parte civila

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
mihaelarusinoiu

parte civila

Post by mihaelarusinoiu » 24 Nov 2005, 12:37

va rog ajutati-ma cu o solutie.
Prin sentinta penala inculpatul a fost obligat in anul 2002 la plata unei sume de bani partii civile(societate comerciala). Impotriva sentintei de fond, acesta a declarat apel, cale de atac la care in prima sedinta de judecata a renuntat. Decizia penala nu a fost comunicata si partii civile.
Dosarul a fost neglijat si asfel in anul 2005 suma s-a prescris. Pentru a rezolva cumva situatia, in anul 2005 am solicitat Tribunalului comunicarea deciziei penale din 2002, fapt care s-a si concretizat la acest moment.
Intrebarea mea este daca odata cu aceasta comunicare pot gasi o solutie pentru repunerea in termen in vederea recuperarii prejudiciului si daca instanta era obligata sa comunice decizia penala si partii civile inca din anul 2002.
Va multumesc.

sofia

Post by sofia » 24 Nov 2005, 12:43

Incearca sa o investesti si apoi fa cerere de executare silita.
Daca ti se va ridica problema prescriptiei apara-te demonstrand ca nu ti s-a comunicat sentinta dar dupa parerea mea nu tine pentru ca dupa ce ai primit extrasul puteai cere in termenul de prescriptie sa ti se comunice sentinta in intregime.

mihaelarusinoiu

Post by mihaelarusinoiu » 24 Nov 2005, 13:52

Extrasul deciziei penale din apel nu a fost comunicat in 2002, in schimb a fost comunicata decizia in 2005 la solicitarea societatii.
Revin, instanta era obligata sa comunice partii civile decizia din apel
Multumesc

norocel

Post by norocel » 24 Nov 2005, 14:07

Partea civila s-a prezentat la vreun termen?
Daca da, atunci nu exista obligatia de a-i fi comunicata sentinta.

mihaelarusinoiu

Post by mihaelarusinoiu » 24 Nov 2005, 14:45

Partea civila nu s-a prezentat la termene intrucat a solicitat judecata in lipsa.
In aceste conditii, inteleg ca instanta era obligata sa comunice decizia penala in anul 2002. Daca a fost comunicata in 2005, termenul de prescriptie poate fi luat de la data comunicarii si daca este asa exista actiuni suplimentare ce trebuie facute pentru a se constata acest aspect.
Multumesc pentru raspunsuri.

minodora

Post by minodora » 24 Nov 2005, 16:23

Inteleg ca numai inculpatul a facut apel.
Prin retragerea apelului, hotararea primei instante a devenit definitiva.
Deci nu mai putea fi atacata cu recurs.
Instanta, dupa parerea mea nu avea ce sa comunice.

dricaru

Post by dricaru » 24 Nov 2005, 20:49

Ti s-a prescris in mapa draga hotarirea, nu mai ma lua cu povesti.
Urmeaza ca juristul acelei societati sau avocatul sa raspunda pecuniar.

Post Reply