Salut,
Se intampla sa am un proces penal in desfasurare de mai bine de-un an jumate. La inceput am fost citat pentru insulta si amenintare iar in ultima citatie pe care am primit-o apare insulta si calomnie, amenintarea a disparut si-a aparut calomnia in loc.
Eu locuiesc in strainatate. La data cand sunt acuzat ca am infaptuit nelegiuirile respective eram de asemenea in strainatate, iar in tara in care ma aflam nici insulta si nici calomnia nu constituie infractiuni.
Intrebarea este daca in cazul meu se aplica articolul 6 din CP - Universalitatea legii penale aliniatul a, care spune:
Art. 6. - Legea penala se aplica si altor infractiuni decat celor prevazute in art. 5. alin. 1, savarsite in afara teritoriului tarii, de un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu domiciliaza pe teritoriul tarii, daca:
a) fapta este prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savarsita;
Daca da, si daca pot sa castig cu asta cum sa demonstreze avocatul meu in instanta romaneasca ca in tara respectiva cele doua acuzatii nu reprezinta infractiuni ??? Aveti vreo idee ??
Dupa parerea mea e o prostie, e ca si cum as fii judecat in Romania pentru ca am fumat hasis in Amsterdam, dar exact asta e realitatea. Sunt convins ca o sa castig, dar m-am cam saturat sa primesc citatii d-un an jumate s-as vrea sa-i grabesc terminarea.
Art 6 CP
Stimate domn,
Daca sunteti cetatean roman, principiul aplicarii legii penale in spatiu care vi se va aplica este cela al personalitatii legii penale. (art. 4) Potrivit acestui principiu, indiferent de locul in care va aflati, in virtutea faptului ca sunteti cetatean roman, vi se va aplica legea oenala romana, lege care sanctioneaza fapta ca infractiune chiar daca in locul in care va aflati aceasta fapta nu este sanctionata astfel. Cu privire la art. 6 din C.pen. dvs. l-ati invocat incomplet, fiind necesar pentru a fi judecat sub incidenta acestui principiu, sa fiti prezent pe teritoriul tarii in mod benevol cu exceptia situatiei in care infractiunea se comite impotriva unui cetatean roman iar dvs va aflati silit pe teritoriul Romaniei (ati fost extradat). In cazul in care nu aveti alte argumente pentru a scapa de acest proces va pun in vedere faptul ca riscati condamanrea pentru infractiunile aratate sub rezerva dovedirii lor de catre partea vatamata. Procesul se poate udeca si in lipsa. Va sfatuiesc sa va luati un avocat.
Respecte
Daca sunteti cetatean roman, principiul aplicarii legii penale in spatiu care vi se va aplica este cela al personalitatii legii penale. (art. 4) Potrivit acestui principiu, indiferent de locul in care va aflati, in virtutea faptului ca sunteti cetatean roman, vi se va aplica legea oenala romana, lege care sanctioneaza fapta ca infractiune chiar daca in locul in care va aflati aceasta fapta nu este sanctionata astfel. Cu privire la art. 6 din C.pen. dvs. l-ati invocat incomplet, fiind necesar pentru a fi judecat sub incidenta acestui principiu, sa fiti prezent pe teritoriul tarii in mod benevol cu exceptia situatiei in care infractiunea se comite impotriva unui cetatean roman iar dvs va aflati silit pe teritoriul Romaniei (ati fost extradat). In cazul in care nu aveti alte argumente pentru a scapa de acest proces va pun in vedere faptul ca riscati condamanrea pentru infractiunile aratate sub rezerva dovedirii lor de catre partea vatamata. Procesul se poate udeca si in lipsa. Va sfatuiesc sa va luati un avocat.
Respecte