reziliere unilaterala

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
theodoros

reziliere unilaterala

Post by theodoros » 27 Oct 2005, 11:31

Am o firma de productie publicitara.Am incheiat un contract cu un beneficiar mi-a primit factura de avans(nu a platito inca).Am incheiat contracte si am platit facturi furnizorilor pentru obiectele comandate de beneficiar .Se pare ca beneficiarul vrea sa rezilieze unilateral inainte de termen cu un preaviz de 15 zile contractul.Ce pot sa fac in aceasta situatie?

dinubocos

Post by dinubocos » 27 Oct 2005, 18:18

Beneficiarul nu poate rezilia unilateral contractul decat daca tu nu ti-ai indeplinit obligatiile contractuale si daca in contract este cuprins un pact comisoriu de grad IV.
Sau daca i-ai acordat dreptul de a rezilia unilateral contractul cu un preaviz de 15 zile. Desi nu cred.

Orice ar spune el, daca tu nu esti in culpa contractul ramane in vigoare. Daca el nu isi executa obligatia de plata ai de ales in a cere instantei sa il oblige la executarea silita a contractului, adica tu iti faci treaba, il somezi sa ridice produsul finit de la tine si daca nu vrea il dai in judecata si ceri pretul si penalitatile corespunzatoare sau, in cazul in care contractul prevede plata unui avans si aceasta obligatie nu este indeplinita, poti cere chiar tu rezilierea contractului cu plata prejudiciului produs: sume platite catre frunizori, manopera pentru partea din lucrare executata, profit nerealizat.

Cel mai bine ar fi sa mergi cu acel contract la un jurist sau avocat.

aho

Post by aho » 28 Oct 2005, 07:52

Intrebarea mea este cum il obligi sa-ti primeasca serviciile?
Citez dintr-o h.j. prin care s-a respins act. in rezilierea contractului:
" Analizand cererea sub aspectul conditiilor actiunii in reziliere- neexecutarea obligatiilor asumate de catre una din parti(f.ilicita); vinovatia partii respective (sub forma intentiei sau culpei contractuale); prejudiciul; punerea in intarzaiere; inexistenta unei clz. de neraspundere- inst. retine ca reclamanta nu si-a ex. obl. de plata a facturilor emise in baza contr.si nu a procedat la punerea in intarzaiere a paratei in calitatea de debitor al obl. de acordare a sv. conf. art. 1079 al. 1 c.c. in absenta unui pact comisoriu expres privind exonerarea partilor de obl. notificarii"
(...) Ori actiunea in rezolutiune si reziliere intemeiata pe 1020-1021 c.c. apartine contractantului care si-a ex. sau este gata sa-si ex. obl., dar nu poate obtine ex. de b.v. a obligatiei celeilalte parti. In speta recl. se afla in culpa contractuala sub aspectul neex. obl. de plata a sv. si nu a dovedit cu probe jur. certe neexecut. culpabila a acestei obl. din partea paratei in cond. 1169 c.c."
(...) Instanta retine culpa contract. a recl. conf. art. 274 c.pr.c. si constata ca parata nu a justificat ch. de jud. cu pr. judiciare certe ?!)

E speta mea ch. nu am primit desi am anexat si factura. Am gresit ca nu am intr. cerere reconv. ptr. ca taxa tb. fiind mare am zis ca as putea obt. o somatie de plata.
Bun, acu ma judec pe dr. comun, dar parata zice ca nu am prestat sv. si asta e adevarul ptr. ca nu mi-a dat voie si nu mi-a primit sv. Ce fac? S-a respins cererea de reziliere dar ce-am rezolvat?!

Sfatul meu este ca, daca se intr. act. in reziliere sa faci reconv.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 28 Oct 2005, 09:09

eu cred ca nu e vorba de reziliere unilaterala, ci mai degraba de intentia beneficiarului de denuntare unilaterala a contractului, adica o renuntare la contract, indepedenta de culpa ta in realizarea obligatiilor.
din cate stiu eu, denuntarea unilaterala trebuie sa fie expres prevazuta in contract. asa ca ar trebui sa verifici cu atentie toate clauzele din contractul pe care l-ai incheiat.
in orice caz, o denuntare intempestiva care e de natura sa creeze prejudicii celeilalte parti, poate conduce la angajarea raspunderii contractuale.

dinubocos

Post by dinubocos » 28 Oct 2005, 17:15

Obligarea de a accepta serviciile se poate obtine in cazul in care tu iti executi obligatiile asumate, ii executi materialele comandate si in urma refuzului la plata il dai in judecata si ceri sa fie obligat sa primeasca acele materiae si sa le plateasca.
Problema este ca pana nu primesti o notificare in sensul rezilierii contractului, acesta trebuie respectat. Sa nu ajungi in situatia in care tu sa nu iti executi obligatia pentru ca astepti ca el sa rezilieze contractul si sa depasesti termenul stabilit.
Daca in contract s-a prevazut un avans si nu a fost achitat someaza-l sa achite acel avans. Vei vedea astfel ce intentii are.

ova

Post by ova » 28 Oct 2005, 21:27

Este un contract bilateral, astfel ca executarea prestatiilor de catre una din partile contractante reprezinta cauza executarii prestatiei de catre cealalta parte. In speta, tu ai fost mandatat in baza contractului sa efectuezi anumite cheltuieli pentru a putea executa obligatia contractata, aceste cheltuieli reprezinta prejudiciul creat in cazul neexecutarii obligatiei asumate de catre beneficiar. Cat despre clauza de reziliere unilaterala, chiar prevazuta in contract, antreneaza raspunerea contractuala a parti care nu-si executa obligatia asumata.
Parerea unui debutant.

Post Reply