som. de plata dupa respingerea act. in rez. contractului

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
aho

som. de plata dupa respingerea act. in rez. contractului

Post by aho » 18 Aug 2005, 13:57

Sper sa si vedeti si sa va dati si cu parerea .
Contract consultanta incheiat sub data certa data de BNP incheiat pe o perioada de 6 luni. Se emit facturi cf. contractului, dar nu se plateste nimic. "Benef." contractului cere in instanta rezilierea contractului, pe motiv ca nu s-au prestat serviciile, actiune respinsa deoarece " reclamanta nu a notificat parata ptr. neexecutarea contractului " mai mult nu s-a prezentat nici la concilierea solicitata de catre parata, fiind in culpa.....
Dupa ram. def. a h.j. formulez cerere pe O 5/2001cerere care este admisa in parte adica ptr. 2 facturi care se considera a fi acceptate la plata, in rest, act. in rezil. contractului desi respinsa "nu face dov. execut. prestatiilor ". Bine si asa ca mai multi bani tot nu pot sa incasez, numai ca debitoarea imi face cerere de anulare aratand ca nu este dov. caract. cert al creantei nici ptr. cele 2 facturi acestea fiind numai stampilate nu si semnate .
orice sugestii sunt apreciate. Va rog!

kinga

Post by kinga » 18 Aug 2005, 14:24

In contractul de consultanta s-a prevazut onorariul pentru fiecare luna, in suma fixa?

aho

Post by aho » 18 Aug 2005, 14:25

Da 1400 Euro plus TVA/ luna( plus penalitati). Nu este onorariu av.. Obiectul contr. = consult tehnica

kinga

Post by kinga » 18 Aug 2005, 14:37

OK. In acest caz ar trebui sa insisti asupra faptului ca in sensul art. 1 din O.G. nr.5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, in scopul realizarii de buna voie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatia de plata a unor sume de bani asumate prin contract constatat printr-un inscris. In cazul de fata creanta rezulta din contract, factura s-a emis in baza contractului insusit de parte. Valabilitatea contractului este consfiintit de o sentinta definitiva.
Eventual cere-i instantei sa oblige pe debitoare sa depuna registrul jurnal al cumpararilor. Aceasta este vizat de finante si nu poate face modificari in ea. Cu registrul jurnal poti sa dovedesti ca a inregistrat factura in evidentele contabile.
Din pacate pe somatie de plata prea multe probe nu poti sa administrezi. Dar pe drept comun cu un interogatoriu, respectiv expertiza contabila poti sa-l termini.

aho

Post by aho » 18 Aug 2005, 14:49

Multumesc Kinga :floare:
Prima aparare a fost invocata la judecarea somatiei.
Cu registrul jurnal "mi-as putea taia craca "singura, dar debitoarea fiind reclamanta in cererea de anulare sarcina probatiunii ii apartine, voi incerca o aparare ca nu a facut dovada inexist creantei inclusiv prin registrul jurnal al cumpararilor, dar pe cine pacalesc?!

kinga

Post by kinga » 18 Aug 2005, 14:56

crezi ca nu a inregistrat factura in evidentele contabile?

Eu cred ca trage de timp.
Recunosc, am avut somatie in care debitaare fiind, in actiunea in anulare am invocat doua decizii pronuntate de CSJ prin care acestia au statuat ca, factura semnata de un angajat al societatii nu poate fi considerata acceptata de catre reprezentantul legal, in lipsa unei manifestari neechivoce, cum ar fi plata facturii.
am castigat actiunea in anulare. doream sa trag de timp, pentru ca stiam ca ma va da in judecata pe drept comun, iar pana atunci trebuia sa gasesc o portita de scapare....

Poate si el face acest lucru. Trage de timp...

aho

Post by aho » 18 Aug 2005, 15:02

Toata practica pe care am citit-o este contrara procedurii O 5/2001, practic debitorul tr. sa recunoasca ca-ti este dator in caz contrar creanta nu este certa.Nu am gasit insa nici o speta in care sa se fi hotarat anterior valabilit. contractului. Trebuia sa fac reconv. dar am zis ca poate scap de taxa

kinga

Post by kinga » 18 Aug 2005, 15:08

Contractul a fost incheiat la notar...... Nu ar fi mers o investire cu formula executorie a contractului? Poate spun tampenii, dar actele incheiate la notar nu sunt titluir executorii.....

aho

Post by aho » 18 Aug 2005, 15:21

Nu, contr. nu a fost autentificat, a primit doar data certa de la BNP.

Post Reply