dezincriminare tentativa

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
excalibur

dezincriminare tentativa

Post by excalibur » 10 Aug 2005, 10:36

Daca fapta a fost savarsita sub forma tentativei si legea noua nu mai pedepseste tentativa, se aplica art. 12 cod penal (Legea penala nu se aplica faptelor savirsite sub legea veche, daca nu mai sint prevazute de legea noua) sau art. 13 (In cazul in care de la savirsirea infractiunii pina la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea cea mai favorabila) ?

cumintzica

Post by cumintzica » 10 Aug 2005, 10:46

eu stiam ca legea de dezincriminare retroactiveaza intotdeauna, in baza art. 12.

excalibur

Post by excalibur » 10 Aug 2005, 10:50

Intrebarea era daca dezincriminarea tentativei la o anumita infractiune intra sub incidenta art. 12 sau vorbim de dezincriminare doar cand infractiunea fapt consumat este dezincriminata?

wittmann

Post by wittmann » 10 Aug 2005, 14:15

Daca noua lege nu mai pedepseste tentativa, se aplica aceasta lege.

excalibur

Post by excalibur » 10 Aug 2005, 16:14

Dar se aplica pentru ca este legea mai favorabila (art.13) sau pentru ca fapta a fost dezincriminata (art. 11)?

wittmann

Post by wittmann » 10 Aug 2005, 18:04

Se aplica art. 12 (fapte savarsite sub legea veche, care nu mai sunt prevazute de legea noua). Art. 11 are in vedere situatia exact inversa (fapte care la data savarsirii nu erau prevazute ca infractiuni), iar art. 13 reglementeaza o situatie speciala, cand de la data savarsirii pana la ramanerea definitiva a hotararii, au intervenit mai multe legi, dintre care se aplica cea mai favorabila.

excalibur

Post by excalibur » 10 Aug 2005, 18:09

Am zis din greseala 11. :grin:
Deci 12 CP.
Multumesc!

dricaru

Post by dricaru » 18 Aug 2005, 18:05

12 Cp

gabrielle

Post by gabrielle » 18 Aug 2005, 18:44

Si eu cred ca suntem in ipoteza prevazuta de art. 12 C.p.

Post Reply