Sunt aproape sa trimit procura mamei mele sa ma reprezinte la intocmirea dosarului de succesiune si sa ma reprezinte la succesiune in urma tatalui meu, eu traind in Australia. Situatia este asa: mostenitori sunt eu si fratele meu si mama noastra; mama a lucrat in USA pe timpul casatoriei in 90ns si, cu banii de acolo a cumparat apartamente in Romania dar mai are si cash in conturi, poate si ceva fond de pensii in USA; fratele meu a cumparat 2 apartamente pe numele lui cat era student de la vanzator direct dar cu banii parintilor inaintea mortii tatalui meu intre 1990-2000 sau mai bine zis parintii au cumparat pe numele lui; tatal si mama mea au fost casatoriti pana la moartea tatalui; tatal nostru a avut grija de noi cat mama a lucrat in USA si a avea venit si el; tata a murit acum o luna si mama a deschis succesiunea.
Intrebarea este: banii castigatii de mama in USA pe timpul casatoriei intra la masa succesorala? cele 2 apartamente cumparate pe numele fratelui meu de parinti direct de la vanzator cat timp fratele nu avea venit mai pot intra la succesiune? dand procura mamei care este si beneficiar ce riscuri apar aici?ce as putea scrie in procura ca sa oblig pe mama sa alcatuiasca masa succesorala corect?ce se intampla cu conturi unde mama este cu clauza de retragere?
Va multumesc mult pentru ajutor!
ajutor succesiune
banii castigati de mama dvs in SUA, de principiu, au devenit bunuri comune la data incasarii. Daca ei mai exista si numai cu aceasta conditie, in principiu jumatate din ei ar putea intra la masa succesorala. daca se afla in conturi deschise pe numele mamei exclusiv nu intra la masa succesorala caci nu se aflau in patrimoniul defunctului la data decesului.
Apartamentele dobandite de fratele dvs. (chiar daca cu banii parintilor) nu intra la masa succesorala caci nu se gaseau in patrimoniul defunctului la data decesului
Conturile deschise pe numele tatalui dvs. cuprins sume de bani care intra in masa succesorala. Daca conturile sunt comune (pe numele tatalui si al mamei) atunci numai jumatate din suma intra la masa succesorala.
Nu cred ca aveti la dispozitie vreo mentiune pe care sa o inserati in procura asa incat sa obligati pe mama dvs. sa alcatuiasca masa partajabila asa cum credeti dvs. ca e corect.
Insa daca vi se pare ca anumite bunuri care s-au aflat in patrimoniul defunctului la data decesului nu au fost trecute in masa succesorala aveti posibilitatea ulterior sa completati certificatul de deces si cu acestea.
Apartamentele dobandite de fratele dvs. (chiar daca cu banii parintilor) nu intra la masa succesorala caci nu se gaseau in patrimoniul defunctului la data decesului
Conturile deschise pe numele tatalui dvs. cuprins sume de bani care intra in masa succesorala. Daca conturile sunt comune (pe numele tatalui si al mamei) atunci numai jumatate din suma intra la masa succesorala.
Nu cred ca aveti la dispozitie vreo mentiune pe care sa o inserati in procura asa incat sa obligati pe mama dvs. sa alcatuiasca masa partajabila asa cum credeti dvs. ca e corect.
Insa daca vi se pare ca anumite bunuri care s-au aflat in patrimoniul defunctului la data decesului nu au fost trecute in masa succesorala aveti posibilitatea ulterior sa completati certificatul de deces si cu acestea.
attorneyatlaw wrote:banii castigati de mama dvs in SUA, de principiu, au devenit bunuri comune la data incasarii. .............. daca se afla in conturi deschise pe numele mamei exclusiv nu intra la masa succesorala caci nu se aflau in patrimoniul defunctului la data decesului.
.................... Daca conturile sunt comune (pe numele tatalui si al mamei) atunci numai jumatate din suma intra la masa succesorala.
1. In opinia mea, nu exista bani care sa apartina exclusiv unuia dintre soti daca ei au fost incasati in timpul casatoriei - indiferent daca celalalt sot cunoaste sau nu despre existenta lor.
2. Sumele de bani depuse in cont sunt considerate bunuri comune daca au fost depuse in timpul casatoriei. Nu are relevanta pe numele caruia dintre soti au fost depuse aceste sume in cont - natura juriduica a acestui bun nefiind schimbata prin operatiunea de depunere.
La cererea instantei, banca este obligata sa ofere date privitoare la aceste conturi.
3. Privitor la cele doua apartamente, sunt de acord cu opinia exprimata de otto

.....mda, cred ca trebuie sa revin asupra ultimului punt din raspunsul anterior.
"Exista o explicatie!"
Banuiesc ca, "Marul Discordiei" este reprezentat de cele doua apartamente.
1. Daca fratele renunta la mostenirea legala, nu mai are obligatia de raport si in conformitate cu prev. art. 752 C. Civ., poate pastra liberalitatea primita in limitele cotitatii disponibile.
intrucat la mostenire vin doi sau mai multi mostenitori cu vocatie legala,
2. Daca fratele accepta mostenirea-pur si simplu ori sub beneficiul de inventar, intrucat vine in concurs cu un alt descendent al defunctului si sotul suprsvietuitor, va trebui sa se supuna raportui donatiei, caz in care, valoarea celor doua apartamente se va imputa asupra cotei sale de mostenire legala, diferenta de valoare regularizandu-se prin alte bunuri si/sau echivalent banesc.
Ceea ce trebuie raportat, este obiectul donatiei, adica bunul iesit din patrimoniul defunctului - in spets: sums de bani cu care defunctul a cumparat direct pe numele fiului cele doua apartamente.
3. Dreptul de a cere raportul il au numai descendentii si sotul supravietuitor (daca vine in concurs cu descendentii).
In toate cazurile, donatiile trebuie dovedite de catre cel care solicita raportul (prin orice mijloc de proba)........aici cred ca este ....buba (scuzati-mi expresia!)

