Buna ziua,
Am un contract de executie a unor lucrari de zugraveala, finisaje interioare.
Executantul a intarziat la executarea lucrarilor cu aproape 4 luni de zile. Au urmat "tone" de corespondenta" si angajamente scrise si termene. Nici un rezultat, motivand ca nu are bani. Plata s-a negociat pe sistem, avans 30% si apoi in functie de cantitatile de lucrari executate, pe baza devizului de lucrari.. Avem si clauza penala prinsa in contract.
Noi dorim sa reziliem contractul si obligarea lui la plata penalitatilor.
In contract se prevede ca, daca una dintre parti nu isi indeplineste in mod culpabil obligatiile asumate cealalta parte poate rezilia contractul printr-o notificare de reziliere.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Poate fi aceasta clauza considerata o clauza de reziliere conventionala ?
2.Daca nu poate fi considerata o reziliere conventionala si ne adresam instantei, executantul este considerat de drept in intarziere sau trebuie sa il notificam prin executor?
3.Taxa de timbru se plateste la valoarea lucrarilor neexecutate?
4.Am putea sa ii cerem si despagubiri pentru lucrarile neexecutate la termen?
5.Putem cere si autorizarea noastra sa executam lucrarile in contul lui? - aici nu prea inteleg eu cum stau lucrurile. Asta este ca o despagubire? Ca o sanctiune pentru el?
6.Actiunea in reziliere si cea de executare a lucrarilor de catre noi in contul lui vor fi actiuni separate?
Ce optiuni ar mai exista?
Va multumesc
Problema neexecutare si reziliere contract
1.Eu zic ca ar putea fi pact comisoriu de gr. II si rezolutiunea opereaza in temeiul declaratiei unilaterale de vointa, dar rezolutiunea si in acest caz se pronunta nu se constata de instanta.
2.In cazul rezolutiunii judiciare notificarea este o conditie de admisibilitate ( pe fond) . In contractul tau clz. spune ca tren sa-i notifici declaratia unilaterala de rezolutiune, daca el isi indepl. obl. pana la notificare nu mai poti obtine rezolutiune ci doar d. interese moratorii.
3. taxa de timbru difera de la o instanta la alta, unele instante apreciaza ca se timbreaza cu suma fixa, altele la valoarea contractului. Eu as timbra la valoarea pretentiilor: avans de restiutuit si daune interese moratorii + taxa fixa , 11 RON.
4. poti sa ceri d.interese moratorii in cunatumul clauzei penale din contract nu mai mult insa decat valoarea contractului.
5.si 6 Poti sa ceri dar nu cred ca ai sanse din m.m. motive si raspunde-ti tu singur, daca ai reziliat contractul care ar fi temeiul unei asemenea obligatii?!
2.In cazul rezolutiunii judiciare notificarea este o conditie de admisibilitate ( pe fond) . In contractul tau clz. spune ca tren sa-i notifici declaratia unilaterala de rezolutiune, daca el isi indepl. obl. pana la notificare nu mai poti obtine rezolutiune ci doar d. interese moratorii.
3. taxa de timbru difera de la o instanta la alta, unele instante apreciaza ca se timbreaza cu suma fixa, altele la valoarea contractului. Eu as timbra la valoarea pretentiilor: avans de restiutuit si daune interese moratorii + taxa fixa , 11 RON.
4. poti sa ceri d.interese moratorii in cunatumul clauzei penale din contract nu mai mult insa decat valoarea contractului.
5.si 6 Poti sa ceri dar nu cred ca ai sanse din m.m. motive si raspunde-ti tu singur, daca ai reziliat contractul care ar fi temeiul unei asemenea obligatii?!