Buna. Tot eu si tot cu probleme incalcite. Este situatia mea.
Sunt asistent personal pentru o persoana cu disabilitati, care in acelasi timp este si pensionar gradul I de invaliditate. Suntem casatoriti.
Ca pensionar primeste pensie de invaliditate (250 RON) si o indemnizatie de insotitor (310 RON). Ca persoana cu handicap mai primeste 75 RON si are dreptul la asistent personal (adica eu) care este platit de primarie cu 310 RON brut, adica 254 RON net.
Azi cand am mers la persoanele cu handicap sa depunem actele pentru revizuirea anuala, acolo scrie ca persoanele care au asistent personal si primesc si indemnizatie de insotitor trebuie sa renunte la una sau alta.
Financiar ne-ar conveni indemnizatia fixa de 310 RON, dar asa pierd eu locul de munca, unde imi merge vechimea, platesc CAS, CASS si restul.
Chiar scrie in lege ca o persoana cu handicap si asistent personal care este si pensionar de invaliditate cu indemnizatie pentru insotitor trebuie sa renunte la una dintre ele? Si mi-au si spus sa rezolv repede treaba ca va trebui sa dau niste bani inapoi (salariul meu pe 6 luni - aproximativ 15 milioane). Nu stiu ce sa fac.
Asistent personal si/sau insotitor
In privinta pensiei de invaliditate, Legea 19/2000 la art.61 precizeaza ca persoana incadrata in gradul I de invaliditate primeste si o suma fixa, indemnizatie pentru insotitor, care nu poate fi mai mica de salariul minim pe tara (cei 310 RON) de care pomeneai.
In privinta asistentului personal, Legea 519/2002 care completeaza si modifica OUG 102/1999, are un articol in care precizeaza:
"(3) Persoanele cu handicap grav care au si calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta intre indemnizatia pentru insotitor prevazuta de art. 61 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de optiune se mentine si in cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limita de varsta."
Se pare ca asa este cum scrie. Oricum, luciflor, eu ma duc azi acolo, asa cum am vorbit si iti mai spun ce am mai aflat.
In privinta asistentului personal, Legea 519/2002 care completeaza si modifica OUG 102/1999, are un articol in care precizeaza:
"(3) Persoanele cu handicap grav care au si calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta intre indemnizatia pentru insotitor prevazuta de art. 61 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de optiune se mentine si in cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limita de varsta."
Se pare ca asa este cum scrie. Oricum, luciflor, eu ma duc azi acolo, asa cum am vorbit si iti mai spun ce am mai aflat.
Multumesc pentru raspunsuri.
Ancheta sociala s-a facut anul trecut si atunci inca nu era si pensionar. Decizia de pensionare este din 20 martie anul acesta, dar ce ma deranjeaza pe mine este ca am dus la persoanele cu handicap copie dupa decizie imediat ce am primit-o si nu mi-au spus nimic. Copia este in dosar si au scris si in calculator ca au primit-o.
Nu stiu daca se poate face ceva. Eu nu stiu de unde sa dau banii inapoi.
Ma mai duc pe acolo luni, sa vad ce rezolv. Multumesc inca o data.
Ancheta sociala s-a facut anul trecut si atunci inca nu era si pensionar. Decizia de pensionare este din 20 martie anul acesta, dar ce ma deranjeaza pe mine este ca am dus la persoanele cu handicap copie dupa decizie imediat ce am primit-o si nu mi-au spus nimic. Copia este in dosar si au scris si in calculator ca au primit-o.
Daca nu trebuie sa mergi, mai asteapta. Azi "presedintele handicapatilor", Didilescu, se balbaia la TVR Timisoara ca se schimba modificarea, nici ei nu mai stiu nimic. Sa nu dai nici un ban inapoi. Sa imi dai mai multe date.luciflor wrote:Decizia de pensionare este din 20 martie anul acesta, dar ce ma deranjeaza pe mine este ca am dus la persoanele cu handicap copie dupa decizie imediat ce am primit-o si nu mi-au spus nimic. Copia este in dosar si au scris si in calculator ca au primit-o.

Am fost azi cu luciflor cu actele pentru revizuirea dosarului, pentru programare la comisie. Inainte am mers la evidenta sa vedem ce este in dosar. I-am aratat inspectorului ca la dosar este depusa decizia de pensionare cu indemnizatia pentru insotitor inca din aprilie.
L-am avertizat ca daca este vorba de dat banii inapoi, nu o vom face noi, ci cel care a gresit. Si vom merge si in instanta, pentru neglijenta in serviciu si indolenta.
Pana la urma am "negociat" ca din octombrie luciflor nu mai primeste salariul de asistent personal dar nu da nimic inapoi si ca bonus, sa nu ne suparam, a primit direct si documentele pentru anul urmator, fara a se mai prezenta la comisie. Doar sa vina sa isi ridice actele.
L-am avertizat ca daca este vorba de dat banii inapoi, nu o vom face noi, ci cel care a gresit. Si vom merge si in instanta, pentru neglijenta in serviciu si indolenta.
Pana la urma am "negociat" ca din octombrie luciflor nu mai primeste salariul de asistent personal dar nu da nimic inapoi si ca bonus, sa nu ne suparam, a primit direct si documentele pentru anul urmator, fara a se mai prezenta la comisie. Doar sa vina sa isi ridice actele.