cum as putea face?
cum as putea face?
speta: parinti divortati, copilul incredintat mamei
mama vrea sa plece in strainatate cu copilul, in vizita/vacanta
tatal nu e de gasit
vama vrea fie acordul tatalui, fie hot jud
pe ce sa merg? pe ordonanta pres? e vorba doar de o vizita afara de vreo 10 zile
mama vrea sa plece in strainatate cu copilul, in vizita/vacanta
tatal nu e de gasit
vama vrea fie acordul tatalui, fie hot jud
pe ce sa merg? pe ordonanta pres? e vorba doar de o vizita afara de vreo 10 zile
Am trecut prin aceeasi situatie. Chiar daca gasesti tatal, este posibil sa nu fie de acord sau sa incerce sa te santajeze (asa am patit eu), insa i-am dat in cap si pana la urma a acceptat.
Este bine sa mergi pe calea ordonantei, fiind o procedura de urgenta, insa are caracter vremelnic. Din acest motiv, este necesar sa formulezi, pe langa ordonanta, si actiunea de fond.
Este bine sa mergi pe calea ordonantei, fiind o procedura de urgenta, insa are caracter vremelnic. Din acest motiv, este necesar sa formulezi, pe langa ordonanta, si actiunea de fond.
Am uitat sa iti spun ca politia de frontiera nu accepta hotararea judecatoresca: este nevoie de declaratia de acord - autentificata a tatalui.
Acum intreb si eu, poate stie cineva:
Avand in vedere ca minorul iese des in strainatate - este implicat in niste programe educationale -, pentru ca sa nu cer de fioecare data acordul tatalui, am sanse de reusita daca solicit instantei sa oblige tatal sa isi dea acordul pentru ca copilul sa iasa din tara ori de cate ori doreste?
Acum intreb si eu, poate stie cineva:
Avand in vedere ca minorul iese des in strainatate - este implicat in niste programe educationale -, pentru ca sa nu cer de fioecare data acordul tatalui, am sanse de reusita daca solicit instantei sa oblige tatal sa isi dea acordul pentru ca copilul sa iasa din tara ori de cate ori doreste?
Acordul este un act de vointa. Nu vad cum poate instanta sa se pronunte in sensul celor expuse de tine.
Ai dreptate - pentru trecerea frontierei este nevoie de acordul ambilor parinti. Acordul trebuie sa fie intotdeauna un incris autentificat.
Nu cred ca solutia este o actiune pe fond si in paralel ordonanta presedentiala. Admit cele spuse de un antevorbitor ca este mai bine ca, prin diferite mijloace, sa poti obtine acceptul. Si asta de fiecare data...
Ai dreptate - pentru trecerea frontierei este nevoie de acordul ambilor parinti. Acordul trebuie sa fie intotdeauna un incris autentificat.
Nu cred ca solutia este o actiune pe fond si in paralel ordonanta presedentiala. Admit cele spuse de un antevorbitor ca este mai bine ca, prin diferite mijloace, sa poti obtine acceptul. Si asta de fiecare data...
Sansiro, am vrut sa spun ca politia de frontiera solicita acordul expres al tatalui (in cazul in care minorul trece punctul de frontiera insotit de mama) si ca nu ia in seama hotararea de divort prin care minorul este incredintat spre crestere si educare mamei.
Intrebare: cum vedeti solutionarea prin instanta?
Intrebare: cum vedeti solutionarea prin instanta?
Indian,nu e vorba de hotararea de divort sau de incredintare.Intr-adevar,vamesii sunt obligati sa ceara acordul celuilalt parinte,chiar daca copilul e incredintat doar unuia din ei.Cand nu exista acest acord,il va suplini instanta printr-o hotarare data in acest scop.(ca la hotarare care tine loc de contract autentic).Pe Lg.272/2004.
multumesc tuturor!
am intrebat si la judecatorie: asa se procedeaza, adica ordon pres
are caracter vremelnic, asta e! oricum, in speta de fata, nu ma deranjeaza; mama vrea doar sa duca copilun in vacanta
nu prea mai are sens sa dau de tatal copilului (care, acum cativa ani - ultima veste pe care o avem despre el - era prin Spania/Italia whatever) deoarece "copilul" mai are vreo doi ani pann la majorat; sa ma apuc acum sa-l decad din drepturile parintesti.....
prea complicat; sanse ar fi...
o sa-i obtin mamei hot jud cf art. 18 alin 2 din L 242/04, anun asta si la anun si... gata vacanta!!!
va multumesc inca o data!
am intrebat si la judecatorie: asa se procedeaza, adica ordon pres
are caracter vremelnic, asta e! oricum, in speta de fata, nu ma deranjeaza; mama vrea doar sa duca copilun in vacanta
nu prea mai are sens sa dau de tatal copilului (care, acum cativa ani - ultima veste pe care o avem despre el - era prin Spania/Italia whatever) deoarece "copilul" mai are vreo doi ani pann la majorat; sa ma apuc acum sa-l decad din drepturile parintesti.....

o sa-i obtin mamei hot jud cf art. 18 alin 2 din L 242/04, anun asta si la anun si... gata vacanta!!!
va multumesc inca o data!