somatie de plata-suspendare?
somatie de plata-suspendare?
am introdus o somatie de plata cf og5/2001, iar pe dreptul comun debitoarea a introdus o actiune in rezilierea contractului care sta la baza somatiei, cerand in intampinare suspendarea somatiei invocand art 244 alin1 c proc civ
stie cineva sa-mi dea un sfat
e posibil, tinand cont ca og5 e reglementata de norme speciale de dret?
stie cineva sa-mi dea un sfat
e posibil, tinand cont ca og5 e reglementata de norme speciale de dret?
[quote="AHO"]De ce sa se suspende? Se repinge pur si simplu ptr. ca nu exista conditia caracterului cert al creantei.
Eu am introdus cerere pe O 5/01 dupa respingerea cererii de rezolutiune si tot s-a respins.[/quote]
Probabil ca s-a respins din alte considerente fara legatura cu cererea pe drept comun.
Eu am introdus cerere pe O 5/01 dupa respingerea cererii de rezolutiune si tot s-a respins.[/quote]
Probabil ca s-a respins din alte considerente fara legatura cu cererea pe drept comun.
bine dar creanta mea este certa lichida si exigibila si mai este si confirmata si acceptata de debitor printr-un extras de cont
atunci inseamna ca orice debitor de rea credinta prin introducerea unei cereri de chemare in jud pe dreptul comun anihileaza aficacitatea somatiei de plata
si atunci unde sunt normele speciale care se aplica somatiei de plata
atunci inseamna ca orice debitor de rea credinta prin introducerea unei cereri de chemare in jud pe dreptul comun anihileaza aficacitatea somatiei de plata
si atunci unde sunt normele speciale care se aplica somatiei de plata
la procedura pe OG 5/2001 practica difera nu numai de la instanta la instanta, ci de la judecator la judecator, pentru ca e destul de controversata procedura asta speciala, se pare.
nu toti judecatorii considera ca a avea facturi semnate si stampilate, plus extras de cont confirmat de debitoare inseamna ca ai o creanta certa, lichida si exigibila, cum cere OG 5/2001. si orice incertitudine pe care ar putea-o intrezari judecatorul cu privire la creanta ta poate sa paralizeze practic procedura pe somatia de plata, si atunci fie suspenda, fie respinge actiunea.
nu toti judecatorii considera ca a avea facturi semnate si stampilate, plus extras de cont confirmat de debitoare inseamna ca ai o creanta certa, lichida si exigibila, cum cere OG 5/2001. si orice incertitudine pe care ar putea-o intrezari judecatorul cu privire la creanta ta poate sa paralizeze practic procedura pe somatia de plata, si atunci fie suspenda, fie respinge actiunea.
Daca s-a cerut rezilierea sa intelegem ca acel contract era cu executare succesiva? Pentru ca daca era cu exec. succesiva nu vad cum admiterea actiunii ar putea avea efecte retroactive cu privire la creantele anterioare promovarii actiunii.
Daca e vorba de o actiune in rezolutiune cred ca solutia in litigiul privind somatia de plata trebuie sa fie respingerea, dupa cum a afirmat AHO.
Suspendarea unei cereri de somatie de plata cred ca nu prea merge,avand in vedere caracterul urgent al procedurii. E drept ca se completeaza cu dispozitiile de drept comun, insa acest lucru se poate face doar in masura in care OG 5 nu contine dispozitii derogatorii. Chiar daca nu exista dispozitii care sa interzica suspendarea in OG 5, caracterul de urgenta al procedurii somatiei de plata cred ca este incompatibil cu o eventuala suspendare
Daca e vorba de o actiune in rezolutiune cred ca solutia in litigiul privind somatia de plata trebuie sa fie respingerea, dupa cum a afirmat AHO.
Suspendarea unei cereri de somatie de plata cred ca nu prea merge,avand in vedere caracterul urgent al procedurii. E drept ca se completeaza cu dispozitiile de drept comun, insa acest lucru se poate face doar in masura in care OG 5 nu contine dispozitii derogatorii. Chiar daca nu exista dispozitii care sa interzica suspendarea in OG 5, caracterul de urgenta al procedurii somatiei de plata cred ca este incompatibil cu o eventuala suspendare
s-a respins cererea de suspendare pe motiv de celeritate a somatiei de plata
s-a in vocat exceptia de prematuritare a cererii de somatie care s-a respins pe motiv ca in practica si jurisprudenta s-a consacrat ideea ca pentru somatie de plata nu este necesara aplicarea art 720ind 1
s-a amanat pronuntarea deorece debitoarea a cerut sa puna concluzii scrise
va tin la curent
s-a in vocat exceptia de prematuritare a cererii de somatie care s-a respins pe motiv ca in practica si jurisprudenta s-a consacrat ideea ca pentru somatie de plata nu este necesara aplicarea art 720ind 1
s-a amanat pronuntarea deorece debitoarea a cerut sa puna concluzii scrise
va tin la curent