Uzucapiune

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
defectu

Uzucapiune

Post by defectu » 11 Oct 2005, 12:04

Va urmaresc de ceva timp dar acum intru pentru prima data in legatura cu voi. Va salut pe toti/toate, BINE V-AM GASIT!
Doresc sa aflu parerea voastra in legatura cu urmatoarea speta:

"Doresc sa stiu ce sanse am sa-mi pastrez casa (si terenul aferent) in care am locuit neintrerupt timp de 27 ani impreuna cu sotul si cei doi copii, avand in vedere urmatoarele:

In anul 1978, m-am casatorit. La acel moment, socrii mei detineau doua terenuri - separate intre ele de o ulita. Pe un teren existau doua corpuri de casa cu intrari separate, respectiv imobilele in care locuiau socrii impreuna cu unul din fratii sotului meu, iar pe celalalt teren in suprafata totala de aprox. 1500 mp exista o casa compusa din doua camere si un hol. In urma casatoriei, socrii au decis ca eu impreuna cu sotul sa locuim in casa cu doua camere si un hol, fara a incheia un act in acest sens.
Socrii mei nu detineau si nu detin acte de proprietate pe imobile, desi au fost construite de ei.
Dupa ce ne-am mutat in imobilul respectiv, de comun acord cu socrii am decis ca toate taxele aferente terenului si imobilului cu doua camere si un hol sa fie sa fie achitate de catre noi si in numele nostru.
Mai mult, ulterior, sotul fiind salariat la RENEL si beneficiind de anumite facilitati in furnizarea energiei electrice, a racordat acest imobil la reteaua de distributie cu energie electrica, incheind in acest sens pe numele sotului meu contractul de bransare. Celelalte doua imobile de pe celalalt teren au fost conectate si ele la acest contor, iar energia consumata timp de 27 ani pe cele 3 imobile a fost achitata de titularul contractului, respectiv sotul meu.
De asemenea, pe cheltuiala noastra, am modernizat acest imobil construind inca 2 camere + bucatarie + beci + magazie + anexe gospodaresti.
Intre timp au aparut si cei doi copii(fata si baiat) care au crescut in aceasta casa. In prezent, fata este casatorita si locuieste impreuna cu ginerele si nepotelul nostru in orasul C. in apartamentul lor, iar baiatul este elev in clasa a XII-a.
Timp de 27 de ani am lociut neintrerupt in acest imobil si am achitat toate taxele aferente imobilului, terenului, utilitati etc, avand grija in acelasi timp si de socrii mei. In sustinerea acestor afirmatii pot obtine documente de la primarie si celelalte institutii si proba cu martori (toata lumea din sat poate confirma).
In urma cu un an, soacra mea a decedat, iar luna aceasta, in urma unei interventii chirurgicale, a decedat si sotul meu. Am ramas singura cu baiatul meu in acest imobil si ma tem de ce va urma. Sotul meu are o sora care locuieste in orasul C. si trei frati, din care unul locieste impreuna cu socrul meu, iar ceilalti doi au casele lor. Toti au fost ajutati intr-un fel sau altul la timpul lor atat de socri cat si de catre noi (le-am crescut porci, pasari, le-am dat vin din recolta de pe terenul nostru,am contribuit la toate parastasele pana la 1 an pentru soacra mea, etc.). Desi nu am discutat cu socrul si cumnatii aceasta problema, totusi, dupa cum ii cunosc eu, considera ca li se cuvine tot si nu am liniste.
Mai mult, pana in prezent nu s-a facut succesiunea dupa decesul soacrei mele.
Avand in vedere cele anterior expuse, as vrea sa-mi precizati urmatoarele:
1.Poate opera uzucapiunea in conditiile in care nu s-au implinit 30 ani de posesie utila, si neintrerupta conform C. Civ?;
2.Poate opera uzucapiunea de 10 ani in conditiile in care nu am avut nici un act sau "just titlu" prin care primim in folosinta imobilul si terenul ? In cazul in care opereaza uzucapiunea de 10 ani, cum pot proba un "JUST TITLU" sau " JUSTA CAUZA" - conditie prevazuta in C. civ. Va rog sa-mi detaliati acest aspect; Daca sunt indreptatit sa-mi dovedesc proprietatea prin uzucapiunea de 10 ani, pot initia demersuri in acest sens sau trebuie sa astept dezbaterea succesorala. Daca se deschide succesiunea dupa soacra mea iar imobilul si terenul meu intra in masa succesorala si in urma dezbaterii succesorale imobilul revine celorlalti succesori, eu cu cine ma voi judeca?
4. Pot sa fac masuratorile cadastrale ale terenului si imobilului pe numele meu, daca nu am act de proprietate?;
5. CE MA SFATUITI SA FAC PENTRU A PUTEA LOCUI IN CONTINUARE IMPREUNA CU BAIATUL MEU IN ACEST IMOBIL?"

simmy

Post by simmy » 11 Oct 2005, 14:19

Daca socrii dumneavoastra au detinut terenul ca proprietari, nu poate fi vorba de uzucapiune, deoarece justul titlu ( pe care nu-l aveti), ar fi trebuit sa provina de la un fals proprietar, si nu de la adevaratul propietar.Despre prescriptia achizitiva prescurtata de 10-20 de ani nu poate fi vorba, deoarece una din conditiile esentiale este ca acest transfer de propietate sa fi provenit de la un o alta persoana decat propietarul adevarat al terenului.
Trebuie sa mentionati cine este propietarul terenului.

aho

Post by aho » 11 Oct 2005, 14:49

DE CE .... NU ATI DEPUS CERERE PE L 18/91 SI VI S-AR FI ELIBERAT T.P.
pe numele dvs.?! Nu inteleg si nu voi putea intelege aceasta delasare a oamenilor care edifica case si vile pe un teren care nu-i al lor desi a fost suficient timp ptr. rezolvarea situatiei.

Sa va explic ceva daca stati intr-o zona a D 115 nu veti putea invoca Uzucapiunea reglem. de c.civ. ci numai din D 115/38 si neaparat tren just titlu.

Faceti un drum la primarie si in f. de raspunsul lor procedati. Posibil ca socrii sa fi posedeat TP pe numele lor ptr. acel teren.
Daca aveti CF ar fi util de stiut situatia, dar banuiesc ca nu exista ceea ce e oarecum spre binele dvs.
Variante sunt dar niciuna sigura. Puteti face un partaj jud. si se cere a se constata ca imobilul resp. face parte din masa succesorala. Oricum aveti nevoie de avocat. Vor tren sa dovedite donatiile facute celorlalti mostenitori din aceeasi clasa ptr. facerea raportului si sa faceti dovada efectuarii lucrarilor, valorii acestora si eventual a prestarii intretinerii .
Daca faceti succesiunea la notar cuprindeti si casa in masa succesoral aptr. a putea fi inscrisa/notata in CF.

Crtistina

Post by Crtistina » 11 Oct 2005, 19:43

AHO, poti sa explici ce e cu D. 115. Nu stiu despre ce este vorba.
MIe mi se pare ca s-au comportat ca posesori si chiar daca vreodata au fost detentori precari, aceasta s-a transformat in posesie. Cred ca in inca 3 ani vor reusi uzucapiunea.

aho

Post by aho » 11 Oct 2005, 20:31

In zonele unde s-a aplicat D115/38 nu s-au aplicat disp. c.civ. ref. la uzucapiune ci doar cazurile de uzucapiunea reglem . de D115 resp. uzucapiunea tabulara (art. 27)si u. extratabulara( art. 28) . Deci uzucapiunile incepute si implinite inainte de intrarea in vig. a L7/96isi vor prod. ef. potr. D115 (numai in baza j. titlu) . Uzucapiunile incepute si neamplinite isi vor putea prod. ef. in cond. si termenele prev. de c.civ., adica de la intrarea in vig. a l.7/96 incepe sa curga T uzucapiunii cf. c.civ.( l.civ. nu retroactiveaza)

defectu

Post by defectu » 12 Oct 2005, 12:02

simmy wrote:Daca socrii dumneavoastra au detinut terenul ca proprietari, nu poate fi vorba de uzucapiune, deoarece justul titlu ( pe care nu-l aveti), ar fi trebuit sa provina de la un fals proprietar, si nu de la adevaratul propietar.Despre prescriptia achizitiva prescurtata de 10-20 de ani nu poate fi vorba, deoarece una din conditiile esentiale este ca acest transfer de propietate sa fi provenit de la un o alta persoana decat propietarul adevarat al terenului.
Trebuie sa mentionati cine este propietarul terenului.
Dupa cum am precizat in " speta ", socrii nu detin act de proprietate pe teren si nici pe imobil. Terenul a apartinut fostului CAP sau Primarie si probabil ca in prezent apartine tot Primariei.

