capacitatea sotului supravietuitor de a vinde

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
briza

capacitatea sotului supravietuitor de a vinde

Post by briza » 24 Sep 2005, 16:09

Buna 4all

Pun in discutie urmatoarea situatie:
Suntem 2 frati si odata cu moartea mamei si cu deschiderea succesiunii, am aflat ca de fapt 1/2 din casa era a mamei noastre, cealalta 1/2 din casa era mostenirea tatalui si nu intra in masa succesorala.
La judecatorie am acceptat cotele indivize de 1/8 pt fiecare dintre noi si 6/8 tatalui din mostenirea mamei noastre.
Unul din frati a ramas in continuare in casa parinteasca cu tata, eu fiind stabilit in alta localitate.
Deci: 1/2 din casa este a tatalui nostru, propietatea lui prin mostenire in plus mai are 3/4 din partea mamei noastre in indiviziune cu mine si fratele meu. Iesirea din indiviziune nu s-a facut.
Poate tata sa vanda partea lui de mostenire, respectiv 1/2 din casa, fratelui meu?
Nu se pune problema conditiilor de trai pt tata, existand suficiente resurse, el acupand 4 camere din cele 13 cat are casa.
Si daca poate vinde 1/2 din casa( partea lui de mostenire) eu nu mai am nici-un drept asupra unei parti din aceasta jumate ? mentionand ca m-am nascut acolo, am copilarit acolo, m-am casatorit acolo.

Multam

excalibur

Post by excalibur » 26 Sep 2005, 16:48

Tatal tau poate vinde cui doreste cota parte pe care o are in proprietate, inclusiv fratelui tau.
In timpul vietii acesta poate face ce doreste cu bunurile proprii si tu, in calitate de mostenitor rezervatar nu ai putea contesta aceste acte decat dupa moartea lui si numai in masura in care prin acte cu titlu gratuit ti-a fost incalcata rezerva succesorala.

nicuvar

Re: capacitatea sotului supravietuitor de a vinde

Post by nicuvar » 26 Sep 2005, 17:27

briza wrote:Buna 4all

La judecatorie am acceptat cotele indivize de 1/8 pt fiecare dintre noi si 6/8 tatalui din mostenirea mamei noastre.
Deci: 1/2 din casa este a tatalui nostru, propietatea lui prin mostenire in plus mai are 3/4 din partea mamei noastre in indiviziune cu mine si fratele meu. Iesirea din indiviziune nu s-a facut.
Ceva nu e bine aici. Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 iar copiii 3/4. In urma succesiunii, tatal tau trebuia sa detina 1/2 (partea lui din casa) si 2/8, nu 6/8 cum spui tu, iar tu si fratele tau cate 3/8 din mostenirea mamei voastre.
In rest, cum a spus excalibur.

briza

Post by briza » 26 Sep 2005, 21:53

Multam pt raspunsuri

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 27 Sep 2005, 09:47

nicu, ma faci de ras cu matematica....... :-(
tatal mosteneste 1/4 din 1/2 adica 1/8
cei doi copii mostenesc impreuna 3/4 din 1/2 adica 3/8 amandoi (nu fiecare cate 3/8 ca nu ne mai iese la adunare)
In consecinta tatal are: 1/2 (partea lui) + 1/8 (mostenit) = 5/8
copii primesc fiecare cate 3/16 din mostenire (adica 3/8 amandoi)

nicuvar

Post by nicuvar » 27 Sep 2005, 13:20

Toata noaptea nu am dormit pentru ca mi-am dat seama ca am gresit. numai ca nu am avut cum sa intru pe forum si sa corectez. :oops: :oops: :oops:
Bine ca prin raspunsul meu nu l-am incurcat pe briza.

briza

Post by briza » 27 Sep 2005, 19:24

Multam 4 all

Revin va rog: tata a mostenit 1/2 din mostenirea mamei ca sot supravietuitor, iar in concurs cu mine si cu fratele meu ce cota a primit ? 1/8? iar noi copiii 3/8 impreuna?
Practic eu am acum 1,5/8 din mostenirea mamei asa inteleg.
Intreb :acum ca suntem in indiviziune( pe mostenirea mamei) tata poate vinde cota lui parte din aceasta?

Nu va suparati ca intreb, dar tata are aproape 84 ani si este usor influentabil, iar eu nu pot sa fiu mereu langa el. Dar au aparut semne de intrebare.
Multam din nou.

madalina

Post by madalina » 27 Sep 2005, 19:58

Tatal tau poate face ce doreste cu partea ce-i revine, indiferent de modul de dobandire (prin mostenire sau prin alt mod).
Daca in urma defalcarii averii comune, la succesiune, se constata ca masa succesorala ramasa dupa mama era 1/2, atunci asupra acestei cote (de 1/2), raman mostenitori legali sotul supravietuitor cu 1/4 (2/8 ), iar copiii cu cate 3/8. (2/8 + 3/8 +3/8= 1)
Avand in vedere ca aceste cote se aplica la 1/2 , atunci tatal are 1/2 (care era bun propriu), plus 2/8 din 1/2, adica 10/16, iar cei dou copii au cate 3/8 din 1/2, adica 3/16 fiecare.
Sper ca acum ai inteles

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Sep 2005, 07:16

mai Madalina, ai uitat ca 1/4 ala se aplica la 1/2 din mostenire.
Deci sotul supravietuitor are 1/4 din 1/2 adica are 1/8 din mostenire.
Iar copii au impreuna 3/4 din 1/2 adica 3/8 din mostenire.
nu stiu de unde le scoateti cu 2/8 si cate 3/8 fiecare ca nu ne raportam la intreg.
De altfel socoteala ta de 2/8+3/8+3/8 ar fi corecta daca masa succesorala ar fi 1 insa masa succesorala este 1/2 fir-ar sa fie ea de aritmetica.

madalina

Post by madalina » 28 Sep 2005, 08:00

:-( Nu cred c-am uitat...
Am aratat intai cotele care revin din masa succesorala, iar presupunand ca aceasta masa succesorala este de 1/2, am calculat cotele care revin din intregul averii ce a apartinut celor doi soti.
1/2 (cota sotului)+1/2(cota sotiei, reprezentand masa succesorala)=1
cotele la mostenirea legala :2/8 sotul supravietuitor, 3/8 un fiu, 3/8 celalat fiu
1/2 (cota sotului)+1/2(cota sotiei, reprezentand masa succesorala)[2/8 (sotul supravietuitor)+3/8(un fiu) +3/8(celalalt fiu)]=
10/16 (pt. sot)+3/16 (un fiu) +3/16(celalat fiu)=1

comisar

Post by comisar » 28 Sep 2005, 09:34

Cred ca ar trebui si la facultatea de drept sa se faca matematica,daca ar fi sa se faca imparteala dupa socotelile care le faceti aici,ar primi cite ceva si cei care nu au dreptul la nimic !!!!!

nicuvar

Post by nicuvar » 28 Sep 2005, 11:58

attorneyatlaw spune: 5/8, 3/16, 3/16.
madalina spune: 10/16 (care e tot 5/8 ), 3/16, 3/16.
Spuneti exact acelasi lucru. Nu inteleg de ce va contraziceti.
Eu sunt cel care a incurcat-o un picut. :oops:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Sep 2005, 12:40

merci, nicu! :cafea:

Post Reply