penalitati de interziere mai mari decat debitul

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
baci

penalitati de interziere mai mari decat debitul

Post by baci » 13 Jun 2005, 14:24

Fratilor, am o problema. Ma puteti ajuta? Am un debitor care a cumparat niste materiale de constructii si nu a achitat facturile. Creditorul il da in judecata pe drept comun si cere penalitati de 0.4 % pe zi de intarziere. Debitul este de 29 milioane iar penalitatile de 93 milioane. fcturile nu sunt acceptate in sensul ca au fost semnate de secretara. CUM MA APAR??? Astept orice propuneri si asta cat mai repede, termen pe 23.06.

croc

Post by croc » 13 Jun 2005, 14:53

mai multe amanunte;
de unde penalitati de 0,4%?
era prevazut in contract acest cuantum?
daca da, era specificat expres si faptul a acestea pot depasi cuantumul sumei datorate - lg. 469/2002?

in ce privste acceptarea, nu vad care este problema atat timp esti pe dreptul comun!
gresesc?

baci

Post by baci » 13 Jun 2005, 15:31

nu exista un contract. este vorba de un magazin de la care s-au cumparat niste materiale de constructie. exista doar facturile pe care sunt trecute penalitatile.

croc

Post by croc » 13 Jun 2005, 15:57

vezi practica CAB conform careia nu sunt luate in calcul penalitatile de pe facturi;
ai grija sa nu ti respinga in intregime actiunea;
mai bine o precizezi in sensul ca ceri numai suma datorata si penalitatile calculate conform legii, pana la maxim valoarea debitului;
stiu ca in comercial sumele sunt purtatoare de dobanzi de la data scadentei, nu stiu insa care este cuantumul acestora;
poate ne mai ajuta si altii;
in ce faza a procesului esti?

baci

Post by baci » 13 Jun 2005, 16:15

Trebuie sa formulez intampinare pana in 23.06.

ATX2003

Post by ATX2003 » 14 Jun 2005, 07:03

Penalitatile de intarziere nu pot depasi valoarea debitului decat daca s-a prevazut expres acest lucru printr-un contract, art.4 alin(3) din L.469/2004 n (3) Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin. (1) si (2), nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.

tantza

Post by tantza » 14 Jun 2005, 15:59

croc wrote:vezi practica CAB conform careia nu sunt luate in calcul penalitatile de pe facturi;
ai grija sa nu ti respinga in intregime actiunea;
mai bine o precizezi in sensul ca ceri numai suma datorata si penalitatile calculate conform legii, pana la maxim valoarea debitului;
stiu ca in comercial sumele sunt purtatoare de dobanzi de la data scadentei, nu stiu insa care este cuantumul acestora;
poate ne mai ajuta si altii;
in ce faza a procesului esti?
vrei sa spui ca penalitatile prevazute in facturi nu sunt valabile daca nu exista un contract?

baci

Post by baci » 14 Jun 2005, 18:10

Am gasit ceva practica pe site, prin care nu se acorda penalitatile din factura decat daca exista un contact. Deasemenea am mai descoperit o speta mai veche perin care nu s-au acordat deloc penalitatile de pe factura, in conditiile in care nu exista un contract, factura fiind considerata un act unilateral de vointa si nu un act bilateral, un contract. Oare mai poate fi folosit acest punc de vedere? Voi ce mai stiti?

danutza

Post by danutza » 14 Jun 2005, 20:00

daca penalitatile nu au fost prevazute intr-un contract nu vor fi luate in calcul (deci nu poate fi vorba nici de penalitati egale cu cuantumul debitului, nici mai mari)

prin urmare, creditorul tau nu poate cere decat dobanzi legale, potrivit OG 9/2000, cu modificarile si completarile ulterioare (L 356/2002)

"Art. 3. - Dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianti cei care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale.
In toate celelalte cazuri dobanda legala se stabileste la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%.
Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in functie de care se stabileste dobanda legala, este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.
Dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei se calculeaza ca medie, ponderata cu volumul tranzactiilor, intre dobanda la depozitele atrase de Banca Nationala a Romaniei si vanzarile reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta in luna anterioara celei pentru care se face anuntul.
Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei."

din experienta mea, chiar daca facturile ar fi fost semnate de primire (ceea ce nu echivaleaza cu acceptare la plata), tot nu ar fi putut fi cerute penalitati daca acestea nu au fost prevazute intr-un contract

la aceste argumente, vei adauga, fireste, texte din L 469/2002

cam astea ar fi apararile pe care le poti folosi si vor functiona (eu am fost, in general, creditoare si am intalnit tot soiul de debitori ingeniosi)

juristu

Post by juristu » 15 Jun 2005, 14:50

Din punctul de vedere al penalitatilor scapi foarte usor pe considerentele mesajelor anterioare .

Dar hai sa vedem daca nu cumva scapi si de debitul principal :mrgreen: - exista dovada ca tu ai primit/preluat materialele de constructie ?

baci

Post by baci » 15 Jun 2005, 17:37

Astazi am aflat ca cel care a semnat facturile nu exista in firma si nu a existat vreodata.Exista un nume si un CNP dar nu stim al cui este. Presupunem ca este am celui care a redactat factura.Deci chestia cu secretara pica.

danutza

Post by danutza » 16 Jun 2005, 08:42

mai, baci, mai

societatea debitoare pe care o aperi tu a primit marfa?

uite, si juristu a spus ca scapi de penalitati si a mers chiar pana acolo ca ti-a sugerat ca poti scapa chiar si de debit
DAR..., pt ca exista un dar...
daca soc ta a primit marfa, nu te-as sfatui sa negi; creditorul poate proba acest fapt cu orice mijloc de proba (ma refer mai ales la martori); ma rog, tu poti incerca si asa; depinde f mult si de abilitatea adversarului-creditor in a-si dovedi pretentiile

cu penalitatile, fie n-are experienta, fie a facut-o la tupeu, pe principiul ca poate "tzine"

baci

Post by baci » 16 Jun 2005, 17:22

Danutza, pai cam asta e problema,a primit marfa, ca doar creditori au livrat-o. E deja de luni bune cladire. Oricum debitorul nici nu isi doreste sa conteste debutul. Penalitatile il dor pe el.Oricum va multumesc pentru sfaturi si va tin la curent.

Post Reply