Nulitatea absoluta a clauzei penale

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
pavel

Nulitatea absoluta a clauzei penale

Post by pavel » 13 Oct 2004, 13:29

Nulitatea absoluta a clauzei penale.
intr-un contract comercial de vanzare cumparare s-a conventi o clauza penala de 2 % pentru fiecare zi de intarziere la plata pretului. Este evident abuzul, in conditiile in care reyulta o penalitate anuala de ...730% pe an. in afara de dispozitiile art.5 din codul civil, ce alt argument s-ar mai putea invoca in sustinerea nulitatii acestei clauze penale. Multumesc.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 13 Oct 2004, 13:46

Din cate imi amintesc eu acuma repede clauza penala e nula numai in contractele de imprumut.

elis

Post by elis » 13 Oct 2004, 14:57

Vezi Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. (a fost modificata prin Legea nr. 65/2002)

conjurnd

Post by conjurnd » 14 Oct 2004, 06:37

vezi si art. 968 c civ. cauza e nelicita cind e prohibita de legi , cind este contrarie bunelor moravuri si ordinii publice

pavel

Post by pavel » 15 Oct 2004, 12:54

Elis, am cautat legile care mi le-ai recomandat. Multumesc. Insa aceste acte normative reglementeaza raporturile contractuale dintre consumatori si comercianti, prin consumatori intelegandu-se ,,orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care incheie un contract in afara activitatilor lor autorizate, profesionale sau comerciale"
Nulitatea clauzei este dorita de o persoana juridica-comerciant care a incheiat contractul in cadrul activitatii sale comerciale. Cred ca, asa cum sugera si Conjurnd, invocarea cauzei ilicite si imorale a clauzei penale este solutia pentru constatarea nulitatii absolute. Abia astept sa vad ce va decide Inalta Curte. Multumesc.

Post Reply