forma asimilata a falsului privind identitatea
Sansiro: "Ma duc la politie, declar ca am pierdut actul meu de identitate (pe proprie raspundere, cu tot ce presupune aceasta), imi fac altul nou etc. ideea este ca eu nu am pierdut de fapt actul ci ajung in situatia de a detine doua astfel de acte din care unul nu mai este valabil (este declarat nul).
Cu acest act, nul, ma duc sa "rezolv" ceva probleme cu banca si dupa un timp si ma descopera astia ca am folosit un act..fals?"
In acest caz este aplicabil art.293 alin. 2 C. pen.?
Daca nu si si daca da, esti dragut sa-mi dai un exemplu de "forma asimilata a falsului privind identitatea"?
Cu acest act, nul, ma duc sa "rezolv" ceva probleme cu banca si dupa un timp si ma descopera astia ca am folosit un act..fals?"
In acest caz este aplicabil art.293 alin. 2 C. pen.?
Daca nu si si daca da, esti dragut sa-mi dai un exemplu de "forma asimilata a falsului privind identitatea"?
In cazul descris de mine la topicul cu falsul nu se aplica acest text. Un caz de aplicare al textului ar fi ipoteza in care incredintez un act care serveste la legitimare, dovedirea starii civile sau identificare unei alte persoane pentru a fi folosit fara drept. Atentie, un asemenea act nu trebuie neaparat sa aiba o poza; de asemenea, este cunoscut faptul ca simmpla fluturare a copertii actului asigura detinatorului rezolvarea unei situatii. Spre exemplu, daca iti dau legitimatia de politist ca sa poti intra in sediul nu stiu carei iunstiutii sau sa verifici niste acte la care publicul larg nu are acces, poti fi sigura ca paznicul nu sta sa se uite daca esti tu sau altcineva in poza. I-o arati de departe, si te invita politicos sa intri, mai ales daca te si prezinti vb ca fiinf inspector/comisar/chestor/...
Alt exemplu, tu imi incerdintezi certificatul tau de casatorie pentru a-l infatisa nu stiu carui functionar in scopul dovedirii starii mele de om casatorit in fata unei institutii prevazute la art. 145 C. pen.. Nu intereseaza daca eu chiar l-am folosit. Infractiunea se consuma in momentul incredintarii actului in acest scop altei persoane.
Ei, nu-i asa ca sunt dragutz?...
Alt exemplu, tu imi incerdintezi certificatul tau de casatorie pentru a-l infatisa nu stiu carui functionar in scopul dovedirii starii mele de om casatorit in fata unei institutii prevazute la art. 145 C. pen.. Nu intereseaza daca eu chiar l-am folosit. Infractiunea se consuma in momentul incredintarii actului in acest scop altei persoane.
Ei, nu-i asa ca sunt dragutz?...