Intr-o firma in 2001 se schimba asociatii. Vechii asociati (VA) au predat toate documentele firmei, inclusiv evidenta contabila, noilor asociati (NA). Predarea documentelor s-a facut fara vreun proces-verbal sau descarcare de gestiune. VA au predat la timp bilanturile, raportarile semestriale, raportari privind plata impozitului pe profit, TVA, CAS si CASS. In rest au tinut evidenta pe calculator, folosind un program, pe care le-au predat NA pe dischete.
Acestia au pierdut dischetele sau au pierdut programul. In 2003 firma a fost supusa unui control, firma a fost amendata cu 2 milioane si obligata sa refaca evidenta contabila, incepand cu 1998. NA au refacut-o incomplet si incorect, folosind un program neadecvat. Mai exact nu au inclus in contabilitate plata CAS si CASS iar programul nu avea conturile aferente activitatii de productie desfasurata de firma pana in 2001, acestea fiind trecute cu pixul.
VA au toate documentele care atesta ca au platit CAS si CASS, inclusiv un proces verbal de la sanatate ca totul e in regula.
Pe baza evidentei refacute organul de control a stabilite diferente de impozit si majorari. NA le-au platit si le solicita VA. S-a ajuns in instanta.
Ideea este ca evidenta contabila predata de VA in 2001 nu corespunde cu cea prezentata organelor de control de NA. Pe langa multe alte motive, in instanta VA au aratat si acest lucru, dar instanta nu a retinut acest aspect. Ce ar mai putea invoca VA ?
Refacerea evidentei contabile
Am zis ca au pierdut dischetele sau programul (nu stiu exact ce s-a intamplat) ca sa arat ca au fost obligati sa refaca evidenta contabila pe baza documentelor, dar au refacut-o incomplet si incorect. Evidenta din 2003 nu mai corespunde cu cea care era in 2001. As fi vrut sa stiu ce motive in drept ar putea invoca VA. Situatia in fapt au prezentat-o. Daca ar putea sa-mi spuna cineva.