succesiune dupa decesul tatalui

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
if

succesiune dupa decesul tatalui

Post by if » 21 Sep 2004, 12:48

salut
vin cu o noua problema:
-exista posibilitatea ca fara sa se faca nici o succesiune sa se procedeze astfel:mama mea sa vinda sau sa doneze(cu clauza de intretinere) casa si terenul aferent, nepotului ei si astfel cei 2 copiii ai ei sa nu mai poata beneficia de acestea?

attorneyatlaw

Re: succesiune dupa decesul tatalui

Post by attorneyatlaw » 21 Sep 2004, 12:51

if wrote:salut
vin cu o noua problema:
-exista posibilitatea ca fara sa se faca nici o succesiune sa se procedeze astfel:mama mea sa vinda sau sa doneze(cu clauza de intretinere) casa si terenul aferent, nepotului ei si astfel cei 2 copiii ai ei sa nu mai poata beneficia de acestea?
mama ta nu poate vinde decat ceea ce are. Ori daca nu face succesiunea nu poate vinde nimic.
Dupa succesiune poate vinde partea ei (cota ei indiviza) caci nimeni nu poate fi obligat sa lase vreo mostenire.

Amy

Post by Amy » 24 Sep 2004, 15:14

Nu poate dona sau vinde ori incheia un contract de intretinere decat pentru partea ei(cota ideala din mostenire).Actul incheiat anterior dezbaterii mostenirii poate fi valabil, teoretic, doar in ceea ce priveste partea ei din succesiune.Spun teoretic,pentru ca in cazul actelor autentice nu se poate intampla una ca asta(incheiere actului fara certificat de mostenitor).

Amy

Post by Amy » 24 Sep 2004, 15:18

Acum imi dau seama ca problema pe care o descriii este alta.Spui ca in inainte de moartea mamei tale sa se procedeze la o vanzare/donatie,etc in favoarea nepotilor ei, cu alte cuvinte o exheredare a copiilor!
Spune-mi daca am inteles bine!

dea

Post by dea » 24 Sep 2004, 15:36

Salut! Din cate stiu eu, daca prin aceasta vanzare sau donatie se aduce atingere rezervei succesorale a copiilor, acestia fiind mostenitori rezervatari, se va proceda la reductiunea donatiilor pana la reintregirea rezervei iar daca este vorba de vanzare aceasta, in anumite conditii, ar putea fi desfintata.
Aceasta este parere mea, daca e vorba de donatie ar fi mult mai usor. :)
Sper ca te-am putut ajuta, iti doresc o zi buna!
Andreea

if

pentru Amy

Post by if » 27 Sep 2004, 11:22

da,asa este ,se doreste o exheredare a copiilor

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 27 Sep 2004, 11:43

Exheredarea descendentilor directi (rezervatari) se poate face numai prin acte cu titlu oneros. Raspunsul este ca mama ta poate vinde nepotilor sau unro terti fara ca tu sa o poti impiedica.
Asa cum ti-au spus si ceilalti colegi, nimeni nu poate fi obligat sa lase ceva mostenire.

elis

Post by elis » 01 Oct 2004, 10:32

Exista prezumtia relativa ca instrainarea in favoarea unui succesibil in linie directa s-a facut cu titlu gratuit, daca s-a facut cu rezerva uzufructului sau a unei rente viagere.
Daca este o donatie, chiar deghizata, este supusa reductiunii pana la limita la care se intregeste rezerva mostenitorilor rezervatari.

Post Reply