Si societatea editoare a fost chemate in judecata in calitate de parte responsabila civilmente.
Initial plangerea a fost indreptata impotriva redactorului sef , in calitate de autor al preluarii articolului, dar intrucat acesta e demonstrat ca nu este el autorul preluarii , si nici nu se poate stabili cine este acesta , intrucat lunar se publica peste 1200 de articole.
In aceste conditii , in prima faza , cauza s-a scos de pe rol si trimisa la politie pt identificarea autorului preluarii ,dar in recurs sentinta a fost casata si s/a dispus judecarea inculpatului in calitatea de redactor sef , pentru motivul ca ,in concluziile scrise , partea vatamata a solcitat condamnarea lui in calitate de redactor sef.
In aceste conditii , am pus eu intrebarea daca redactorul sef poate raspunde penal , intucat mie mi s/a parut putin ciudat motivul de casare.
Din punctul meu de vedere , nici autorul preluarii nu poate raspunde penal , intrucat raspunderea este personala.
Orikum mi sa parut interesant sa supun dezbaterii aceasta speta.
pt mateik
Eu ma ocup de mai multe dosare ce au ca obiect insulta si calomnia prin presa si atunci cand imi trimite redactorul sef in judecata pt. calitatea pe care o are, invoc, asa cum spuneai si tu, principiul raspunderii penale personale si principiul personalitatii sanctiunilor de drept penal. Multa bafta si astept sa-mi spui solutia! Ma intereseaza!