Dr.muncii

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
antu

Dr.muncii

Post by antu » 27 Oct 2005, 08:23

Buna!
Anticipat multumesc celor care ma vor ajuta cu punctele lor de vedere vis a vis de speta mea, ivita la societatea la care lucrez: director general numit prin hotarare a adunarii generale(prin 2003), care la data prezentei nu mai reprezinta interesele firmei , motiv pt. care consiliul de administratie al societatii doreste schimbarea acestuia, dar cu respectarea dispozitiilor legale.
Variante : cel mai elegant-demisia; apoi, poate CA-ul sa-i ofere o alta functie(de ex. , sef sectie )pe care daca o refuza ulterior sa poata sa-i desfaca CIM-ul?
Alta problema ar fi: daca directorul a fost numit in AGA, e nevoie de convocarea AGA ca sa poata fi destituit sau ca sa poata pleca prin demisie?
Astept opiniile voastre, in mod special de la tine, Kinga, care esti ferventa pe dreptul muncii!

kinga

Post by kinga » 27 Oct 2005, 10:45

MULTUMESC.

ACUM SA INCERCAM SA REZOLVAM PROBLEMA TA.

SITUATIE DE FAPT: AI CONSILIU DE ADMINISTRATIE PLUS DIRECTOR GENERAL NUMIT DE AGA.

DACA DEDUC BINE ESTE VORBA DE UN SA?
Potrivit art. 144 al.1 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale " Numirea functionarilor societatii se face de catre Consiliul de administratie, daca in actul constitutiv nu se prevede altfel."
Deci, verifica in primul rand ce scrie in actul constitutiv.
Poate ca a fost sedinta AGA urmata de sedinta Consiliului de administratie.....si de fapt consiliul a ales directorul.
Este foarte important sa stim ce scrie in statut.

Daca persoana respectiva in anul 2003 a fost angajat intr-o alta functie atunci revoci din functia de director general si o incadrezi in funtia
detinuta anterior.

Te rog sa-mi spui:
1. Este SA?
2. Ce scrie in statut?
3. Are CIM sau contract de mandat, performanta ...?
4. A fost angajatul firmei inainte de numire?

antu

dr.muncii

Post by antu » 27 Oct 2005, 11:13

Multumesc si eu pt.promptitudine!
Da, este SA.
Anterior numirii personajului in functia de director general, ocupa in societate pozitia de sef serviciu.
La data numirii dnealui. in functia de DG, societatea avea administrator unic, acum avem consiliu de administratie(s-a schimbat configuratia actionariatului).
Ce zici?

antu

dr.muncii

Post by antu » 27 Oct 2005, 11:28

Completare: la data numirii in functia de director general a fost incheiat CIM; ulterior, schimbandu-se actionariatul si societatea intrand in administrare speciala, statul reprezentat de APAPS-majoritar la data prezentei, a incheiat cu dumnealui un contract de performanta.
Cu referire la prevederile din statut: pe numire functionari: la atributiile AGA : alege directorul general, il descarca de activitate si il revoca, iar la atributiile CA:nnangajeaza si concediaza personalul si stabileste dr.si obligatiile acestuia.nn

kinga

Post by kinga » 27 Oct 2005, 11:43

Prea mult ajutor nu ai nevoie din partea mea.
Situatia este clara.
E musai sa convoci adunarea generala ordinara a actionarilor. Revoci din functie pe domn director si numesti altul.
Tot prin hot. AGA il incadrezi in functia avuta anterior.

Un lucru nu inteleg...scuze, am lucrat la SA dar cu capital privat. Cand s-a incheiat contractul de performanta, stiu ca i s-a stabilit o remuneratie, drepturi, obligatii, etc. Dar ce s-a intamplat cu CIM-ul? In CIM ce mentiune are? Numit in functie in baza ....?
Contractul de performanta se incheie din cate stiu eu pentru un an.
Ai o lege speciala...momentan nu sunt in birou si din pacate nu stiu exact.... cred ca Legea nr. 137/2002, Ordinul 85 din....in care se prevede ca directorul general revocat din functie este incadrat intr-o alta functie din societate....Verifica te rog legea....cu privatizarea, administrare speciala.....
Deci, revoci din functie, reincadrezi in postul detinut anterior....iar eu am impresia ca inainte sa faci toate astea va inainta el demisia....

antu

dr.muncii

Post by antu » 27 Oct 2005, 12:00

Merci, merci!
Am mers pe firul apei si am mai gasit ceva: articol din contractul de performanta:nnsocietatea, prin AGA, are urmatoarele drepturi: sa revoce conducatorul la solicitarea AVAS, in cond. nerespectarii clauzelor din prezentul contract, cu votul legal al AGA.nn
Tu spuneai ca s-ar putea sa aleaga varianta eleganta a demisiei-f.posibil-in cazul asta mai convoc AGA sau pleaca pur si simplu?
Apoi, daca refuza postul avut anterior, ulterior pot sa incetez raporturile de munca?

kinga

Post by kinga » 27 Oct 2005, 12:14

DACA INAINTEAZA DEMISIA , ESTE UN ACT UNILATERAL, POATE SA O FACA. NU TREBUIE ACCEPTUL AGA. DAR TREBUIE SA CONVOCI AGA PENTRU NUMIREA UNUI NOU DIRECTOR....ALTFEL CINE REPREZINTA SOCIETATEA IN RAPORTURILE CU TERTII.
DEMISIA TREBUIE DEPUS LA ORC PENTRU OPOZABILITATE FATA DE TERTI.

NU STIU DACA POATE SA REFUZE POSTUL. MA UIT IN LEGEA PE CARE TI-AM AMINTIT.
REVIN PUTIN MAI TARZIU. DE AICI NU POT SA ACCESEZ PROGRAMUL LEGISLATIV.

Post Reply