Probleme cu Casa de Asigurari de Sanatate

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
dediu1

Probleme cu Casa de Asigurari de Sanatate

Post by dediu1 » 17 Aug 2004, 17:26

In data de 5 august 2004 m-am inscris la Casa de Asig. de Sanatate Bucuresti, in calitate de persoana fizica fara venituri. Mi s-a comunicat ca conform OUG 150/2002 ar trebui sa platesc contributia la asigurari de sanatate pe ultimii 3 ani. In primul rand mi se pare absurd ca sa platesc pentru niste servicii retroactive si pentru care n-am beneficiat niciodata, iar in al doilea rand le-am spus ca am fost plecat din tara cam vreo 3 ani. Initial mi s-a comunicat ca statul roman nu recunoaste alte sisteme de asigurare de sanatate din alte tari (eu cred ca mai degraba ceilalti nu ne recunosc pe noi!!) si de aceea ar trebui sa platesc. Am explicat ca in afara am fost considerat un cetatean strain care domiciliaza pe teritoriul unui alt stat, insa beneficiaza de toate derpturile din acel stat (cu exceptia drepturilor politice) si ca in consecinta am fost obligat sa platesc asigurarea de sanatate in Elvetia. Chiar am alaturat o copie legalizata si o traducere autorizata a unui document oficial prin carea se atesta ca am domiciliat in Elevetia intre 2001 si 2004. Mi s-a replicat (printr-o scrisoare oficiala) ca domiciliul stabil il aveam in tara. Art. 7 al OUG 150/2002 prevede clar ca asigurarea de sanatate este facultativa pentru cetatenii romani care au domiciliul in afara tarii. Nu exista nici o specificare cu privire la domiciliul stabil sau temporar intr-un alt stat. Nu mi se pare corect sa platesc de doua ori pentru aceleasi servicii. In Elvetia am fost obligat, conform legii, sa ma asigur. Am platit in fiecare luna o contributie la casa de sanatate din Elvetia si nu mai doresc sa mai platesc inca odata statului roman.

Deocamdata nu am medic de familie si nici nu pot avea pentru ca mai intai trebuie sa dovedesc ca am platit contributia la asigurari de sanatate, dupa care medicul de familie ma inscrie in registrele lui si se duce la CNAS sa-mi ridice cartea de asigurat. Deci, pentru moment, sunt intr-un blocaj: nu pot sa am un medic de familie si nu pot sa platesc contributia la CNAS pe viitor pana nu platesc "arieratele". Daca ar fi sa ma duc la spital va trebui sa scot bani grei din buzunar pentru orice tratament (pe langa "spagile" curente date doctorilor si acolitilor sai).

As fi vrut sa stiu daca exista o prevedere legala in ceea ce priveste domiciliul, stabil sau temporar.

As mai vrea sa stiu daca exista posibilitatea ca sa fac recurs in fata instantei. Nu prea sunt sigur ca as avea castig de cauza in fata instantelor romanesti, insa m-am gandit sa ajung la CEDO. Nu prea stiu in ce categroie de drepturi s-ar incadra problema mea. Daca stie cineva, va rog dati-mi o mana de ajutor. [/i]

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 18 Aug 2004, 16:08

daca au emis o decizie prin care te obliga la plata pe ultimii 3 ani solutia este de a ataca decizia emisa in contencios administrativ pe legea 29/90 dupa ce faci procedura administrativa prealabila.
Daca refuza sa-ti incheie contract de asigurat pana nu platesti solutia este de a te adresa instantei de contencios pe aceeasi lege pentru ca instanta sa-i oblige sa o faca. Se va respecta aceeasi procedura administrativa prealabila.
In cursul procesul;ui se va lamuri si problema cotelor pe ultimii 3 ani. Dupa stiinta mea chiar daca ai domiciliul stabil in Romania cata vreme poti proba ca ai avut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate pentru o perioada de timp si te-ai asigurat pe teritoriul statului de resedinta nu aveai obligatia de a te asigura si in Romania. Puteai insa face acest lucru daca doreai (facultativ dupa cum bine spuneai).

dediu1

Post by dediu1 » 19 Aug 2004, 12:10

Asa cum am spus, responsabilul de la CNAS m-a instiintat ca am avut domiciliul stabil in Romania si ca in consecinta trebuie sa platesc asigurarea de sanatate pe ultimii 3 ani. Le-am explicat ca am primit un document oficial prin care se atesta ca am domiciliat in Elvetia si ca am platit asigurarea de sanatate (care era oricum obligatorie, in Elvetia) si ca nu mai doresc sa platesc a 2-a oara. In OUG 150/2002 nu se face nici o precizare cu privire la domiciliul stabil sau temporar si de aceea am considerat ca intru in categoria persoanelor prevazute in art. 7, al. (2), lit. e) din OUG 150/2002. Se pare ca ii un dialog al surzilor.
Intr-adevar nu pot avea un medic de familie pana cand CNAS imi elibereaza o adeverinta precum ca am platit contributia la Fondul de Sanatate.

Post Reply