intrebare-sfat
intrebare-sfat
Buna seara.Am si eu o intrebare:santem 3 frati,iar in urma decesului parintilor am deschis succesiune-mostenire , care ne-a revenit la toti 3;problemea mea este ca 2 dintre frati vrem sa renuntam la casa
:: si alte bunuri in favoarea celui de-al 3-lea,dar pretentia noastra ar fi ca, din totalul de pamant care a apartinut parintilor nostri ,sa ne revina si noua,celor 2 cate o bucata-parcela de pamant pe care sa avem acte ;ce trebuie sa facem -care sant pasii de urmat.La deschderea succesiunii ne-a costat in jur de 5 milioane de lei ,desi casa parinteasca si pamantul se afla undeva intr-un sat.cu multumiri,Cucu I. Bucuresti

Renuntarea se face pentru intreaga masa succesorala, nu doar pentru o parte din ea, pentru ca renuntara, la fel ca si acceptarea succesiunii este un act indivizibil, nu poti renunta la ceva din mostenire ca sa accepti altceva din aceeasi mostenire. De asemenea, trebuie sa stii ca renuntarea la mostenire nu se poate realiza "in favoarea" cuiva, ea este pur abdicativa: adica renunti la intreaga mostenire, nu renunti in favoarea fratelui cel mic, de pilda. De asemenea, daca ti-ai exercitat dreptul de optiune prin acceptare, chiar si tacita, nu mai poti reveni asupra acceptarii. Daca deschiderea succesiunii s-a realizat in termenul de 6 luni de optiune succesorala, iar in certificatul de mostenitor nu sunteti trecuti ca mostenitori renuntatori, din pacate nu mai prea poti face mare lucru. Tot intre voi trebuie sa va intelegeti si eventual dupa iesirea din indiviziune sa intocmiti alte acte( acte de schimb, de pilda). Sau la iesirea din indiviziune sa lotizati de asa maniera incat voua sa va revina parcelele de pamant in loturi, iar fratelui casa si bunurile, urmand ca el sa va plateasca o sulta.
Scurt pe doi :
- daca nu cumva ati facut prostia ca la succesiune sa fi renuntat in favoarea celui de-al 3-lea procedura e urmatoarea : acceptati succesiunea si mai apoi faceti o actiune judecatoreasca de iesire din indiviziune in cadrul careia incheiati o tranzactie cu privire la cui ii ramane casa, si cum impartiti terenul.
- daca ati renuntat la succesiune aveti posibilitatea ca fratele acceptant sa va doneze sau sa va vanda terenurile in cauza in cazul in care mai doreste sa faca acest lucru
- daca nu cumva ati facut prostia ca la succesiune sa fi renuntat in favoarea celui de-al 3-lea procedura e urmatoarea : acceptati succesiunea si mai apoi faceti o actiune judecatoreasca de iesire din indiviziune in cadrul careia incheiati o tranzactie cu privire la cui ii ramane casa, si cum impartiti terenul.
- daca ati renuntat la succesiune aveti posibilitatea ca fratele acceptant sa va doneze sau sa va vanda terenurile in cauza in cazul in care mai doreste sa faca acest lucru