In cazul unui contract de vanzare-cumparare(aprovizionare) in care nu este prevazuta posibilitatea rezilierii conventionale(prin acordul ambelor parti) pot sa fiu obligata la plata unor despagubiri in cazul in care intrerup colaborarea inainte de termenul prevazut pt.incetarea contractului?
Eu am calitatea de cumparator iar in contract este prevazuta exclusivitatea pentru achizitionarea marfurilor doar de la firma respectiva.
reziliere contract-practica?
in primul rand, fiind vorba despre vanzare-cumparare, nu inteleg de ce vorbesti despre reziliere si nu despre rezolutiune; vanzarea-cumpararea este un contract cu executare uno ictu si sanctiunea ar fi rezolutiunea, nu rezilierea
in al doilea rand, rezilierea/rezolutiunea conventionala nu inseamna ca aceasta intervine ca urmare a "acordului partilor", in sensul de mutuus dissenssus; pactele comisorii urmaresc doar sa reduca/inlature rolul instantelor judecatoresti/arbitrale
in al treilea rand, trebuie sa tii cont de faptul ca rezolutiunea/rezilierea este o sanctiune, ea putand fi invocata de partea care si-a executat sau este gata sa-si indeplineasca obligatiile contractuale
in al doilea rand, rezilierea/rezolutiunea conventionala nu inseamna ca aceasta intervine ca urmare a "acordului partilor", in sensul de mutuus dissenssus; pactele comisorii urmaresc doar sa reduca/inlature rolul instantelor judecatoresti/arbitrale
in al treilea rand, trebuie sa tii cont de faptul ca rezolutiunea/rezilierea este o sanctiune, ea putand fi invocata de partea care si-a executat sau este gata sa-si indeplineasca obligatiile contractuale
probabil ca ozana se refera la faptul ca acel contract presupune prestatii succesive din partea ambelor parti. termenul de aprovizionare imi sugereaza acest lucru.
oricum, denuntarea contractului inainte de termen poate determina obligarea la plata de daune interese daca prin asta s-a produs un prejudiciu.

oricum, denuntarea contractului inainte de termen poate determina obligarea la plata de daune interese daca prin asta s-a produs un prejudiciu.
ok; aprovizionare; atunci => reziliere
nu plateste daune daca a prevazut in contract ca oricare dintre parti poate cere acest lucru, chiar fara motiv (evident, inlautrul termenului pentru care a fost incheiat contractul)
ozana, cat despre exclusivitate, ai verificat daca intra sau nu sub legea concurentei? poate trebuia notificat la consiliul concurentei?!
nu plateste daune daca a prevazut in contract ca oricare dintre parti poate cere acest lucru, chiar fara motiv (evident, inlautrul termenului pentru care a fost incheiat contractul)
ozana, cat despre exclusivitate, ai verificat daca intra sau nu sub legea concurentei? poate trebuia notificat la consiliul concurentei?!

reziliere contract-practica
Contractul la care ma refeream este un contract de vanzare-cumparare cadru,cu executare succesiva.In baza acestuia ,vanzatorul furnizeaza produsele comandate de catre cumparator,conform anexelor la contract.
Cred ca am gresit facand referire la reziliere,fiind mai degraba o denuntare unilaterala.
m-am grabit...
Nu exista un motiv care sa fi condus la intreruperea colaborarii.Pur si simplu nu mai este agreat partenerul.acesta este in continuare dispus sa-si execute obligatiile.
Cum stau lucrurile in practica?de obicei se datoreaza daune interese pt.astfel de situatii?(sunt stagiara si nu am practica in instanta.inca)
Cred ca am gresit facand referire la reziliere,fiind mai degraba o denuntare unilaterala.

Nu exista un motiv care sa fi condus la intreruperea colaborarii.Pur si simplu nu mai este agreat partenerul.acesta este in continuare dispus sa-si execute obligatiile.
Cum stau lucrurile in practica?de obicei se datoreaza daune interese pt.astfel de situatii?(sunt stagiara si nu am practica in instanta.inca)
cum iti ziceam si mai sus: daca ai o clauza in contract care sa-ti permita denuntarea contractului, chiar si fara motiv, ii trimiti o hartie prin care ii notifici denuntarea, avand grija sa respecti termenul de preaviz din contractdanutza wrote:
daca nu ai o astfel de clauza, mai bine stai pana se termina contractul pt ca in mod sigur vei fi obligata la daune interese; pe ce perioada s-a incheiat contractul?
daca e un contract-cadru, inseamna ca se face o comanda saptamanala/lunara sau un grafic de livrari - ceva-ceva trebuie
daca nu te-ai obligat prin contract sa-i comanzi anumite cantitati sau in anumite valori si, in lipsa unui motiv care sa-ti dea posibilitatea sa-l sanctionezi, ai putea sa incepi prin a-i comanda din ce in ce mai putin; in felul acesta va pleca singur catre alti clienti;
daca nu te-ai obligat prin contract sa-i comanzi anumite cantitati sau in anumite valori si, in lipsa unui motiv care sa-ti dea posibilitatea sa-l sanctionezi, ai putea sa incepi prin a-i comanda din ce in ce mai putin; in felul acesta va pleca singur catre alti clienti;