salut.,
am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva....
sunt de cativa ani impreuna cu cineva, ne intelegem bine, totul e asezat deja intre noi si ne-am hotarit sa ramanem impreuna mai departe ,.
el are un copil dintr-o casatorie anterioara, copil pe care ue l-am preluat si l-am crescut de la varsta de 1 an . Acum copilul are 4 ani, si am inceput serios sa ma gandesc care ar fi viitorul nostru din punct de vedere legal .
Inca nu suntem casatooriti, nu suntem oameni conservatori , nu ne-am prea gandit la asta .Singurul motiv pt. carea m-as casatorii deoacamdata este acest copil pe care il doresc sa fie al meu, a crescut dupa mine , educat de mine , ... si el ma adora ... nu mi-as imagina viata fara ei .
Fosta sotie a lui , mama copilului , a plecat dupa nasterea lui , traieste cu un italian si nu o intereseaza acest copil . De altfel sunt deja divortati iar copilul e dat spre ingrijire tatalui prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila .
Intrebarea mea este : Daca ma casatoresc cu el ce statut si ce drepturi am eu fata de acest copil pe care de altfel l-am ingrijit de mic .
In cazul in care se intampla ceva cu tatal lui , respectiv cu viitorul meu sot, copilul in grija cui ramane? este lasat cu mine sau are mama lui dreptul legal sa obtina custodia lui. ?
Ma gandesc la eventualitatea ca peste ani si ani , ii v-a veni mintea la cap si o sa incerce sa se apropie de copil , mai ales cand el v-a fi mai mare.
Ce drepturi va avea ea si ce drepturi voi avea eu in cazul in care tatal nu ar mai fi ?
Sper sa nu v_i se para o problema stupida ...
Multumesc anticipat pt. raspuns.
Ayra
intrebare : ce drepturi am fata de copilul sotului meu ?
In principiu, nu aveti nici un drept in privinta copilului, indiferent daca va casatoriti sau nu cu tatal. Daca ati contribuit la intretinerea copilului sotului dumneavoastra veti avea insa obligatia de a continua sa-l intretineti atat timp cat este minor, daca parintii firesti nu au posibilitati materiale sau din orice alte motive nu pot presta intretinerea.
Daca ati contribuit timp de 10 ani la intretinerea copilului celuilalt sot atunci si copilul va avea obligatia sa va intretina in caz de nevoie.
Daca doriti insa sa aveti drepturi parintesti (care se exercita insa numai in intersul copilului) atunci incercati sa adoptati copilul.
Daca doriti sa studiati problema adotiei atunci va pot spune ca incepand cu data de 1 ianuarie 2005 se aplica Legea nr. 273/2004 publicata in M.Of. nr.557/2004.
Daca ati contribuit timp de 10 ani la intretinerea copilului celuilalt sot atunci si copilul va avea obligatia sa va intretina in caz de nevoie.
Daca doriti insa sa aveti drepturi parintesti (care se exercita insa numai in intersul copilului) atunci incercati sa adoptati copilul.
Daca doriti sa studiati problema adotiei atunci va pot spune ca incepand cu data de 1 ianuarie 2005 se aplica Legea nr. 273/2004 publicata in M.Of. nr.557/2004.