contract imprumut

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
patrichi

contract imprumut

Post by patrichi » 04 Aug 2005, 22:49

Contractul meu de imprumut este unul civil si nu comercial intrebarea ar fi daca in conformitate cu O.G. 9/2000, pot asimila sumele prevazute in contract
ca finnd dobanzi si daca aceste dobanzi pot depasi cu 50% dobanda legala
contractul suna cam asa: subs...creditor si ......, debitor incheiem contractul de imprumut in urm conditii: subs creditor am dat suma de.....ce urmeaza a-mi fi restituita la domiciliul meu pana la data de 20.10.2004. subs debitor am primit suma descrisa mai sus pe care ma oblig sa o restitui la termenul si in cond prez contr. garantez rest prez impr cu toate bunur mobile si/sau imobile ce mi se vor gasi in patrimoniu la data scadentei; pt cazul nerambursarii impr. mai sus aratat la term convenit, consimt sa fiu exec silit in baza prez actpe care il consider titlu exec fara punere in intarz si fara nici o formal prealabila. subs debitor... ma oblig sa achit cred cu titlu de daune o penalit de 1% pt fiec zi de intarz. calc la val cred nerestituit la data scadentei
noi partile contractante precizam ca impr se face fara dobanda si fara alte cond in afara celor arat mai sus;ni s-a adus la cunost ca prez act nu constituie titlu execut si ne asumam toate riscurile aferente.

acest contr se aafla in exec silita, cerere introdusa azi 4 08 2005 pot cere
dobanzda legala cum am intrebat mai sus in cazul unei eventuale ( sigure) contestatii la exec in aceasta contestatie? mentionez ca acest contr este unul a carui semnatura a fost legalizata de catre un notar public si nu unul autentificat iar debitorul este un avocat care refuza orice dialog
ce mai pot face?
multumesc!

_________________

kko

Post by kko » 05 Aug 2005, 07:11

In primul rand, contractul tau nu este titlu executoriu. Exista contracte care au aceasta "calitate" ,dar se stabileste expres, prin lege. Iar un contract-titlu executoriu- trebuie se fie investit cu formula executorie si abia dupa aceea se face cererea de executare silita. Executorul judecatoresc la care ai apelat tu, nu stie !!??

Eu zic ca ar trebui , mai intai, sa te judeci cu respectivul avocat. O cerere de somatie de plata ar fi utila (taxa de timbru este mica)

Cat despre dobanzi :
ORDONANTA Nr. 9 din 21 ianuarie 2000

ART. 5
In raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an.
Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.
ART. 6
Prin dobanda se intelege nu numai sumele socotite in bani cu acest titlu, dar si alte prestatii sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului.
ART. 9
In raporturile civile obligatia de a plati o dobanda mai mare decat cea stabilita in conditiile prezentei ordonante este nula de drept.

art.1088 c.civ alin1
La obligatiile care au de obiect o suma oarecare daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decat dobanda legala, afara de regulile speciale in materie de comert, de fidejusiune si societate.

Deci, raportat la intrebarea ta, eu zic ca nu poti cere decat dobanda legala

patrichi

Post by patrichi » 05 Aug 2005, 12:07

contractul meu l-am investit deja cu formula executorie si se afla in exec. banuiesc ca debitorul o sa introduca cont la exec. iar eu vroiam sa stiu daca pot sa asimilez penalitatile ca fiiind dobanzi in fnct de og 9, deoarece clauza penala este nula in contr de imr civile. Am inteles ca pot, mult. pt. sfat. dobanzile de la ce data curg avand in vedere ca exista o clauza in contr care prevede ca nu mai tb facuta nici o notificare. aceste dobanzi curg de la data cand creanta a ajuns exigibila?

norocel

Post by norocel » 05 Aug 2005, 12:36

Patriarchi, vrei sa spui ca o instanta ti-a investit tie contractul asta cu formula exectorie, sau n-am inteles eu speta?

In contractele de imprumut fara dobanda (adica in cele in care dobanda nu constituie pretul imprumutului), dobanda pentru intarziere curge...de la data cand se introduce cerea de chemare in judecata (1586 Cod civ).

kko

Post by kko » 05 Aug 2005, 13:02

Nu stiu ce ai inteles tu ca poti, cert este faptul ca avocatul respectiv(daca este adevarat avocat), printr-o contestatie la executare iti va da peste cap "certitudinea ta ca poti "....

patrichi

Post by patrichi » 05 Aug 2005, 14:37

Art. 6. - Prin dobanda se intelege nu numai sumele socotite in bani cu acest titlu, dar si alte prestatii sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests