este vorba despre un proces de divort, judecat doar in fond, cu sentinta definitiva si irevocabila. In urma acestui divort, cei 3 copii minori din casatorie au fost incredintati mamei, in conditiile in care in sentinta civila se precizeaza ca in prima faza mama cerea desfacerea casatoriei din culpa comuna fara motivare,revenirea la numele anterior casatoriei, acordarea copiilor spre crestere si educare tatalui lor si stabilirea unei pensii de intretinere in sarcina reclamantei.De asemenea se arata ca unul din copiii minori in virsta de 13 ani a fost audiat in camera de consiliu si acesta si-a exprimat dorinta de a fi incredintata tatalui care la rindul sau a fost de acord cu capetele de cerere ale reclamantei. Ulterior in aceeasi sentinta se precizeaza ca reclamanta solicita desfacerea casatoriei, incredintarea minorilor si revenirea la numele avut anterior casatoriei. Cu privire la parat se arata ca acesta a fost iarasi de acord cu cererile reclamantei.In consecinta, instanta urmeaza sa desfaca casatoria, sa dispuna revenirea reclamantei la numele avut anterior si in ceea ce priveste minorii rezultati din casatoria parintilor acestia urmeaza sa fie incredintati mamei reclamante.
iata si intrebarile mele:

1.in cazul in care mama vrea sa plece in Italia cu tot cu copii, tatal ce poate face pentru a impiedica scoaterea copiilor sai din tara?
2. tatal poate introduce o actiune pentru reincredintarea minorilor data fiind schimbarea situatiei de fapt ce a dus la acordarea copiilor mamei?
3. care sunt etapele de parcurs pentru o astfel de actiune de reincredintare?
4. daca in sentinta civila de desfacere a casatoriei nu se precizeaza nimic despre dreptul de vizita al tatalui, acesta ce trebuie sa faca?sa introduca o alta actiune pentru stabilirea dreptului de vizita si modalitatile de exercitare ale acestui drept?
5. in conditiile in care mama este hotarita sa scoata copii din tara , tatal ce poate face pentru a nu-i fi ingradit dreptul de vizita datorita distantei mari la care se vor afla copii sai?
6. hotarirea judecatoreasca privind incredintarea minorilor are putere de lucru judecat?sau ca si in cazul pensiei de intretinere poate fi modificata functie de starea de fapt?
multumesc mult pentru rabdarea de a citi speta mea :)