poate sta in judecata pentru societatea mama in limita delegarilor de competenta si cu conditia sa se arate in cerere calitatea de reprezentant a sucursalei.
Daca este reclamant, sucursala va trebui sa formuleze cererea cam asa: SC "X" S.A. -Sucursala..., cu sediul .... (sediul sucursalei, permis de art. 87 pct.2 Cod procedura civila).
Practica recenta a ICCJ este insa alta.
Eu cred ca sucursala nu sta in judecata in nume propriu nici ca parata nici ca reclamanta dar poate sta in judecata pentru societatea mama in limita delegarilor de competenta si cu conditia sa se arate in cerere calitatea de reprezentant a sucursalei.
Daca este reclamant, sucursala va trebui sa formuleze cererea cam asa: SC "X" S.A. -Sucursala..., cu sediul .... (sediul sucursalei, permis de art. 87 pct.2 Cod procedura civila).
Simplificand extrem este vorba despre patrimoniu. O hotarare data impotriva sucursalei nu poate fi executata decat asupra firmei mama- singura care are patrimoniu- ca element definitoriu al persoanei juridice. In masura in care consideram sucursala ca pe un mandatar al persoanei juridice nu este nici o problema sa apara ca parata in instanta. Din punctul meu de vedere ar fi nevoie de un mandat expres al persoanei juridice numai in momentul in care ar sta in instanta ca reclamanta.
Nu cred ca sucursala este mandatar ci organele de conducere ale acesteia care semneaza acte in legatura cu activitatea sucursalei dar in interesul societatii mama si in baza delegarilor de competenta.
Numai pentru acte juridice incheiate de conducerea sucursalei se pune problema de a sta in judecata ca reclamanta sau parata.
Numai pentru acte juridice incheiate de conducerea sucursalei se pune problema de a sta in judecata ca reclamanta sau parata.