Declaratii

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
excalibur

Declaratii

Post by excalibur » 31 Oct 2005, 10:00

Intr-o societate comerciala, organele de audit intern, ori de cate ori constata ceva ce nu li se pare in regula, cheama salariatii implicati in respectiva problema si le iau declaratii.
Pot fi folosite aceste declaratii impotriva celui care le-a dat?

sechmet

Post by sechmet » 02 Nov 2005, 07:56

Nu pot fi folosite impotriva celui care le-a dat.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 02 Nov 2005, 10:34

De ce nu?

sechmet

Post by sechmet » 02 Nov 2005, 12:36

Declaratia este un drept si nu o obligatie.
Daca nu a fost data in conditii care sa asigure dreptul la aparare, ce valoare juridica are?
Cand se aduce salariatului o acuzatie, trebuie respectate prevederile Codului muncii.

botexe

Re: Declaratii

Post by botexe » 02 Nov 2005, 16:57

Excalibur wrote:Intr-o societate comerciala, organele de audit intern, ori de cate ori constata ceva ce nu li se pare in regula, cheama salariatii implicati in respectiva problema si le iau declaratii.
Pot fi folosite aceste declaratii impotriva celui care le-a dat?
"Organele de audit intern" sunt salariati ai societatii sau firma de audit ?

Daca sunt salariati ai societatii si au atributii de cercetare si control, pot oricand sa solicite salariatilor note explicative/declaratii . In principiu aceste declaratii pot fi folosite impotriva salariatului care le da.

Daca sunt firme de audit, acestea pot solicita explicatii prin intermediul conducerii societatii .

sechmet

Re: Declaratii

Post by sechmet » 03 Nov 2005, 12:30

botexe wrote:Daca sunt salariati ai societatii si au atributii de cercetare si control, pot oricand sa solicite salariatilor note explicative/declaratii . In principiu aceste declaratii pot fi folosite impotriva salariatului care le da..
In dreptul muncii sunt reguli mai defavorabile salariatilor decat in dreptul penal ? :(
Ce poate face cel care cere declaratia daca salariatul refuza sa dea declaratia?

denominatus

Post by denominatus » 03 Nov 2005, 14:13

Ii trasezi sarcina de serviciu sa dea declaratie, daca nu vrea, indisciplina,afara. :lol: (Sorry, azi sunt pus pe glume, asa ca nu ma bagati in seama.)

norocel

Post by norocel » 03 Nov 2005, 14:23

Si ai grija sa-i dictezi ce sa scrie in declaratie, ca asa se obisnuieste! :|

denominatus

Post by denominatus » 03 Nov 2005, 15:19

:-D Mersi, Norocel. :-D Bine spus.

[Dar acum daca stai sa te gandesti, angajatorul are dreptul sa fie informat asupra oricaror si tuturor aspectelor legate de activitatea salariatului in cadrul unitatii.

Sa inteleg ca io, patron, nu am temei sa-i cer sa puna pe hartie ce a facut, cand a facut, si orice alte detalii importante in legatrura cu o anumita activitate pe care a desfasurat-o in interesul firmei si pentru care a fost platit?

Hmmmm....

Iar daca el refuza sa ma informeze, inseamna ca este un angajat model si n-am a-i reprosa nimik?

Parerea mea este ca omul trebuie sa spuna ce are de spus, iar ce spune poate sa fie folosit impotriva lui.

Nu-mi aduc aminte sa avem ceea ce la americani este amendamentul 5.
Iar ca sa revenim la paralela cu penalul, faptuitorul, invinuitul si mai incolo inculpatul da cu subsemnatul, iar ce spune poate si va fi folosit impotriva lui.

Zic bine?

sechmet

Post by sechmet » 03 Nov 2005, 15:24

In dreptul penal, exista sau nu "dreptul la tacere"?

denominatus

Post by denominatus » 03 Nov 2005, 15:47

:-D :-D :-D dreptul la tacere?

NU .
1. Autorul va fi torturat pane spune tot. :-D :-D
2. Martorul care ascunde din ce stie va fi intemnitat pentru "ne-marturie mincinoasa." :)

Evident ca nu exista un asemenea drept, exprimat in aceasta forma, expressis verbis (desi exista situatia rudelor apropiate ale inculpatului, care nu pot fi obligate la a depune :? si poate ca mai sunt si situatiile avocatilor, care nu pot fi siliti a depune info confidentiale)
Altfel, acest drept nu e consacrat.
In practica, exercitarea dreptului la tacere este sanctionata de instanta ca fiind atitudine refractara si nesincera.

sechmet

Post by sechmet » 07 Nov 2005, 07:57

Cum comentezi textul asta Denominatus:

"Invinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, dreptul de a avea un aparator, precum si dreptul de a nu face nici o declaratie..."-art. 70 alin. 2 Cod pr.pen?

denominatus

Post by denominatus » 07 Nov 2005, 13:39

Dreptul de a nu face nici o declaratie = dreptul la tacere despre care eu, mea culpa, am zis ca nu e expressis verbis exprimat in penal. :lol: (Multumesc, sechmet :) pentru corectia binemeritata)

[doar in subsidiar, "dreptul la tacere" este apreciat de instanta, dupa cum bine stiti, ca fiind atitudine nesincera, cu relevanta directa in individualizarea pedepsei. Intrebarea subsidiara devine: daca exercitarea dreptului la tacere prev de art.70 (2) cpp influenteaza individualizarea pedepsei in sensul maririi pedepsei, cat de libera ramane exercitarea acestui drept? ]

In dreptul muncii, daca angajatul meu refuza sa-mi da informatia la care (eu consider ca) sunt indreptatit, respectiv informatia referitoare la activitatea sa si consecintele directe ale muncii sale, pentru care este platit, pot sa-l dau afara?

Mai departe, daca a pus pixul pe hartie si a recunoscut savarsirea faptei, inseamna ca nu pot folosi aceasta recunoastere impotriva lui? De ce si care e sediul materiei?
E obligatorie prezenta avocatului sau in momentul scrierii declaratiei? de ce si care e sediul materiei?
Dreptul sau la aparare si-l poate exercita in cadrul procedurilor judiciare pe care are libertatea de a le initia daca se considera nedreptatit prin masura luata impotriva sa.

sechmet

Post by sechmet » 07 Nov 2005, 14:03

Parerea mea este ca si in dreptul muncii angajatului care i se ia o declaratie trebuie sa i se aduca la cunostinta fapta care i se imputa si sa fie informat ca are dreptul si nu obligatia de a da o declaratie.
Evident ca nu ma refer la declaratiile pe proprie raspundere privind anumite situatii care produc efecte juridice (ex: are sau nu persoane in intretinere, situatia gestiunii cand se face inventarul etc).

Post Reply