"Exista o explicatie!"
Banuiesc ca, "Marul Discordiei" este reprezentat de cele doua apartamente.
1. Daca fratele renunta la mostenirea legala, nu mai are obligatia de raport si in conformitate cu prev. art. 752 C. Civ., poate pastra liberalitatea primita in limitele cotitatii disponibile.
intrucat la mostenire vin doi sau mai multi mostenitori cu vocatie legala,
2. Daca fratele accepta mostenirea-pur si simplu ori sub beneficiul de inventar, intrucat vine in concurs cu un alt descendent al defunctului si sotul suprsvietuitor, va trebui sa se supuna raportui donatiei, caz in care, valoarea celor doua apartamente se va imputa asupra cotei sale de mostenire legala, diferenta de valoare regularizandu-se prin alte bunuri si/sau echivalent banesc.
Ceea ce trebuie raportat, este obiectul donatiei, adica bunul iesit din patrimoniul defunctului - in spets: sums de bani cu care defunctul a cumparat direct pe numele fiului cele doua apartamente.
3. Dreptul de a cere raportul il au numai descendentii si sotul supravietuitor (daca vine in concurs cu descendentii).
In toate cazurile, donatiile trebuie dovedite de catre cel care solicita raportul (prin orice mijloc de proba)........aici cred ca este ....buba (scuzati-mi expresia!)

......Ildi, trebuie sa recunosc ca "te misti" foarte rapid!!!!
Aseara nici n-am apucat sa arunc bine "undita in balta" si tu "ai intins firul"!....."spionam" in acelasi timp, forumul Discutii Juridice.ro, unde a postat cineva un subiect similar cu cel postat de mine in sectiunea Comercial (privitor la dobanzi si penalitati de intarziere). Am un caz de rezolvat si de aceea sunt interesat. Constat ca parerile sunt impartite in legatura cu acest subiect.
La punctul 1 din raspunsul meu, nu lua in cosiderare textul : "intrucat la mostenire vin doi sau mai multi mostenitori cu vocatie legala". Eroare de redactare!
.....scuze pt intarzierea cu care am raspuns!

Aseara nici n-am apucat sa arunc bine "undita in balta" si tu "ai intins firul"!....."spionam" in acelasi timp, forumul Discutii Juridice.ro, unde a postat cineva un subiect similar cu cel postat de mine in sectiunea Comercial (privitor la dobanzi si penalitati de intarziere). Am un caz de rezolvat si de aceea sunt interesat. Constat ca parerile sunt impartite in legatura cu acest subiect.
La punctul 1 din raspunsul meu, nu lua in cosiderare textul : "intrucat la mostenire vin doi sau mai multi mostenitori cu vocatie legala". Eroare de redactare!
.....scuze pt intarzierea cu care am raspuns!

N-am de ce sa te scuz, bine ca ai raspuns si am lamurit problema, multumesc.
Pai, cred ca nu-i "buba" chiar asa de mare, pt. ca nu e imposibil de dovedit ca un student in Romania, nu are posibilitatea sa cumpere 2 apartamente din banii lui, fara ajutor financiar din partea cuiva. Si cine face asemenea daruri, afara de parinti?
Pai, cred ca nu-i "buba" chiar asa de mare, pt. ca nu e imposibil de dovedit ca un student in Romania, nu are posibilitatea sa cumpere 2 apartamente din banii lui, fara ajutor financiar din partea cuiva. Si cine face asemenea daruri, afara de parinti?
In privinta sumelor depuse in conturi, mama poate sa retraga orice suma daca este titulara contului. In cazul in care este imputernicita si titular este defunctul, nu mai poate sa scoata nici o suma, deoarece imputernicirea respectiva este un contract de mandat care inceteaza prin moartea mandantului (defunctul).
Fondul de pensii din USA nu stiu daca poate fi obiect al partajului succesoral, in schimb sumele primite lunar ca pensie sunt tot bunuri comune ale sotilor. Nu am inteles la ce te referi. Oricum, art. 31 C. fam. prevede exemplificativ bunurile proprii ale sotilor, adica cele care nu sunt comune.
Pentru bunurile comune, sunt de acord cu ceilalti in privinta reductiunii liberalitatilor, astfel incat cei doi frati sa mosteneasca parti egale de pe urma tatalui lor si nici mama sa nu fie dezavantajata.
Astfel, jumatate din bunurile comune vor intra in masa succesorala, din care descendentii vor lua 3/4 si sotul supravietuitor 1/4.
Fondul de pensii din USA nu stiu daca poate fi obiect al partajului succesoral, in schimb sumele primite lunar ca pensie sunt tot bunuri comune ale sotilor. Nu am inteles la ce te referi. Oricum, art. 31 C. fam. prevede exemplificativ bunurile proprii ale sotilor, adica cele care nu sunt comune.
Pentru bunurile comune, sunt de acord cu ceilalti in privinta reductiunii liberalitatilor, astfel incat cei doi frati sa mosteneasca parti egale de pe urma tatalui lor si nici mama sa nu fie dezavantajata.
Astfel, jumatate din bunurile comune vor intra in masa succesorala, din care descendentii vor lua 3/4 si sotul supravietuitor 1/4.