Art. 83 alin. 3 C. P.

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
cumintzica

Art. 83 alin. 3 C. P.

Post by cumintzica » 01 Jul 2005, 18:46

Daca s-a dispus suspendarea conditionata a unei pedepse si se savirseste o infractiune din culpa in termenul de incercare, instanta va putea pronunta suspendarea si pentru a doua infractine, daca sunt intrunite toate conditiile prev. la art. 81, adica doar daca prima condamnare pentru care s-a dispus suspendarea este mai mica sau egala cu 6 luni. corect? sau art. 83 (3) prevede o situatie de exceptie de la aceasta regula?

mariusms

Post by mariusms » 01 Jul 2005, 18:58

Cred ca, daca se savarseste o noua infractiune in termenul de incercare, se va face abstractie de conditiile prevazute la art. 81 cp. Astfel, daca infractiunea este intentionata, se dispune revocarea suspendarii iar, daca infractiunea este din culpa, se poate dispune suspendarea si acesteia din urma.

florian267

Post by florian267 » 06 Jul 2005, 15:33

In cazul infractiunilor intentionate revocarea este obligatorie, indiferent de cuantumul pedepsei.

cardozzo

Post by cardozzo » 06 Jul 2005, 20:49

cred ca intrebarea cumintzicai se referea la faptul daca pentru infractiunea din culpa pt care s-ar putea dispune suspendarea trebuie sau nu indeplinite conditiile prev.de art.81 CP.
parerea mea ca si pt noua infractiune trebuie indeplinite aceleasi conditzii care se cereau a fi indeplinite si atunci cand aceasta infractiune ar fi fost savarsita in afara termenului de incercare. solutia se impune in primul rand avand in vedere argumente de echitate: daca cel ce comite o infractiune din culpa, pt a beneficia de suspendare, trebuie sa indeplineasca conditiile de la art.81 CP, atunci fara indoiala si cel care anterior mai savarsise o alta infractiune pt care a beneficiat de suspendare va trebui sa satisfaca in cazul unei noi infractiuni, aceleasi conditzii ca si primul.
singura inderdictie pe care o impune art.83 CP este ca pt noua infractiune din cupla instanta nu poate dispune executarea in regim de detentie mentinand suspendarea pt prima infractiune.

codobelc

Post by codobelc » 07 Jul 2005, 11:08

Trebuie sa remarc in primul rand justetea intrebarii...
Cred ca avem de-a face cu o formulare cel putin nefericita a legiuitorului care a uitat ca, in cuprinsul art 83/3, sa mai faca vreo remarca cu privire la conditiile ce trebuie indeplinite pentru aplicarea suspendarii cu privire la noua infractiune.
De asemenea, cred ca sub nici o forma nu se poate face abstractie, in analizarea posibilitatii de suspendare a pedepsei noii infractiuni, de la art 81, privit in ansamblu. Astfel, cred ca raman in picioare conditiile de la art. 81 lit a, c, si alin. 2, neputand sa se dispuna suspendarea conditionata in cazul in care pedeapasa aplicata pentru noua infractiune (din culpa) este inchisoarea mai mare de 3 ani, de exemplu.
Cu privire la lit b), rolul acestei dispozitii este acela de inlatura recidivistii de la aplicarea beneficiului suspendarii. Chiar daca art. 81, lit b) se refera doar la primul termen al recidivei, consider ca, pentru identitate de ratiune sa se procedeze la fel si cu privire la al doilea termen al recidivei. Asadar, daca noua infractiune este comisa din culpa, ea nu va reprezenta - in baza art. 38 - un al doilea termen al recidivei si, in consecinta, nu se impune inlaturarea ab initio a faptuitorului de la beneficiul suspendarii.
Revenind la deficienta textului art. 83/3, e adevarat ca acesta pare a genera o exceptie de la toate conditiile prevazute la art. 81, avanda in vedere ca nu distinge in ce conditii se poate aplica suspendarea.
Totusi, din motivele aratate, cred ca exceptia nu vizeaza decat lit. b), restul conditiilor trebuind indeplinite chiar daca noua infractiune e comisa din culpa, din motivele de consecventa si echitate remarcate si de cardozzo.

Post Reply