Cum vand software pe internet?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
LeChuck

Cum vand software pe internet?

Post by LeChuck » 08 Sep 2005, 11:00

Salut! :bye:

As vrea, de exemplu, sa-mi fac o pagina de web de pe care sa se poata download-a programe software in regim de trial (e vorba de programe realizate de mine impreuna cu niste prieteni, in principal jocuri), iar cine doreste sa cumpere un produs (poate fi vorba si de cineva din strainatate) plateste valoarea (nu stiu exact cum, probabil printr-un cont, ceva...) si primeste fisierul de activare (keyfile) - o procedura de altfel des intalnita.

Ideea e ca habar nu am ce trebuie sa fac din punct de vedere legal.

Ce pasi trebuie sa urmez pentru a putea comercializa aceste produse software pe internet?

Intai si intai, probabil ca trebuie sa inregistrez aceste produse... Cum si unde?

Multumesc! :)

costy81gl

Post by costy81gl » 08 Sep 2005, 14:22

La http://www.2checkout.com gasesti toate serviciile de care ai nevoie. Este cel mai bun site care accepta clienti din Romania. Iti ia doar 5,5% pe vanzare, restul ti-l trimite prin cec, in cont bancar, prin Western Union sau cum vrei tu si cand vrei tu.

Mai tarziu e posibil sa fie nevoie sa justifici banii pe care i-ai primit (daca primesti sume mari). Probabil ca trebuie sa declari undeva cati bani ai incasat si trebui sa platesti niste impozite. Chestia asta ma intereseaza si pe mine. Exista persoane care fac astfel de verificari?

Oricum eu nu sunt de acord cu platirea taxelor pentru produse software sau servicii vandute strainilor. Statul roman nu te ajuta cu nimic, nu iti ofera nici o garantie impotriva fraudelor. Mai mult, romanii nu pot beneficia de anumite servicii ale unor situri importante, doar pentru ca sunt romani.
Cand va exista o institutie romaneasca, capabila sa-mi protejeze afacerile pe internet, voi fi primul care se duce sa-si declare veniturile din strainatate, dar pana atunci nu vreau sa platesc degeaba. Mai bine imi joc banii la poker on-line decat sa platesc telefoanele parlamentarilor.

Legat de inregistrarea produselor, sa stii ca si windows-ul este un produs inregistrat. Reprezentantii Microsoft au o institutie in Romania care se ocupa de verificarea licentelor. Si totusi pirateria este de vreo 90%. Ce sanse ai tu ca sa nu-ti fie piratat programul in alte tari? Crezi ca te va ajuta in vre-un fel statul roman sa-i pedepsesti pe strainii care iti folosesc programul fara licenta? Depinde doar de cat de greu va fi de spart programul tau, deci depinde doar de tine.

LeChuck

Post by LeChuck » 09 Sep 2005, 11:02

Multumesc pentru adresa de web! Este interesanta, dar as prefera pagina mea de web: pentru client una e sa cumpere un produs direct de la "sursa" si alta e sa-l ia de pe o pagina de shopping...

Probabil ca banii pe care i-as obtine eu si prietenii mei trebuie declarati in "declaratia de venit global" sau cum se numeste, nu?

Nu era vorba de protectia programelor: pana la urma toate programele pot fi sparte (de cine se pricepe). Problema era ca, inainte sa pot sa vand ceva, trebuie sa imi apartina, deci trebuie sa am drepturi de autor, dar nu stiu ce institutie se ocupa de asa ceva, poate stie cineva vreo adresa?

Apropo, trebuie sa am o firma ca sa pot sa vand software (sper ca nu! :-| ) sau pot sa-l vand si ca persoana fizica? Am inteles dupa un site din strainatate ca sunt foarte multe avantaje sa inregistrezi un produs pe o firma, nici nu trebuie ca firma respectiva sa aiba angajati (in felul acesta nu este necesara plata salariilor, taxelor, asigurarilor de sanatate...) ci doar un "ofiter" ce reprezinta firma sau ceva de genul asta, dar nu stiu daca e posibil asa ceva la noi?

Cat despre taxele pentru software, iarasi, daca stie cineva ceva concret spuneti-mi si mie! Din cate stiu, sunt anumite scutiri si reduceri pentru producatorii de software din Romania, probabil pentru a sprijini dezvoltarea IT-ului si la noi, dar nu stiu sigur...

Chiar nu stie nimeni nimic concret pe tema asta? Ma asteptam totusi la vreo 20 de raspunsuri nu doar la unul... :-(

Post Reply