stie cineva daca se considera profesie juridica cea de agent de politie?
Am citit pe site-urile pe care mi le-ati recomandat si scria ca pot sa ma inscriu la examen chiar fara stagiatura de 2 ani daca am vechime de minim 5 ani intr-o profesie juridica.
vechime de 5 ani in profesie juridica
Re: vechime de 5 ani in profesie juridica
CAPITOLUL 2(L92/1992)emma200366 wrote:stie cineva daca se considera profesie juridica cea de agent de politie?
Am citit pe site-urile pe care mi le-ati recomandat si scria ca pot sa ma inscriu la examen chiar fara stagiatura de 2 ani daca am vechime de minim 5 ani intr-o profesie juridica.
Admiterea in magistratura
Sectiunea I
Conditiile generale pentru numirea magistratilor
Art. 46. - Poate fi numit magistrat cel care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este numai cetatean roman cu domiciliul in Romania si are capacitatea de exercitiu al drepturilor;
b) este licentiat in drept sau drept economic-administrativ, are stagiul cerut de lege pentru functia in care urmeaza sa fie numit si dovedeste o pregatire profesionala corespunzatoare;
c) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie;
d) cunoaste limba romana;
e) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea functiei;
f) a absolvit Institutul National al Magistraturii sau a promovat concursul ori examenul de admitere in magistratura, organizat potrivit regulamentului aprobat de ministrul justitiei.
Indeplinirea conditiei prevazute la lit. e) trebuie dovedita cu certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de o comisie medicala constituita prin ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii.
Art. 47. - Judecatorii si procurorii, cu exceptia celor stagiari, sunt numiti prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
SUFICIENT?
re-vechime 5 ani
Multumesc pentru raspuns dar tot nu m-am lamurit. eu vreau sa profesez ca notar si pentru a ma inscrie la examen imi trebuie un stagiu de 2 ani. am inteles ca vehimea in munca in profesii juridice se considera stagiu.
Re: vechime in profesii juridice
Nu merge cu agentul de politie.
Norma in vigoare este:
LEGE Nr. 303 din 28 iunie 2004
privind statutul magistratilor
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 576 din 29 iunie 2004
ART. 31
(1) Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor potrivit prezentei legi, precum si avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.
(2) In termen de cel mult 3 luni de la data validarii concursului prevazut la alin. (1), Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functia de judecator sau, dupa caz, de procuror a candidatilor admisi.
(3) Dupa numirea in functia de magistrat, persoanele prevazute la alin. (1) sunt obligate sa urmeze, pe o perioada de 6 luni, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii.
(4) Judecatorii Curtii Constitutionale care, la data numirii, aveau functia de judecator sau de procuror au dreptul, la incetarea mandatului, sa revina la postul detinut anterior.
(5) Profesorii universitari din invatamantul juridic superior acreditat, precum si persoanele care au indeplinit functia de magistrat sau magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie cel putin 5 ani de la numire in conditiile legii si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite in magistratura fara concurs.
Pentru alte informatii, vezi si Legea 304/04 privind organizarea judiciara.
Norma in vigoare este:
LEGE Nr. 303 din 28 iunie 2004
privind statutul magistratilor
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 576 din 29 iunie 2004
ART. 31
(1) Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor potrivit prezentei legi, precum si avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.
(2) In termen de cel mult 3 luni de la data validarii concursului prevazut la alin. (1), Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functia de judecator sau, dupa caz, de procuror a candidatilor admisi.
(3) Dupa numirea in functia de magistrat, persoanele prevazute la alin. (1) sunt obligate sa urmeze, pe o perioada de 6 luni, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii.
(4) Judecatorii Curtii Constitutionale care, la data numirii, aveau functia de judecator sau de procuror au dreptul, la incetarea mandatului, sa revina la postul detinut anterior.
(5) Profesorii universitari din invatamantul juridic superior acreditat, precum si persoanele care au indeplinit functia de magistrat sau magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie cel putin 5 ani de la numire in conditiile legii si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite in magistratura fara concurs.
Pentru alte informatii, vezi si Legea 304/04 privind organizarea judiciara.
Nici pentru notar nu te ajuta sa fi fost agent de politie. Aici ai Art.16 lit.g) din Lg.36/1995 care iti cere minim 5 ani intr-o funcite de specialitate juridica - asta e o functie pentru care este necesar potrivit legii sa fii absolvent al unei institutii de invatamant superior juridic.
Plus ca, la notari, trebuie sa te recomande Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici.
Plus ca, la notari, trebuie sa te recomande Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici.