Buna ziua!
Am incheiat acum cateva luni un contract in care se prevede construirea unui bloc de apartamente si prin care am platit 30% avans pentru lucrari. Ulterior s-a descoperit ca firma respectiva nu are certificatul de urbanism si autorizatia de constructie aprobate.
Conform contractului, se poate rezilia dupa o notificare in prealabil cu 30 de zile si cu plata sumei(cei 30%) inapoi + dobanda aferenta.
Intrebarea mea este daca aceasta notificare se poate da intr-un mod legal(sau legalizat) si daca firma e obligata ca in momentul rezilierii(dupa cele 30 de zile) e obligata sa achite integral suma. Ceva idei sau solutii(cat mai simple daca s-ar putea). Nu imi place ideea de a fi evitat si amanat de firma respectiva.
Multumesc frumos.
Rezilierea unui contract de constructii
Ar trebui sa reproduci exact clauza din contract.
Daca rezolutiunea este convenita fara a fi necesara sesizarea instantei (regula este in sensul ca rezolutiunea se face pe cale judecatoreasca daca partile nu prevad expres altfel), atunci, dupa comunicarea notificarii prin intermediul executorului, ar trebui sa-ti restituie banii in termen de 30 de zile.
Daca rezolutiunea este convenita fara a fi necesara sesizarea instantei (regula este in sensul ca rezolutiunea se face pe cale judecatoreasca daca partile nu prevad expres altfel), atunci, dupa comunicarea notificarii prin intermediul executorului, ar trebui sa-ti restituie banii in termen de 30 de zile.
"c) In cazul in care antreprenorul nu isi respecta obligatiile contractuale va restitui beneficiarului suma platita plus dobanzile practicate de bancile comerciale la acea data la cursul BNR din data platii
...
Solutionarea litigiilor
Litigiile dintre parti se rezolva pe cale amiabila sau prin instante judecatoresti competente
Rezilierea contractului
1. Contractul se poate rezilia la intelegere intre parti
2. Antreprenorul si investitorul pot cere rezilierea contractului dupa o notificare in prealabil cu 30 zile inainte ptr. motive bine intemeiate
a) una dintre parti devine falita
b) neindeplinirea obligatiilor contractuale, care impiedica desfasurarea lucrarilor
c) nedefinirea detaliilor de executie la proiect
d) executantul a abandonat lucrarea"
Cam asta ar fi stipulat in contract. Cum firma nu are toate aprobarile de a construi...e normal sa pot cere rezilierea. De aceea ma interesa sa trimit notificarea si sa ma asigur ca banii vor fi returnati in 30 de zile(ei spun lucratoare dar nu e nimic specificat in contract legat de asta) si nu in mai mult, fara a se ajunge in instanta, dar notificarea sa poata fi luata in considerare ca una legala.
Multumesc pt ajutor.
...
Solutionarea litigiilor
Litigiile dintre parti se rezolva pe cale amiabila sau prin instante judecatoresti competente
Rezilierea contractului
1. Contractul se poate rezilia la intelegere intre parti
2. Antreprenorul si investitorul pot cere rezilierea contractului dupa o notificare in prealabil cu 30 zile inainte ptr. motive bine intemeiate
a) una dintre parti devine falita
b) neindeplinirea obligatiilor contractuale, care impiedica desfasurarea lucrarilor
c) nedefinirea detaliilor de executie la proiect
d) executantul a abandonat lucrarea"
Cam asta ar fi stipulat in contract. Cum firma nu are toate aprobarile de a construi...e normal sa pot cere rezilierea. De aceea ma interesa sa trimit notificarea si sa ma asigur ca banii vor fi returnati in 30 de zile(ei spun lucratoare dar nu e nimic specificat in contract legat de asta) si nu in mai mult, fara a se ajunge in instanta, dar notificarea sa poata fi luata in considerare ca una legala.
Multumesc pt ajutor.
Multumesc.
In momentul in care merg la ei banuiesc ca se va face un act prin care se stabilieste de comun acord rezilierea, si pe baza lui ei vor fi obligati sa isi achite obligatiile in termen de 30 de zile, nu? Iar la sfarsitul celor 30 de zile si dupa plata sumei depuse se va considera contractul reziliat banuiesc. Contractul meu in original va trebui sa ramana la mine, nu?
In momentul in care merg la ei banuiesc ca se va face un act prin care se stabilieste de comun acord rezilierea, si pe baza lui ei vor fi obligati sa isi achite obligatiile in termen de 30 de zile, nu? Iar la sfarsitul celor 30 de zile si dupa plata sumei depuse se va considera contractul reziliat banuiesc. Contractul meu in original va trebui sa ramana la mine, nu?
Ai dreptate, sunt clienti care au reziliat contractul si au asteptat 2 luni pana au primti banii inapoi...Si firma resp isi permite sa cheltuie pentru un proces, desi nu stiu cat de mult i-ar conveni situatia pentru ca ii va afecta credibilitatea pe viitor si a incheiat contracte fara o baza legala as putea spune(spui ca o sa construiesti, inchei contractul, dar nu ai certificat de urbanism aprobat si nici autorizatie de constructie la data semnarii contractului), deci ar putea avea si ea probleme...
Am vorbit cu firma si mi s-a spus sa fac o cerere de reziliere si sa o depun la secretariatul firmei.
Imi puteti spune va rog ce ar trebui sa scriu ca sa fie in regula?(cum sa se cheme si ce sa contina)
Si ce ar trebui sa imi dea cei de la secretariatul firmei ca sa fie luata in considerare?
Trebuie in dublu exemplar facuta?
Va multumesc mult.
Imi puteti spune va rog ce ar trebui sa scriu ca sa fie in regula?(cum sa se cheme si ce sa contina)
Si ce ar trebui sa imi dea cei de la secretariatul firmei ca sa fie luata in considerare?
Trebuie in dublu exemplar facuta?
Va multumesc mult.