Incadrare juridica (abuz de incredre, furt, talharie)

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
norocel

Incadrare juridica (abuz de incredre, furt, talharie)

Post by norocel » 28 Oct 2005, 12:21

A ii incredinteaza lui B un televizor pentru a-l duce la reparat.
B duce televizorul la reparat dar nu-l restituie si il duce la el acasa.
A merge la B acasa, unde o gaseste numai pe sotia lui B si, impotriva vointei acesteia, intra in casa cu intentia sa ia televizorul.
Intre timp vine B acasa si il loveste pe A, impiedicandu-l in acest fel sa ia televizorul.
Ce infractiuni s-au comis?

sigma

Post by sigma » 28 Oct 2005, 14:22

B savarseste abuz de incredere in concurs cu lovirea.
A cred ca se incadreaza la viloare de domiciliu pentru ca a intrat fara drept in casa lui B.Constituie circumstanta atentuanta faptul ca TV-ul era al lui.

norocel

Post by norocel » 28 Oct 2005, 14:28

sigma wrote:B savarseste abuz de incredere in concurs cu lovirea..
Ar putea fi vorba despre talharie?

sigma

Post by sigma » 28 Oct 2005, 14:32

Nu cred, pentru ca A ii incredinteaza TV-ul lui B spre a-l duce la reparat si a-l inapoia,iar B nu mai face asta.Talharie era daca B manifesta violenta fata de A pentru a-l lua Tv-ul.

norocel

Post by norocel » 28 Oct 2005, 14:38

Stii de ce insist? Pentru ca am vazut o parere contrata intr-o speta similara.

Textul legal este asta:

ART. 211
(1) Furtul savirsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 18 ani.

Ma intrebam de unul singur cum se poate transforma abuzul de incredere in furt? 8O
Ce nu inteleg eu?
Sau o fi gresit solutionata speta?

sigma

Post by sigma » 28 Oct 2005, 14:46

A i-a dat de buna voie TV-ul lui B.Cand B a folosit violenta Tv-ul nu se afla in posesia lui A.

flaviusnet

Post by flaviusnet » 28 Oct 2005, 16:05

norocel,deci tu spui ca de ce nu ar fi talharie instead abuz de incredere+lovire si alte violente.
apreciez justetea concursului de infractiuni,deorece ele au o desfasurare in timp si cele doua actiuni nu fac parte din continutul constitutiv al aceleiasi infractiuni

sechmet

Post by sechmet » 28 Oct 2005, 16:39

Dar daca B ar fi luat televizorul de la cel care l-a reparat fara acordul lui A si cu intentia de a si-l insusi pe nedrept si apoi cand A venea dupa televizor folosea violenta pentru a-l impiedica pe A sa ia televizorul, ce infractiuni savarsea?

sigma

Post by sigma » 28 Oct 2005, 16:54

Furt in concurs cu lovire.

sechmet

Post by sechmet » 28 Oct 2005, 17:20

Nu inteleg de ce nu talharie.
Explica-mi te rog!
Ai spus ceva de apropierea in timp a celor doua acte dar poti dezvolta putin, sa inteleg cum stau lucrurile in cazul in care violenta este exercitata dupa furt?

sigma

Post by sigma » 28 Oct 2005, 17:30

Talharia este infr. comlexa:primum delictum+secundum delictum savarsite in momentul desfasuratii actiunii.
Intai a luat TV-ul de la firma care l-a reparat si dupa un timp (zile,saptamani) cand a venit A sa il recupereze (TV-ul afladu-se in posesia lui B) B a opus rezistenta.

Post Reply