cercetarea prealabila

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
noemi

cercetarea prealabila

Post by noemi » 07 Jul 2005, 12:16

Neprezentarea la convocarea facuta de angajator in vederea efectuarii cercetarii prealabile constituie ea insasi o abatere disciplinara?

Lmihai

Post by Lmihai » 07 Jul 2005, 12:36

Nu. Neprezentarea angajatului la convocare nu constituie abatere disciplinara, ci reprezinta renuntarea acestuia la dreptul de a formula si sustine aparari in favoarea sa si la dreptul de a fi asistat. Cercetarea prealabila este instituita exclusiv in favoarea salariatului, insa de aceasta masura poate beneficia si angajatorul.

desi

Post by desi » 07 Jul 2005, 15:40

dar daca am fost penalizata cu mai mult de 10% din salariul meu de baza pe 3 luni, intrucat pe o luna am doua penalizari pt motive diferite, ambele depasesc acest cuantum. si am fost avertizata ceva de genul: nu urmaresc indeplinirea sarcicnilor de serv, fara a puncta exact motivul avertismentului-se poate numi avertisment? mai ales c a a fost trimis pe mail? si daca pentru a doua penalizare care este punctuala nu am fost avertizata, poate fi incadrata generic in primul? si daca nu am fost convocata in scris in nici un fel de cercetare (ba mai mult, am fost injurata de catre patron) am sanse sa castig in instanta? am nevoie de un sfat, va rog!multumesc

noemi

Post by noemi » 08 Jul 2005, 11:48

Art. 267 Codul muncii:sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura-exceptand avertismentul- nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cerceytari disciplinare prealabile.
In vederea desfasurarii cercetarii prealabile salariatul va fi convocat in scris de catre angajator, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
In concluzie, decizia de penalizare-daca exista -este nula absolut.
Avertismentul e una, reducerea salariului e alta, ambele fiind insa sanctiuni disciplinare.

sansiro

Post by sansiro » 09 Jul 2005, 10:45

Daca ai fost convocata si nu te-ai prezentat, poate fi luata masura fara cercetare prealabila. Problema consta in dovedirea faptului convocarii si acela al neprezentarii... :grin: :mrgreen:

croc

Post by croc » 10 Jul 2005, 13:02

daca am inteles corect ceea ce ai expus tu, anume ca ti s-au aplicat sanctiuni (altele decat avertismentul) fara a ti se da ocazia sa te aperi si fara sa se consemneze acest lucru, castigi sigur o eventuala contestatie;

trebuie sa dovedesti ca ai primit mai putini bani decat salariul (cel scris, nu cel nescris :mrgreen: ), iar mai departe lasa totul pe instanta; :mrgreen:

se ocupa ea, si se ocupa bine! :mrgreen:

botexe

Post by botexe » 11 Jul 2005, 13:20

Lmihai wrote:Nu. Neprezentarea angajatului la convocare nu constituie abatere disciplinara, ci reprezinta renuntarea acestuia la dreptul de a formula si sustine aparari in favoarea sa si la dreptul de a fi asistat. Cercetarea prealabila este instituita exclusiv in favoarea salariatului, insa de aceasta masura poate beneficia si angajatorul.
Neprezentarea salariatului la convocare, fara a exista motive obiective, constituie abatere disciplinara.

Aceasta opinie este prezentata in rev .Dreptul, nr.1/2005.

codobelc

Post by codobelc » 12 Jul 2005, 10:15

Ma indoiesc ca neprezentarea la convocare constituie abatere disciplinara. Dupa cum s-a scris mai sus, cercetarea disciplinara este in favoarea salariatului, astfel ca neprezentarea nu poate cauza prejudicii de nici o natura angajatorului. Ba mai mult, angajatorului i se face un serviciu de catre angajat prin neprezentarea la convocare. Singura sanctiune aplicabila salariatului este, precum chiar codul o spune, aplicarea sanctiunii fara desfasurarea cercetarii disciplinare.
De altfel, daca neprezentarea ar constitui abatere, pt. a-i aplica salariatului o sanctiune trebuie desfasurata o alta cercetare disciplinara, la care salariatul iar nu se va prezenta... , ceea ce ar constitui o alta abatere... si tot asa...

indian

Re: cercetarea prealabila

Post by indian » 12 Jul 2005, 21:44

noemi wrote:Neprezentarea la convocarea facuta de angajator in vederea efectuarii cercetarii prealabile constituie ea insasi o abatere disciplinara?
exclus! achiesez la argumentatia lui Lmihai

Post Reply