va rog sa-mi dati un sfat

Discutii privind procedura civila
Post Reply
nicolex

va rog sa-mi dati un sfat

Post by nicolex » 08 Dec 2005, 18:24

Buna! sunt nou pe acest forum, dar va urmaresc de f. mult timp. M-au captivat discutiile de pe forum si mi se par foarte interesante. As dori sa ma ajutati intr-o problema.Am cumparat o casa cu dependinte si cativa m de curte cu chitanta de mana in 2004 cu 80.000.000 lei. Vanzatorul nu vrea sa mai facem actele cu toate ca in chitanta a specificat ca in termen de 4 luni de la incheierea chitantei vom face actele la notar. Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac, si cat m-ar costa (taxa timbru, timbru judiciar).

sechmet

Post by sechmet » 08 Dec 2005, 18:38

Faci o cerere la judecatoria in raza careia se afla imobilul (terenul si contructia) intemeiata pe art. 1073 Cod civil si pe art. 5 alin. 2 din Titlul X al Legii ne. 247/2005 si ceri instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract si ceri sa se dispuna si intabularea dreptului tau in CF.
Taxa de timbru este modica.
Nu-mi amintesc foarte exact dar cred ca 91.000 lei vechi.
Pe cerere aplici si un timbru judiciar de 3.000 lei vechi.

nicolex

Post by nicolex » 10 Dec 2005, 18:16

multumesc pt raspuns. Totusi am inteles ca trebuie sa timbrez la valoare adica 2.400.000 lei vechi, dar mai intai de judecata sa le trimit notificare vanzatorilor. V-as ruga sa-mi trimiteti un model de cerere pt judecata , daca nu cer prea mult. :oops:

Dyana

Post by Dyana » 11 Dec 2005, 18:01

Aveti la dispozitie doua cereri(dvs.puteti alege):1)ori il chemati in judecata pentru obligatia "de a face",prin care solicitati instantei sa-l oblige pe parat(vanzator) sa incheiati un contract autentic de vanzare-cumparare(la notariat)si solicitati si daune cominatorii/zi de intarziere(pt. a-l determina sa incheie mai repede contractul).
2)Il chemati in judecata pe vanzator,solicitand instantei sa pronunte o hotarare,care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Trebuie sa aveti grija,sa fi trecut termenul de 4 luni stipulat in antecontract("chitanta de mana").
Va recomand prima cerere.De multe ori,pe parcursul procesului,partile convin sa incheie contractul la notariat.Odata ce ati incheiat contractul la notariat,puteti renunta la judecata.Succes!

nicolex

Post by nicolex » 11 Dec 2005, 18:44

multumesc pt raspuns, Dyana, dar sunt nevoit sa accept a doua varianta deoarece vanzatorii nu vor sa mearga la notariat. De aceea as vrea sa stiu cum trebuie timbrata cererea si as vrea un model de cerere, si daca este obligatoriu sa fac mai intai notificarea.

wittmann

Post by wittmann » 12 Dec 2005, 12:02

La timbraj te cam rupe un pic, pentru ca trebuie sa platesti exact taxa notariala pe care ai fi platit-o daca incheiai actul la notar.

aho

Post by aho » 13 Dec 2005, 13:07

Tx. tb. f. de obiceiul instantei. Legal se tx. la valoare si asa reprezinta 1/2 din tx. notariale, ad. numai tx. tb. fara onorariu. Eu taxez cu 3% dupa ob. instantei, nu stiu insa de ce danmi convine.

wittmann

Post by wittmann » 13 Dec 2005, 14:08

NORMELE METODOLOGICE
de aplicare a Legii nr. 146/1997 privind taxele de timbru

"..........
art. 9 alin. 1 - Cererile introduse la instantele judecatoresti, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instarinare a unor bunuri imobile, se taxeaza corespunzator taxei de timbru pentru autentificarea actului prevazute la cap. I pct. 1 din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala, aprobata si modificata prin Legea nr. 122/1998, cu modificarile si completarile ulterioare
..........."

aho

Post by aho » 13 Dec 2005, 15:49

wittmann, la notar platesti numai taxa de timbru pentru autentificarea actului , saracun fara onorariu ce mananca de Sarbatori ?
tu cand introduci act. nu ceri onorariu? Iti trimet niste neamuri :razz:

wittmann

Post by wittmann » 13 Dec 2005, 20:38

Am zis eu ca nu se plateste onorariu??? De unde le scoti, frate?

nicolex

Post by nicolex » 15 Dec 2005, 17:10

si.........in concluzie, ce ma sfatuiti sa fac? cu cat se timbreaza cererea? se mai fa ce notificare?
cat costa avocatul?
:(

aho

Post by aho » 19 Dec 2005, 10:49

wittmann wrote:La timbraj te cam rupe un pic, pentru ca trebuie sa platesti exact taxa notariala pe care ai fi platit-o daca incheiai actul la notar.
de la tine( soro). :razz: SA FII FERICIT SI BOGAT IN ANUL CE VINE! ACEEASI URARE TUTUROR!

nicolex.
Tren notificare, altfel nu-ti poti justifica interesul si nici nu poti cere cheltuieli de jud. dc. cumva vine omu si zice ca-i de acord.

De timbrat se timbreaza la valoare, n-am legea la indemana, dar ceva mai putin de 700 RON, tx. tb. Poti incerca si cu 3% adica 240 ron ca ti-o spune judele la inregistrare sa platesti diferenta.
Nu te risca fara avocat, ca dc. pierzi e mai greu de reparat in calea de atac. Avocatul costa diferit, de regula ptr. act. ta intre 500 si 800 RON. Unul mai ieftin, nu stiu ce sa zic...

Post Reply