parte responsabila civilmente

Discutii privind procedura penala
Post Reply
mateik

parte responsabila civilmente

Post by mateik » 01 Nov 2005, 22:18

O parere, pls!
Intr-un proces de calomnie prin presa a fost introdusa si societatea editoare in cauza in calitate de parte responsabila civilmente alaturi de inculpat. Cum ma pot apara, in aceasta calitate de pate resp.civ.?As putea invoca dispozitiile contractului de munca (+ fisa postului) incheiat intre sociatatea editoare si ziaristul-inculpat in care se specifica clar ca raspunderea pentru articolele publicate revine acestuia :?:

dricaru

Post by dricaru » 03 Nov 2005, 20:13

Nu te potzi apara.
Pt ca nu poti sa introduci clauze exoneratoare de raspundere fata de terti.
Bine ca nu ati scris ca societatea editoare nu raspunde nici pt evaziune fiscala , deturnarea creditelor etc :-x :-x :-x

gstefan5

Post by gstefan5 » 03 Nov 2005, 21:53

Dricarule, dute mai la groapa si nu mai incerca sa faci ordine pe aici ca nu reusesti decat sa arati ce valoare ai.(ps: Valoarea ta...,valoarea ta..).

Acum la subiect. Normal ca te poti apara.
Pot avea calitate de parte responsabila civilmente numai persoanele care raspund, in temeiul legii civile, pentru faptele cauzatoare de prejudicii savarsite de inculpati.

In cazul nostru, "temeiul legii civile", este raspunderea pentru fapta altuia, mai exact raspunderea comitentului pentru fapta prepusului. Temeiurile raportului de prepusenie sunt variate, insa in mod obisnuit temeiurile acestui raport este contractul de munca.
Raportul de prepusenie este o chestiune de fapt, ramanand asadar de determinat daca in momentul savarsirii infractiunii comitentul avea autoritatea de a da directive prepusului.
Pentru stabilirea situatiei de fapt, in vederea stabilirii raportului de prepusenie, poate fi invocata clauza din contractul de munca.

Ai vazut bai dricarule ca era vorba de civil si la asta nu se pricepe orice militian!!!

sechmet

Post by sechmet » 04 Nov 2005, 08:10

Gstefan poate ca ar fi bine sa stii ca in ultimul timp practica este orientata spre raspunderea comitentului indiferent de culpa lui, fiind suficent sa se probeze ca sunt indeplinite conditiile pentru raspunderea prepusului si faptul ca acesta a savarsit fapta cu ocazia sau in legatura cu atributiile ce i-au fost stabilite de comitent.
In legatura cu exonerarea de raspundere vezi ca in art. 1000 Cod civil, numai parintii, institutorii si artizanii se pot apara proband ca nu au putut impiedica faptul prejudiciabil.
In speta noastra eu zi ca si daca ar fi beneficiat de aceasta posibilitate de probatiune, comitentul tot raspundea pentru ca a publicat articolul.

wittmann

Post by wittmann » 04 Nov 2005, 08:55

ART. 30 alin. 8 din CONSTITUTIE - Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, oragnizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de comunicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii.

Avem o raspundere obiectiva, independenta de existenta culpei.

gstefan5

Post by gstefan5 » 04 Nov 2005, 13:30

Sechmet, nu contest ce spui tu, numai ca eu consider ca poate fi pusa la indoiala insasi existenta raportului de prepusenie. Daca putem demonstra faptul ca nu exista raport de prepusenie, practica in domeniul raporturilor dintre comitent si prepus nu mai are relevanta in cazul nostru.

In legatura cu dispozitia constitutionala citata de wittmann, nu cred ca e de natura sa instituie raspunderea editurii in orice conditii, asadar ramane de vazut legea care reglementeaza domeniul acesta (nu o stiu).

dricaru

Post by dricaru » 04 Nov 2005, 18:52

G stefane....dupa cum vezi Secmet minotauru si Wittmann nazistu ti-au zis la rindul lor (intr-un mod voalat) ca dreptul e greu si nu e cazul sa sari aiurea la gitul oamenilor.
Probabil ca esti un av de rea credinta, categoria nnmarcheaza onorariun frate ca cistigam sigur!! Sa mor yo!nn

Valoarea mea .......valoarea mea ...... lalalallalalalaa :-D :-D :grin: :pig:

mariusms

Post by mariusms » 06 Nov 2005, 14:52

wittmann wrote:ART. 30 alin. 8 din CONSTITUTIE - Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului ................ in conditiile legii.

Avem o raspundere obiectiva, independenta de existenta culpei.

A se vedea art 1000 alin 3 Cod civil, cum bine spunea Sechmet.

flaviusnet

Post by flaviusnet » 08 Nov 2005, 21:57

stai fara grija,ca avem nevoie de liberatea presei si este nevoie sa fie pusi la zid toti porcii care fura in tara asta :-D
revenind cu picioarele pe pamant,da,poate exista o raspundere a comitentului,daca exista acel raport de subordonare si prepusul a realizat activitatea incredintata prin contractul de munca.dar ma intreb daca nu cumva editorii nu isi desfasoara activ in baza unui contr de colaborare?

dricaru

Post by dricaru » 09 Nov 2005, 09:06

Nerelevant.
Si in acest caz va rasp p resp civ.

wittmann

Post by wittmann » 09 Nov 2005, 15:36

flaviusnet wrote:,daca exista acel raport de subordonare si prepusul a realizat activitatea incredintata prin contractul de munca.dar ma intreb daca nu cumva editorii nu isi desfasoara activ in baza unui contr de colaborare?
Raportul de prepusenie isi are izvorul si in contracte de colaborare, mandat, reprezentare, comision, etc. nu numai in contractul de munca.

mateik

Post by mateik » 09 Nov 2005, 16:49

Multumesc pentru raspunsuri. Asa stiam si eu, dar auzisem ca prin alte parti se poate ca societatea sa fie exonerata de raspundere tocmai invocand acest contract de munca, ceea ce mi s-a parut imposibil. Dar... la cate se intalnesc prin instantele noastre, ma gandeam ca o fi ceva nou si nu stiu eu inca.

Post Reply