Un amic de-al meu, cu dubla cetatenie romana si americana(de 20 ani , de cand a trecut frontiera) , este prin Romania sa demareze o succesiune dupa fratele lui, cetatean tot romano-american.Fratele lui a murit in HOUSTON-TEXAS prin 1996.Amicu meu , pica in Romania cu certificatul de deces in original , pe care il traduce la un traducator autorizat,pe care scrie ca fratele lui era casatorit in America, desi nu mai era(murise chiar intr-un azil de batrani si unde il mai vizitase chiar fosta lui sotie, care era FOSTA sotie, care se ocupase chiar la moarte de cele necesar acolo...).Aici in tara, afla ca trebuia sa-si apostileze certificatul de deces la autoritatile americane(Conventia de la Haga) pentru a-l putea folosi in Romania pentru deschiderea succesiunii.Aici in Romania a fost personal la Ambasada Americana din Bucuresti unde, contra unei taxe consulare si-a apostilat aici actul de deces.O alta varianta pe care o aude, astfel incat e "putin " incurcat, ar fi varianta prin care ar obtine un certificat de deces romanesc pentru fratele lui(doar era si cetatean roman..., si poate la la evidenta populatiei mai figureaza inca in scripte ca fiind in viata...!), procedura cam in ceata, prin care ii declara moartea la primaria localitatii in care s-a nascut undeva la o comuna in Bistrita), sau o alta varianta la primaria unde detinea ceva proprietati imobiliare(in cazul acesta ORADEA unde e vorba de doua imobile), autoritati care, ii vor aplica o amenda pentru declararea cu inarziere a decesului ,lui a apartinator, urmand sa demareze procedura prin MINISTERUL ADMINISTRATIEI si INTERNELOR(unde cica dureaza cam 2 luni) de eliberare a unui certificat de deces romanesc.
La Oradea a reusit sa identifice doua imobile(poate sunt mai multe...) de la unul a scos un C.F iar de la celalalt are o hartie cu rolul la impozit de la Primarie in care figureaza si numele lui(decedatului).Pe ambele imobile, decedatul din HOUSTON-TEXAS este coproprietar in cote parti de 1/2 in indivizune ,cu o doamna care la vremea aceea , prin 1992-1995 era concubina si asociata lui dintr-o firma pe care o aveau impreuna care fabrica o bautura "TAMPICO"; cam atat stie amicul meu.Actualmente, fosta concubina a decedatului este in America!Deh dragostea de "taramul tuturor posibilitatilor" si-a pastrat-o si mai incolo...Dupa o cautare la Registrul Comertului Oradea dupa numele decedatului,pentru a identifica vreo participatie in vreo firma activa , NU s-a gasit nimic...
Dupa ce am studiat art 673 Cod Procedura Civila suntem si mai nelamuriti, pentru ca inteleg ca trebuie deschis un proces de indiviziune judiciara cu indicarea evaluarii bunurilor,si identificarea intregului patrimoniu,etc..Inainte de asta trebuie sa faca o deschidere de succesiune, care inteleg ca are ceva termene de 6 luni de la deces dar nu stim care sunt exceptiile prin care poate reintra in dreptul de a solicita deschiderea succesiunii pentru cele 2 imobile!
Poate cineva de pe lista sa ne sugereze o rezolvare?Amicul meu ar plati pentru serviciul complect(succesiunea,identificarea si a altor bunuri/valori,evaluarea acestora,asistenta pe parcursul procesului de partaj din indiviziune,vanzarea la licitatie prin executorul judecatoresc,etc).Stiu sigur ca este dispus sa imputernicesca pe cineva(competent evident!) printr-o procura in care sa se precizeze chiar % din contravaloarea identificata si finalizata.
Se poate ocupa cineva de problema noastra?
multumim,
ravita1967@yahoo.com
Radu Tapu ,
0742947353
romano -american fata in fata cu deschiderea unei succesiuni
Descendentii si ascendentii privilegiati (parintii) sunt mostenitori sezinari, adica au posesiunea de drept a bunurilor succesorale de la data deschiderii mostenirii fara a fi necesar sa indeplineasca anumite formalitati prealabile.
Nu aceleasi drepturi au si colateralii privilegiati (fratii), care trebuie sa-si exercite dreptul de optiune succesorala in termen de 6 luni de la data decesului, data inscrisa in certificatul de deces. Nu conteaza data inregistrarii la primaria localitatii unde s-a nascut !!!
Dreptul de optiune succesorala este un drept prescriptibil extinctiv, susceptibil de intrerupere, suspendare si repunere in termen.
Repunerea in termen se va face pentru cauze temeinic justificate, altele decat forta majora (cauza de suspendare), cum ar fi anumite imprejurari care au impiedicat pe mostenitori sa afle de decesul celui la a carui succesiune au vocatie.
Cererea de repunere in termen se face in interval de o luna de la data incetarii impiedicarii si pentru cauze care exclud culpa reclamantului.
Daca fratele nu poate justifica o repunere in termen si daca defunctul nu a lasat descendenti cred ca avem de-a face cu o succesiune vacanta, care se cuvine statului roman, ca pe teritoriul lui se afla bunurile imobile din masa succesorala (nu conteaza cetatenia).
Numai coproprietara (concubina) imobilelor din Oradea, daca este interesata, poate introduce o actiune de iesire din indiviziune, care este imprescriptibila. Fratele nu are nici un drept, ar cheltui inutil banii. Doar daca se realizeaza o repunere in dretul de optiune succesorala, ceea ce mi se pare aproape imposibil. Cred ca este foarte greu de demonstrat ca din 1996 cineva nu a cunoscut decesul fratelui sau, mai ales ca locuiau in aceeasi tara.
Deci, nu va mai bateti capul cu iesiri din indiviziune, identificari de bunuri etc., ca sunt departe... :( :(
Nu aceleasi drepturi au si colateralii privilegiati (fratii), care trebuie sa-si exercite dreptul de optiune succesorala in termen de 6 luni de la data decesului, data inscrisa in certificatul de deces. Nu conteaza data inregistrarii la primaria localitatii unde s-a nascut !!!
Dreptul de optiune succesorala este un drept prescriptibil extinctiv, susceptibil de intrerupere, suspendare si repunere in termen.
Repunerea in termen se va face pentru cauze temeinic justificate, altele decat forta majora (cauza de suspendare), cum ar fi anumite imprejurari care au impiedicat pe mostenitori sa afle de decesul celui la a carui succesiune au vocatie.
Cererea de repunere in termen se face in interval de o luna de la data incetarii impiedicarii si pentru cauze care exclud culpa reclamantului.
Daca fratele nu poate justifica o repunere in termen si daca defunctul nu a lasat descendenti cred ca avem de-a face cu o succesiune vacanta, care se cuvine statului roman, ca pe teritoriul lui se afla bunurile imobile din masa succesorala (nu conteaza cetatenia).
Numai coproprietara (concubina) imobilelor din Oradea, daca este interesata, poate introduce o actiune de iesire din indiviziune, care este imprescriptibila. Fratele nu are nici un drept, ar cheltui inutil banii. Doar daca se realizeaza o repunere in dretul de optiune succesorala, ceea ce mi se pare aproape imposibil. Cred ca este foarte greu de demonstrat ca din 1996 cineva nu a cunoscut decesul fratelui sau, mai ales ca locuiau in aceeasi tara.
Deci, nu va mai bateti capul cu iesiri din indiviziune, identificari de bunuri etc., ca sunt departe... :( :(