Buna ziua! Locuiesc cu copilul in Romania si tatal copilului, inca cetatean roman locuieste in SUA si castiga bine, si este obligat de instanta din Romania la plata unei pensii in urma divortului..pe care nu o plateste. De 2 ani nu reusesc nicicum sa pun in aplicare aceasta hotarare din lipsa de legislatie intre Romania si SUA (vezi tratatul de la New York, in care SUA nu face parte)
In SUA nu se poate aplica, deoarece copilul nu locuieste acolo. Stie cineva cum as putea rezolva aceasta problema?
Cum este posibil asa ceva, ca un copil cu tata in SUA sa nu poata primi pensie de la acesta?
Iara despre pensie de intretinere din SUA....
Multumesc pentru raspuns Crode! Dar, aceste cai despre care spui au fost incercate, eu am fost in SUA si mi s-a spus ca daca as locui acolo cu copilul, ar putea obtine pensie pentru mine, bineinteles calculata din nou, adica 20% din veniturile lui, care ar fi mult, avand in vedere ca i-a mai crescut si salariul de la data hotararii din Romania. Deoarece SUA nu fac parte din tratatul de la New York la care Romania a aderat in 1991 in ce priveste obtinerea pensiei din strainatate, nu poate fi obligat de acolo sa plateasca, adca hotararea din Romania nu poate fi aplicata.
Spuneai de tarile germanica, da, ele fac parte din acel tratat si se rezolva problema. Exista lista pe site-ul Ministerului Justitiei, poate fi citita de oricine.
Mai astept opinii pe aceasta tema,
Spuneai de tarile germanica, da, ele fac parte din acel tratat si se rezolva problema. Exista lista pe site-ul Ministerului Justitiei, poate fi citita de oricine.
Mai astept opinii pe aceasta tema,
singura varianta pe care o vad eu in cazul tau este sa obtii recunoasterea hotararii judecatoresti prin care el este obligat la plata pensiei de intretinere si pe teritoriul SUa (sau ma rog, al statului unde domiciliaza el, nu sunt familiara cu legislatia SUA in materie). Cu certitudine ca exista o astfel de procedura, similara cu cea prevazuta la noi de 105.
Din pacate cred ca pentru asta va trebui sa angajezi un avocat in SUA, lucru pe care nu stiu daca ti-l poti permite.
Din pacate cred ca pentru asta va trebui sa angajezi un avocat in SUA, lucru pe care nu stiu daca ti-l poti permite.
Multumesc pentru raspuns! nu exista cale de a obtine recunoasterea in SUA, deoarece SUA nu face parte din tratatul de la New York (acelasi lucru mi l-a spus si de la Ministerul Justiiei din Bucuresti si din SUA. Am fost personal acolo, avocatii nu pot lua cazul din acelasi motiv si nici agentiile care colecteaza child suportnu pot face asta decat daca locuiesc acolo cu copilul. Toti m-au trimis in Romania sa rezolv. Nu stiuce sanse as avea daca as incerca o executare silita pentru datoria ce a acumulat-o pana acum, ma refer la faptul ca daca intra in tara...stiti cumva daca da rezultate procedura?
Mulumesc inca odata
Mulumesc inca odata
Look, nu stiu daca am dreptate sau daca asta functioneaza in Romania dar poti incerca urm solutie in cazul in care nu ai incercat-o deja.
I-ati un avocat si trimite o copie al ordinului judecatoresc (care arata ca el trebuie sa plateasca pensie alimentara in urma divortului) si o "letter" tatal copilului cerand sa ti se platesca pensia alimentara.
Cel mai bine ar fi sa trimiti via FedEx in care semnatura sa fie obligatorie la primirea coletului , pt ca asa poti dovedi ca el a primit aceste colete si ca i s-a adus la cunostinta de plata pensiei si n-a facut-o.
In acest caz s-ar putea sa fie posibil sa prezinti aceste dovezi unui judecator in Ro si sa obtii un ordin de arest pt atunci cand el intra pe teritoriul Romaniei.
Si in acest caz atunci cand vine in tara cu acest ordin cred ca ai putea sa il faci sa plateasca.
Tine-l in arest pana cand se fac macar aranjamentele unui transfer bancar sau primesti cash.
Inca odata, nu stiu care sunt regulile in Romania dar merita incercat.
I-ati un avocat si trimite o copie al ordinului judecatoresc (care arata ca el trebuie sa plateasca pensie alimentara in urma divortului) si o "letter" tatal copilului cerand sa ti se platesca pensia alimentara.
Cel mai bine ar fi sa trimiti via FedEx in care semnatura sa fie obligatorie la primirea coletului , pt ca asa poti dovedi ca el a primit aceste colete si ca i s-a adus la cunostinta de plata pensiei si n-a facut-o.
In acest caz s-ar putea sa fie posibil sa prezinti aceste dovezi unui judecator in Ro si sa obtii un ordin de arest pt atunci cand el intra pe teritoriul Romaniei.
Si in acest caz atunci cand vine in tara cu acest ordin cred ca ai putea sa il faci sa plateasca.
Tine-l in arest pana cand se fac macar aranjamentele unui transfer bancar sau primesti cash.
Inca odata, nu stiu care sunt regulile in Romania dar merita incercat.
Cum , ai fost in SUA si nu ai depus o petitie de stabilire a pensiei alimentare acolo? Daca el locuieste si munceste legal in SUA poti cere fie recunoasterea sentintei din Romania ( intre Romania si SUA exista un tratat de recunoastere a sentintelor)si executarea ei acolo( dar pentru o suma asa mica nu cred ca se merita) , fie deschide actiune de stabilire a pensiei.Daca nu este recunoscuta acolo este ca si cum n-ar exista sentinta din Romania .Pensia se va stabili in functie de veniturile lui si ale tale(va trebui sa faci o declaratie de avere si a bugetului tau lunar de venituri si cheltuieli ) si se va stabili o suma conform nevoilor copilului.Au un procent stabilit , dar daca ajung la concluzia ca nu atat ii trebuie copilului vor stabili mai mult sau mai putin.In cazul nostru data fiind diferenta de nivel de trai intre SUA si Romania se va stabili mai putin.
Dar trebuie sa deschizi actiune acolo si ..... nu are scapare.Cine ti-a spus chestia cu locuitul cu copilul acolo nu era documentat.Dar trebuie sa te reprezinte cineva acolo sau sa te duci singurica la tribunal daca stii limba.
Altfel nu ai nici o sansa.
Dar trebuie sa deschizi actiune acolo si ..... nu are scapare.Cine ti-a spus chestia cu locuitul cu copilul acolo nu era documentat.Dar trebuie sa te reprezinte cineva acolo sau sa te duci singurica la tribunal daca stii limba.
Altfel nu ai nici o sansa.