Concediu de crestere copil

Familiei
Post Reply
Livut

Concediu de crestere copil

Post by Livut » 02 Aug 2005, 10:57

Sotia mea este angajata din 01.10.2004 si a nascut pe data de 15.07.2005 . Indeplineste conditiile pentru concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani ? Concediu de crestere si ingrijire copil intra "in vigoare " la data nasterii ,sau poate intra "in vigoare " dupa efectuarea concediului de odihna pe anul 2005?

Crtistina

Post by Crtistina » 02 Aug 2005, 12:47

Dupa calculele mele, iti lipsesc 15 zile. Iti trebuie 10 luni de lucru in ultimele 12. Dc a mai lucrat undeva inainte, se rezolva problema. dc nu, vezi ce poti afla si ce solutii iti dau cei de la Ministerul Muncii si solidaritatii sociale.
Nu stiu sigur dc mai poti lucra in continuare si sa iti faci cele 10 luni. Am auzit ca se cauta o solutie pt cei la limita.

Nu uita ca si tu poti sa iei concediu de crestere a copilului, in cazul in care ea nu indeplineste conditiile.

In principiu, poti sa iti iei si concediu de odihna si concediu de crestere a copilului. Dar acesta din urma dureaza numai pana la imlinirea varstei de 2 ani, asa ca dc iti si un alt fel de concediu, atunci cel de crestere a copilului va fi mai scurt. In functie de ce suma ai primi, poti sa decizi care e mai rentabil.

Nu stiu exact la ce ipoteza te-ai referit, dar in cele 10 luni la care ma refeream mai sus, intra si perioada in care si-a luat un eventual concediu.

meda

Post by meda » 02 Aug 2005, 13:17

Din cate stiu eu, pt a beneficia de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, e necesar un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Daca prin munca desfasurata la un angajator nu se realizeaza stagiului, pt completarea duratei acestuia se poate lua in considerare atat perioada in care solicitanta a prestat munca la un alt angajator cat si perioada in care a beneficiat de somaj, cu conditia sa fi fost cuprinse in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Cum n-ai dat prea multe date, nu-ti pot da un raspuns punctual, insa, in cazul in care, din calculele tale ar rezulta ca sotia ta nu a realizat stagiul necesar, ai putea lua in considerare faptul ca, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda la cerere, optional, oricaruia dintre parinti.

meda

Post by meda » 02 Aug 2005, 13:45

Abia acum am remarcat ca intre timp s-a postat un mesaj, care spune cam acelasi lucru. Ei bine, asta e...

Cat despre efectuarea concediului de odihna imediat dupa nastere, ma indoiesc c-ar fi posibil, atata timp cat, concediul de maternitate (pt sarcina si lauzie) reprezinta o cauza ce atrage suspendarea de drept a contractului individual de munca si mai ales, atata timp cat, prin lege se prevede obligativitatea salariatelor de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal in cadrul concediului pentru lauzie.
Insa, daca indemnizatia pt concediul de odihna este mai mare decat cea pentru cresterea si ingrijirea copilului, nu vad nici un impediment ca dupa trecerea celor 42 de zile obligatorii, sotia ta sa solicite acordarea concediului de odihna si abia dupa efectuarea acestuia sa solicite concediu pt. crestere si ingrijire, pana la data la care copilul va implini 2 ani.
Si mai depinde si de locul de munca al sotiei tale. Daca nu ma insel, in cazul salariatilor din administratia publica sau din alte unitati bugetare, dupa efectuarea concediului de maternitate se poate solicita compensarea in bani a concediului de odihna.

Post Reply