Proces verbal de constatare contraventie

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Alinutz

Proces verbal de constatare contraventie

Post by Alinutz » 21 Sep 2004, 07:48

Am o problema si vreau sa va cer parerea poate imi vin si alte idei.
Societatea pt.care lucrez a luat o amenda contraventionala de 200 de milioane pt. ca am facut minerit fara sa fim autorizati.
Problema e ca in procesul verbal nu este trecut nici un martor care sa confirme ce s-a intamplat si nici nu scrie motivul pt.care n-a fost prtezent nici un martor.Deasemenea reprezentantul legal al soc.noastre n-a semnat nimic.
Alte chestii care mi-au sarit in ochi sunt ca la capitolul Obiectiuni nu scrie nimic...Nici ca sunt nici ca nu sunt, nici ca refuza sa semneze.
Deasemenea datele de identificare ale reprezentantului legal nu sunt trecute...la o adica eu nu stiu cine a fost cel care s-a dat reprezentant legal....
Ce parere aveti am sanse sa castig pe aceste motive de forma??

florinframa

Post by florinframa » 21 Sep 2004, 08:47

Mai intai cauta legea in baza careia a fost aplicata sanctiunea. Apoi, vezi normele de aplicare ale legii cu pricina.
In principiu, legalitatea intocmirii unui proces verbal de constatare si sanctionare contraventionala este conditionata de respectarea unor minime cerinte de forma. Dupa cum ai descris situatia, ai sanse destul de mari.... vezi daca nu cumva a fost omisa precizarea termenului de contestare. Ar creste sansele.
In al doilea rand, e mai bine sa incerci sa faci ceva si pe parcurs iti mai vin idei ori te mai documentezi decat sa nu faci nimic. Termenul pentru contestare curge repede...
Cauta legea!... si apoi mai vezi ce se intampla. E posibil sa fie un domeniu cu reguli foarte stricte.
Florin

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Sep 2004, 09:13

E putin probabil sa nu fie trecut termenul de contestare caci de regula pv de contraventie se scriu pe formulare pretiparite care deja cuprind chestia asta.
Acum cu celelalte:
- daca lipsesc datele reprezentantului legal (dar daca lipsesc de tot nu daca sunt trecute ale altcuiva) - nulitate absoluta cf. OG 2/2001
- daca nu e completat NIMIC la rubrica obiectiuni (nici macar o semnatura) - nulitate absoluta
- daca nu a semnat nimeni procesul verbal atunci era intr-adevar nevoie de un martor. Daca insa cineva a semnat procesul verbal (si semnatura are valoare de luare la cunostinta, nu inseamna niciodata ca ai fost de acord sau mai stiu eu ce) atunci prezenta unui martor nu era necesara si nici nu era necesar sa se mentioneze de ce nu s-a trecut un martor. Martorul se trece pe pv nu ca sa confirme situatia de fapt ci numai imprejurarea ca reprezentantul societatii nu poate sau refuza sa semneze (OG2/2001)
personal cred ca cineva a semnat pv altfel nu ar fi ramas in posesia voastra. In astfel de situatii acesta se comunica, in maxim 30 zile de la incheierea lui altminteri se prescrie dreptul de a aplica sanctiunea.
pentru motive pe fondul cauzei vezi legea speciala in baza careia s-a intocmit actul de control, in ea scrie si cine are competenta de a aplica sanctiunea si vezi daca actul de control a fost incheiat de un organ competent.
Succes
Termenul de contestatie e de 15 zile care se socoteste pe "zile libere", asta insemnand ca prima si ultima zi nu intra in termen.

Alinutz

Post by Alinutz » 21 Sep 2004, 09:22

Ai dreptate procesul verbal ne-a fost trimis prin posta in termenul de 30 de zile.Directorul n-a semnat nimic si nici nu i-au fost trecute datele.
Intr-adevar plangerea mi-am intemeiat-o pe OG 2/2001
Insa in ordonanta nu scrie ca daca nu sunt trecute datele reprez.legal sau a celui care a fost de fata din partea contravenientului proc.verbal e lovit de nulitate absoluta.Dar eu am considerat ca normele sunt imperative iar nerespectarea lor atrag anularea proc.verbal.
Insa din experienta ta instanta anuleaza procesele verbale care au asemenea lacune??

P.S.: Ma bucur ca am dat de acest forum pt.ca mai ai cu cine sa te sfatuiesti... :lol:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Sep 2004, 09:40

DA!
Si vezi ca scrie in OG 2/2001 ca procesul verbal va cuprinde ..... (art. 17 parca daca nu ma insel). mai ai timp sa cauti pana la termenul de judecata (vezi ca contestatia nu se trimite la instanta ci la organul constatator cu copie de pe pvcsc iar competenta este instanta de la locul savarsirii contraventiei si nu de la sediul societatii sau al organului constatator daca acestea nu coincid cu locul savarsirii contraventiei) si iti poti preciza cererea la primul termen de judecata, adaugand ce ai mai gasit.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Sep 2004, 09:42

ah, sa nu uit!
Uitat-te musai in legea speciala daca pentru contraventie se amendeaza persoana juridica. daca nu se mentioneaza expres chestia asta atunci sanctiunea se aplica persoanei fizice vinovate cf aceluiasi OG 2/2001.
daca s-a aplicat sanctiunea gresit este echivalent cu a nu fi indicat contravenientul - nulitate pvcsc.

Alinutz

Post by Alinutz » 21 Sep 2004, 09:50

Art.16 din ordonanta nu 17.
Da scrie de amenda la pers.fizice.
Multumesc de sfaturi.Sper sa castig ca am cu o firma de avocatura din Bucuresti..... :roll:

judge

Post by judge » 21 Sep 2004, 15:33

din punctul meu de vedere vei castiga....nu se respecta regulile privitoare la forma procesului verbal de contraventie. vei cere constatarea nulitatii absolute a acestuia si daca nu exista vreo lege speciala care sa prevada norme contrarii instanta de judecata iti va da dreptate. ai grija insa ce invoci. Succes!

Alinutz

Post by Alinutz » 27 Sep 2004, 07:56

Mda am cerut constatarea nulitatii procesului verbal pt.nerespectarea condiitlor de forma la incheierea lui.Ei au depus intampinare...slabuta dealtfel.Nu faceau referire decat pe fondul problemei...Am ramas in pronuntare.Multumesc de sfaturi.

Post Reply