IMPRUMUT COMERCIAL !?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
botexe

Post by botexe » 12 May 2005, 08:16

Categoric Da.

Si asta o spun din propria-mi experienta.
Societatea la care lucrez acorda imprumuturi financiare de ani de zile. Nici un control, al vreunei institutii de control economico financiare, nu a gasit aceste contracte de finantare/imprumut ca fiind ilegale sau ca ar masca fapte ilicite.

Este adevarat ca aceste imprumuturi/finantari trebuie sa se incadreze in niste limite:
- sa fie acordate ocazional si nu ca o practica obisnuita, ca o activitate de comert.
- interesul firmei finantatoare sa fie in principal acela de sprijin financiar si nu de obtinere de venituri .
- in cazul in care se percepe dobanda, aceasta nu trebuie sa depaseasca procentele stabilite de Ordonanta nr.9/2000, cu modificarile si completarile ulterioare .

Aceasta forma de ajutor/sprijin financiar se foloseste cu preponderenta in societatile din cadrul aceluiasi grup.

Daca aceste contracte intra sub incidenta normelor BNR (privitor la sumele
imprumutate sau perioada de rambursare), acestea trebuiesc raportate BNR.

croc

Post by croc » 23 Aug 2005, 09:19

eu m-am lamurit; :)

nu se pot efectua astfel de operatiuni in conditiile date (fara ca Imprumutatorul sa aiba in obiectul sau de activitate acest lucru), iar daca se efectueaza exista riscul sa se invoce de catre organul care cunoaste cat de cat legea, dispozitiile lg. 12/1990, mai jos redate:

Lg. 12/1990
art. 1.
Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savirsit, urmatoarele fapte:
a)efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege ;

art. 6.

1). Marfurile sau produsele care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savirsirea vreuneia din faptele prevazute de Art. 1 lit. a), b), d), e), g) si j), daca sint ale contravenientului sau ale agentului economic, ca si sumele de bani si lucrurile dobindite, in mod vadit, prin savirsirea contraventiei se confisca si se valorifica in conditiile legii, contravaloarea lor facindu-se venit la bugetul administratiei centrale de stat.
2). Veniturile obtinute ilicit de persoanele fizice sau juridice din activitatile prevazute de Art. 1, precum si incasarile in intregime din vinzarea marfurilor a caror provenienta nu poate fi dovedita, se preiau ca venit la bugetul administratiei centrale de stat.
Art. 2
c)faptele de la lit. a), b), e), g), i), j), si k), cu inchisoare contraventionala de la 3 luni la 6 luni sau amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei.

multumesc tuturor pentru suport; :)

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 09:26

Se pot face!
Dar nu legal. :grin:

croc

Post by croc » 23 Aug 2005, 10:19

In sensul prezentului titlu, orice persoana, daca nu primeste depozite, poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare nr. 58/1998.
lg. 99/1999

ce parere aveti de asta?

nu am revenit asupra concluziei, este unul dintre argumentele aduse pro :mrgreen:

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 10:24

Conditia de a avea in obiectul de activitate astfel de operatiuni este subinteleasa.

croc

Post by croc » 23 Aug 2005, 10:26

:lol: :lol: :lol:

asa am zis si eu :lol:

practic sunt doua lucruri diferite;

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 10:28

Poate fi o derogare doar de la legea nr. 58/1998.

croc

Post by croc » 29 Aug 2005, 17:34

Sofia wrote:Nici o societatea comerciala nu poate (sub sanctiunea nulitatii absolute) sa incheie acte juridice cu incalcarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta consacrat de Decretul 31/1954.
eu propun sa mergem putin mai departe cu acest subiect;

principiul specialitatii capacitatii de folosinta al pj presupune ca aceasta sa nu desfasoare o activitate care nu corespunde scopului tau;

1. care este scopul unei societati comerciale: obtinerea de profit sau indeplinirea activitatilor prevazute in ob. sau de activitate?

Si unde scrie asta?

Crtistina

Post by Crtistina » 29 Aug 2005, 19:49

Dc consideram ca scopul este obtinerea de profit, atunci nu ar mai exista nici o ingradire practica a activitatii unei firme. Si atunci tot codul CAEN nu ar mai avea nici un rost...

excalibur

Post by excalibur » 30 Aug 2005, 08:02

Scopul este obtinerea de profit prin indeplinirea obiectului de activitate.

croc

Post by croc » 30 Aug 2005, 08:13

:(

poate intereseaza pe cineva;

fiscul "umbla" prin Bucuresti si ce credeti ca face? confisca sumele rezultate din efectuarea de activitati care nu se regasesc in obiectul de activitate.

:-(

excalibur

Post by excalibur » 30 Aug 2005, 08:25

Poate pe Legea nr. 12/1990.

Referitor la scop cred ca ilicit nu poate fi decat scopul mediat adica cel care este legat de obictul de activitate.
Obtinerea de profit este scopul imediat care nu poate fi decat licit.

croc

Post by croc » 23 Aug 2006, 08:19

Sofia wrote:Nici o societatea comerciala nu poate (sub sanctiunea nulitatii absolute) sa incheie acte juridice cu incalcarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta consacrat de Decretul 31/1954.

aceasta interdictie se aplica actelor juridice incheiate in mod frecvent de societate sau si celor incheiate ocazional?

ca exemplu dau urmatoarea speta:

am executat un debitor, luand in proprietate o serie de bunuri mobile ale sale.
acum trebuie sa le vand;

am nevoie de caen in ob de activitate pentru vanzarea acelor bunuri, in conditiile in care eu am cu totul alt obiect de activitate? :floare:

danutza

Post by danutza » 23 Aug 2006, 10:32

cred ca interdictia se refera doar la actele juridice incheiate in mod frecvent de societate, insa nu si celor incheiate ocazional

daca bunurile respective sunt, sa zicem, perisabile (ex. legume-fructe), cand le valorifici? dupa ce introduci caen in ob de activ? ca aste e partea usoara, oricum, partea nashpa fiind cea cu obtinut autorizatii

pai se strica legumele-fructele alea

sau daca sunt medicamente? ce faci, dai fuga la ministerun sanatatii sa iei autorizatii?

sau daca sunt materiale explozive necesare in mine si cariere?

croc

Post by croc » 23 Aug 2006, 10:50

ob de activitate stabileste limita capacitatii de folosinta, deci nu pot incheia acte in afara acestei limite, sau daca le inchei acestea sunt nule.
legea nu distinge intre activitati curente si cele ocazionale, asa ca nu vad cum ar fi legala aceasta distinctie.

mai mult, Art. 41. - (1) din lg. 359/2004 arata:Constituie contraventie si se sanctioneaza, potrivit legii, cu amenda cuprinsa intre 10.000.000 lei si 100.000.000 lei, desfasurarea oricarei activitati de catre persoanele juridice prevazute la art. 2 cu nerespectarea prevederilor prezentei legi.

prevederile despre care vorbeste legea zic si ca nu poti desfasura nici o activitate fara sa fii autorizat; dar autorizatiile nu se elibereaza fara caen in ob de activitate;

deci, eu am doua disp. legale care ma ameninta cu amenda si confisacare daca desfasor o activitate fara sa am caenul corespunzator in ob de activitate;

da-mi o dispozitie legala care sa rastoarne asta :mrgreen:

Post Reply