Demisie in timpul concediului de crestere a copilului

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
ilinka

Demisie in timpul concediului de crestere a copilului

Post by ilinka » 09 Aug 2005, 14:52

Buna ziua! Am si io o intrebare......o mamica aflata in concediul de crestere a copilului pana la 2 ani poate demisiona de la firma la care este incadrata :?: Stiu ca angajatorul nu poate concedia gravida sau prospata mamica......in cazul in care se poate demisiona, cine va face plata indemnizatiei in continuare :?: incheind un contract direct cu Casa de Pensii si asigurari :?:
Va multumesc anticipat :kiss:

flores

Post by flores » 09 Aug 2005, 15:09

Eu nu cred ca in situatia in care "mamica" demisioneaza mai poate beneficia de indemnizatie. Dar nu am timp sa argumentez.

kinga

Post by kinga » 09 Aug 2005, 15:20

Avand in vedere faptul ca mamica se afla in concediul de crestere a copilului, contractul individual de munca este suspendat pe aceasta perioada, drept pentru care nu poate demisiona.

flores

Post by flores » 09 Aug 2005, 15:34

Se rezolva usor, face o cerere de reluare a activitatii si a doua zi demisioneaza. Respecta termenul de preaviz sau societatea renunta la preaviz. Ulterior se poate angaja si face cerere de acordare din nou a indemnizatiei de crestere copil.

kinga

Post by kinga » 09 Aug 2005, 15:43

Da, dar crezi ca cineva in zilele noastre angajeaza o mamica doar ca aceasta sa beneficieeze de concediu de crestere a copilului?

flores

Post by flores » 10 Aug 2005, 08:46

Da, daca patronul firmei este cumnatul, unchiul...... sau alta persoana cunoscuta.

kinga

Post by kinga » 10 Aug 2005, 10:13

Corect, doar ca intre timp pierde doua luni cu preaviz si toate cele...

flores

Post by flores » 10 Aug 2005, 10:29

astept alte sugestii....

lauraC

Post by lauraC » 10 Aug 2005, 10:30

poate beneficia in continuare de indemnizatie platita direct de casa de pensii
cel mai bine ar fi sa mearga la ei sa vada care este procedura. Noi am avut un caz similar, numai ca mamica a demisionat inainte de a naste. A facut contract cu casa de pensii si acum isi ridica indemniaztia de la ei

flores

Post by flores » 10 Aug 2005, 10:50

multam pentru sugestii
Omul cat traieste invata.

kinga

Post by kinga » 10 Aug 2005, 11:29

Sper sa ai dreptate Laura. Dar in momentul in care reia activitatea ptr. a inainta demisia, implicit renunta la concediul de crestere a copilului.

lauraC

Post by lauraC » 10 Aug 2005, 11:41

E drept. Situatia prezentata avea in vedere, de fapt, o viitoare mamica. De asta si sugerez ca cele mai bune informatii pot fi obtinute de la Casa de Pensii. Oricum, in principiu, nu vad nici un impediment sa poata incasa in continuare indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului, atata timp cat stagiul de cotizare era complet la data intrarii in concediu.

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Aug 2005, 14:26

Nu m-as baza prea tare pe ce spun cei de la Casa de Pensii. Doar partial si doar daca o spun in ... scris.

flores

Post by flores » 11 Aug 2005, 15:23

Pana la data la care copilul implineste varsta ceruta de lege (respectiv 2 sau 3 ani), parintele poate reveni oricand in activitate si poate reintra oricand in concediu. (vezi lg 19/2000)

maxxim

Post by maxxim » 30 Aug 2005, 08:32

Potrivit dispozitiilor art.121 alin.(1) lit.a) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, ORICAND PANA LA IMPLINIREA DE CATRE COPIL A ACESTOR VARSTE.

Post Reply