aho

Post by aho » 12 Oct 2005, 12:32

in ce temei s-a transmis si exercitat posesia?!

defectu

Post by defectu » 12 Oct 2005, 13:23

Crtistina wrote:AHO, poti sa explici ce e cu D. 115. Nu stiu despre ce este vorba.
MIe mi se pare ca s-au comportat ca posesori si chiar daca vreodata au fost detentori precari, aceasta s-a transformat in posesie. Cred ca in inca 3 ani vor reusi uzucapiunea.
Este clar ca, peste 3 ani se poate invoca uzucapiunea. Problema se pune insa acum nu peste 3 ani. Nu se stie daca vor mai putea locui in acest imobil inca 3 ani

defectu

Post by defectu » 12 Oct 2005, 13:33

AHO wrote:in ce temei s-a transmis si exercitat posesia?!
AHO, te rog sa reformulezi intrebarea. Daca te referi la modul in care au intrat in posesie, pot sa-ti spun ca, nu s-a incheiat nici un act in acest sens. Dupa casatorie, socrii au fost de acord ca tinerii sa locuiasca in acel imobil. Sunt multe cazuri de genul acesta si mai ales la tara.

aho

Post by aho » 12 Oct 2005, 13:36

1860 c.civ. jonctiunea posesiilor daca posesorul actual a dobandit posesia de la socri in baza unui raport juridic,desi nu cred ca se poate dovedi in speta.

Dar cine revendica terenul, ?

aho

Post by aho » 12 Oct 2005, 13:37

Socriicum au intrat in posesie ?

defectu

Post by defectu » 12 Oct 2005, 14:42

AHO, la momentul de fata nu a revendicat nimeni terenul si nici casa. Exista insa temerea justificata ca acestea sa fie revendicate de socrul in viata si de ceilalti copii ai sai care au vocatie succesorala dupa soacra decedata.
in ce priveste modul in care socrii au primit in posesie terenul, nu am toate datele acum. Se pare ca la acel moment, fostul CAP, a repartizat satenilor suprafete de teren cu destinatia "constructie de locuinte". Nu cunosc in ce temei s-a repartizat acest teren si daca s-a incheiat un act in acest sens. Sper sa pot afla.

denominatus

Post by denominatus » 12 Oct 2005, 16:10

Daca socrii nu au acte pe teren, nu cred ca vor revendica terenul.
Instanta sa compare ce ? ca nici unii nici ceilalti nu au acte.
Daca se dezbate succesiunea socarei (ceea ce nu cred ca se va intampla prea curand, ca asa e romanul, face ceva numai cand e musai), terenurile nu pot fi incluse in masa succesorala, din acelasi motiv.

Asa ca oama sa stea linistita, ca aici e blocat :grin: circuitul civil, si anume in favoarea ei.

Peste 3 ani, cand s-o implini sorocul, sa ceara in instanta sa se constate uzucapiunea de 30 de ani.

Si sa nu faca valuri, sa dea idei la oameni. :)

defectu

Post by defectu » 13 Oct 2005, 09:09

Denominatus wrote:Daca socrii nu au acte pe teren, nu cred ca vor revendica terenul.
Instanta sa compare ce ? ca nici unii nici ceilalti nu au acte.
Daca se dezbate succesiunea socarei (ceea ce nu cred ca se va intampla prea curand, ca asa e romanul, face ceva numai cand e musai), terenurile nu pot fi incluse in masa succesorala, din acelasi motiv.

Asa ca oama sa stea linistita, ca aici e blocat :grin: circuitul civil, si anume in favoarea ei.

Peste 3 ani, cand s-o implini sorocul, sa ceara in instanta sa se constate uzucapiunea de 30 de ani.

Si sa nu faca valuri, sa dea idei la oameni. :)

Asa i-am recomandat si eu: "Sa nu faca valuri si sa astepte inca 3 ani pana la implinirea termenului in care poate opera uzucapiunea, iar in acest timp sa-si "adune toate hartiile "de pe la primarie - CF, RENEL, etc).

Doresc sa va multumesc tuturor pentru cele precizate. In masura in care voi intra in posesia unor documente legate de aceasta speta, voi reveni. Pana atunci va salut pe toti/toate si sper sa ne (re)intalnim la discutii si pe alte teme.

Post Reply