competenta

Discutii privind procedura civila
Post Reply
attorneyatlaw

competenta

Post by attorneyatlaw » 16 Sep 2005, 14:05

am o dilema: tocmai am "capatat" un dosar de partaj bunuri comune care se afla dragul de el in recurs (detest astfel de situatii insa ma rog....)
Problema mea este ca asupra apelului s-a pronuntat in feb. 2005 Curtea de Apel.
Acum din cate imi mai amintesc eu de prin nov 2004 competenta in solutionarea apelului apartine tribunalului iar Curtea, chiar daca era legal investita anterior intrarii in vigoare a l493/2004 (sper sa nu ma insel asupra nr.) urma sa-si decline competenta in favoarea tribunalului.

in recurs ne aflam cam pe la al treilea termen si "antecesorul" meu nu a suflat o vorba despre asta in motivele de recurs.
Acu eu nu am codul la mine si va intreb: nu-i asa ca hotararea a fost pronuntata de o instanta necompetenta (304 pct.3)? si mai ales, nu-i asa ca asta e un motiv de ordine publica si-l mai pot invoca inca? (va rog ziceti-mi ca da..... :fluierat: )

aho

Post by aho » 16 Sep 2005, 14:20

OUG 65/04-comp. trib.
2. ca instante de apel, apelurile declarate impotriva hotar?rilor pronuntate de judecatorii ?n prima instanta:
a) ?n cererile de divort;
b) ?n cererile de imparteala judiciara, cu exceptia celor care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului; c) ?n cererile privind raporturile personale dintre parinti si copiii minori;
d) ?n cererile privind filiatia;
e) ?n orice alte cazuri expres prevazute de lege."

L 493.
ARTICOL UNIC
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65 din 9 septembrie 2004 pentru modificarea Codului de procedura civila, publicata ?n Monitorul Oficial al Rom?niei, Partea I, nr. 840 din 14 septembrie 2004, cu urmatoarele modificari:
- La articolul II, alineatele (1), (2) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. II. - (1) Procesele ?n curs de judecata ?n prima instanta la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante.
(2) Caile de atac se judeca de instantele competente, potrivit prezentei ordonante de urgenta.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), apelurile aflate pe rolul curtilor de apel la data intrarii ?n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta se trimit la tribunale, iar recursurile aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se trimit la curtile de apel. Trimiterea dosarelor se va face prin declinarea competentei, prin ?ncheiere irevocabila, data ?n camera de consiliu, fara citarea partilor."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Rom?niei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Rom?niei, republicata.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Sep 2005, 14:22

AHO, stai asa.
Legea 493/2004 are un singur articol ca e lege de aprobarea OG 65/2004
si zicea ca judecata in caile de atac se face dupa dispozitiile "prezentei legi" asa incat curtile de apel investite cu judecata apelului vor trimite prin declinare de competenta dosarele la tribunal.
dupa og 65 apelurile impotriva hot pronuntate in divort, imparteala judiciara, etc au devenit de competenta tribunalului.

Unde gresesc?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Sep 2005, 14:24

aho, ti-ai modificat mesajul! :| :-D

minodora

Post by minodora » 16 Sep 2005, 14:26

1. OUG 65/septembrie 2004 modifica competenta in materie de imparteala judiciara.
2. Este de ordine publica - art. 159 alin 2 Cpc.

aho

Post by aho » 16 Sep 2005, 14:29

attorneyatlaw wrote:aho, ti-ai modificat mesajul! :| :-D
Da, scuze . am citat si oug.65/04

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Sep 2005, 14:30

minodora wrote:1. OUG 65/septembrie 2004 modifica competenta in materie de imparteala judiciara.
2. Este de ordine publica - art. 159 alin 2 Cpc.
misi, asa ma gandeam si eu. Dan nu stiam cum sa "ma intemeiez"

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Sep 2005, 14:32

AHO wrote:
attorneyatlaw wrote:aho, ti-ai modificat mesajul! :| :-D
Da, scuze . am citat si oug.65/04
ma bagasei usor in ceata cu anteriorul.

PS. Super semnatura ta. Numai citind-o si mi-au defilat usor prin fata ochilor (mintii) unele - altele

aho

Post by aho » 16 Sep 2005, 14:40

Nu a fost intentia mea sa te induc in eroare, dar pe moment am rev. doar 195/04 si am uitat de 493 de aceea am si revenit.
Semnatura mea este de fapt un citat, nu stiu cui apartin versurile, dar e dintr-o melodie voltaj. E in concordanta cu starea mea ptr. pronunt. care-am avut-o ieri. Super solutie, super judec. numai ca nu ma mai poate privi in ochi, desi am fost colegi.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Sep 2005, 14:48

Din pacate privitul in ochi e rar de tot pe la noi prin tara.
Si pe strada daca mergi observi ca nu-ti e cu putinta sa-i privesti in ochi. Te poti, eventual, uita la ochii lor, insa sa-i privesti in ochi.....

Post Reply