Cedarea dreptului de mostenire

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
iribordeaux

Cedarea dreptului de mostenire

Post by iribordeaux » 25 Sep 2004, 09:54

Este posibila cedarea dreptului de mostenire in fata unui notar sau prin hotarare judecatoreasca in cazul in care mostenitorul nu a intrat in posesia mostenirii (in cazul de fata fiind vorba de mostenirea dupa mama, aceasta fiind inca in viata)? Nu cred, personal, dar v-as fii recunoscator pentru raspunsurile dumneavoastra.

I.

dellutza

Post by dellutza » 25 Sep 2004, 15:35

Tu vrei sa renunti la mostenirea mamei tale nu?
Dreptul de optiune succesorala nu poate fi exercitat sub nici o forma de catre prezumtivii mostenitori decat din momentul deschiderii mostenirii cand devin succesibili. "Iar succesiunile se deschid prin moarte".
Am o intrebare, in favoarea cui vrei sa renunti???

iribordeaux

Post by iribordeaux » 25 Sep 2004, 15:50

Multumesc Dellutza:), deci asa stau lucrurile, banuiam. Da, TREBUIE sa "renunt" la mostenirea mamei mele. Treaba e mai complicata ...sa zicem. Parintii mei nu au facut partajul , sunt divortati din 1982 (sic!), eu am locuit cu tatal meu in acest apartament care tebuia sa "intre" la partaj............dorim sa vindem, sa mai punem ceva si sa luam o casa......am deschis proces de partaj in numele tatalui meu, pe cheltuiala mea pentru a pune in sfarsit lucrurile la locul lor. Ei bine, mama vrea o tranzactie: eu sa-i "dau in scris" ca cedez dreptul de mostenire din partea ei, ea sa-i cedeze dreptul ei de proprietate asupra apart, tatalui meu. Cam tras de par, nu?:)) Banuiam ca esta asa cum ai spus tu, asa ca am acceptata sa "cedez" acest drept. prima infatisare este in octombrie acum. Pentru cine? Pentru Andrei, baiatul meu de 9 ani care sufera de paralizie cerebrala..................la bloc nu este un mediu potrivit pentru un copil "special"..e bine sa aiba curte, etc....

dellutza

Post by dellutza » 25 Sep 2004, 16:04

SPER SA IASA TOTUL ASA CUM ITI DORESTI. CRED TOTUSI CA AR FI BINE SA VORBESTI CU UN AVOCAT. ORICUM NU POTI SA RENUNTI LA MOSTENIREA MAMEI TALE CAT TIMP ESTE EA IN VIATA. PROBABIL CA LASA O MOSTENIRE DESTUL DE CONSISTENTA....

iribordeaux

Post by iribordeaux » 25 Sep 2004, 16:29

Dellutza, da, asa este, mostenirea este destul de consistenta: 2 appart, pamant cu casa la Piatra Neamt, masina.......etc. Mai am o sora vitrega care va fii pe "rol" la mostenire asa ca-ti cam inchipui cum e. Am un avocat care e drept ca mi-a spus sa-i dau semnatura de cedare, ca oricum e degeaba, in acest fel, evident se scurteaza procesul de partaj. Vroiam doar sa fiu sigur... uimitor este ca mama tine foarte mult la aceasta cedare a mea fara sa stie ca nu pot ceda ceva ce nu am inca. Dar sa stii ca e bine asa..........cineva acolo sus ..etc.:) ..........Doar am deschis procesul si fiind in sesiune, nu am apucat sa discut cu avocatul decat o data, cu raspunsul tau in plus sunt insa linistit.
Ciudata lume, oricum, sa nu mai vorbesc de parintii care nu se simt parinti si nu numai. Iti doresc un week-end placut
I.

andriipopa75

Post by andriipopa75 » 29 Sep 2004, 13:18

de tranzactia voastra tb sa tina cont instanta, si ma indoiesc ca o sa inghita aceasta galusca cu renuntarea la o succesiune nedeschisa.

Mama ta vrea aceasta "cedare" caci a gasit un notar smecher, care o sa-i ia niste bani aiurea (in cazul in care veti merge la notar pt "cedare").

Sa ne spui finalitatea spetei.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 29 Sep 2004, 15:15

zice la codul civil ca mostenirile nedeschise inca nu pot face obiectul nici unei tranzactii asa ca instanta sigur nu va inghiti "galusca" cum bine zice Andriipopa.
Cat despre notari cred sincer ca nu smecher ar trebui sa fie ci nebun rau ca sa ia act de o astfel de "renuntare"

Post Reply