violare a intimitatii

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
timo

violare a intimitatii

Post by timo » 07 Jun 2005, 03:59

As vrea sa va prezint urmatoarea situatie.
In lipsa administratorului unei societati, asociatul unic cauta prin lucrurile personale ale acestuia si face copii ale unor documente confidentiale pe care administratorul le tine la birou si care nu au legatura cu activitatea firmei.
As dori sa stiu daca acest lucru constituie o infractiune. Faptul ca actiunea s-a intamplat la sediul firmei si ca persoana implicata este asociatul unic limiteaza din gravitate sau chiar o anuleaza?

codobelc

Post by codobelc » 07 Jun 2005, 09:23

1. Poti dovedi sustinerile?
2. Nu cred ca fapta este infractiune.
3. Poti incerca, eventual, un litigiu civil.
4. Faptul ca persoana in cauza era asociat unic al firmei nu cred ca schimba esential datele problemei; in mod cert nu avea dreptul sa copieze actele personale ale administratorului. Se poate discuta daca avea sau nu dreptul sa umble in birou, dar in nici un caz nu avea voie sa copieze acele acte, o data ce si-a dat seama ca nu intereseaza firma.

timo

Post by timo » 07 Jun 2005, 10:15

Da, acest lucru poate fi dovedit.
Mie mi se pare totusi putin deplasat. In primul rand ca in calitate de administrator aveam niste drepturi, nu sunt privit ca un angajat al firmei respective.
Documentele nu erau la vedere iar copierea lor nu s-a facut in nici un caz accidental.
Apoi, unele din documente sunt contracte, care daca ar ajunge publice, mi-ar putea crea probleme.
Multumesc.

codobelc

Post by codobelc » 07 Jun 2005, 11:23

Dandu-l in judecata, exista riscul (major) ca actele de care vorbesti sa ajunga publice, ceea ce spui ca nu-ti cade bine. Grija si bafta!

timo

Post by timo » 08 Jun 2005, 10:06

Imi cer scuze daca sunt prea insistent dar inca nu stiu ce as putea face in situatia asta.
Am mai citit niste posturi intr-o discutie legata de violarea corespondentei de catre angajator. In acest caz, al corespondentei, se pare ca lucrurile sunt destul de clar definite.
As vrea sa stiu ce as putea face in acest caz. Totusi cineva iti umbla fara nici un drept prin lucrurile personale, face copii ale unor documente si mai mult de atat le mai arata si unei alte persoane pentru a-i traduce continutul. Nu sunt de specialitate si nu ma pot pronunta foarte direct, dar mi se pare un lucru destul de grav. Mai ales ca unele din documente erau niste contracte la care nu ar trebui sa aiba acces chiar oricine.
Multumesc.

sansiro

Post by sansiro » 08 Jun 2005, 11:03

Eu zic ca poti incerca sa acuzi in penal pe respectivul pentru divuulagarea secretului profesional. Daca a divulgat lucruri pe care le-a aflat in timpul serviciului si a lezat pe cineva cu treaba asta, merge. Mai greu este ca respectivul nu le-a aflat si le-a divulgat ca urmare a atributiilor lui de serviciu. In alta ordine de idei, daca el avea atributii de serviciu si lucra la firma aia, poti sa mergi pe abuzul in serviciu-indeplinirea defectuasa aatributiilor de serviciu. Numai ca asta este o chestie trasa de par, din moment ce legea se leaga doar de neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, nu si de depasirea lor (art. 246 C. pen). Incearca chestiile astea cu abuzul in serviciu

mariusms

Post by mariusms » 08 Jun 2005, 15:01

Daca acele documente confidentiale rezultau din corespondenta personala si erau tinute intr-un loc numai al lui, poti merge si pe violarea secretului corespondentei. Ar putea fi si o tentativa la furt, depinde ce a cautat asociatul in lucrurile personale ale administratorului.

sansiro

Post by sansiro » 09 Jun 2005, 15:19

e adevarat. dar din cate am observat eu, Victima este singura de acord ca nu se poate face plangere pentru violarea secretului corespondentei. Din cate am inteles eu, este vorba de niste contracte pe care le-a incheiat administratorul.
"mister capacitate de sinteza"

ADR

Post by ADR » 13 Jun 2005, 22:53

mi se pare mie sau toata lumea confunda serviciul cu spatiul persoanal

eu sincer nu prea am la serviciu documente personale secrete si mai ales contracte care nu sunt tocmai niste documente personale pentru ca ele trebuie sa fie opozabile tertilor

cel mult sa-l acuzi de santaj sau amenintare daca ajungeti la asa ceva

oricum observ ca toata lumea e indignata pe sefi ca pot sa-i mai controleze ba ca corespondenta de la serviciu este personala ba ca e-mail-ul este personal desi e cu adresa firmei si e pe severul firmei, ba ca omun isi tine contractele confidentiale care nu au legatura cu firma la sediul firmei in loc sa le tina la cel in beneficiul caruia a incehiat acele contracte.

eu cred ca te-a prins cu anumite chestiuni mai putin placute si vrei sa-l santajezi la randul tau cu politia si instanta

dupa umila mea parere nu exista inca incriminare penala pentru aceasta fapta si nici dovezi

sansiro

Post by sansiro » 14 Jun 2005, 13:57

Inclin sa fiu de acord cu ADR si recunosc ca in demersurile mele de a-l indemna pe Timo sa-l arda pe ticalos isi are radacinile in "iubirea" mea pentru sefi. Totusi daca vrei, poti. Daca demonstrezi ca ti-a spart sertarul a carui incuietoare ai cumparat-o tu, arde-l pentru distrugere!!!!!!
Cu privire la adresa la care este livrata corespondenta personala, cred ca fiecare este liber sa declare ce adresa doreste pentru a i se comunica respectiva corespondenta. Daca se alege adresa firmei iar ca destinatar este mentionata exclusiv o persoana anume, atunci numai aceasta ar trebui sa aiba dreptul sa deschida corespondenta respectiva. Daca este adresata firmei cu precizarea numelui unei persoane, atunci dreptul de a o deschide apartine oricaruia dintre slalriatii care au atributii in sortarea si rezolvarea corespondentei. Daca acestia constata ca este vorba de lucruri personale, nu au dreptul sa divulge continutul sub sanctiunea prevazuta in Cod la art. 196 iar pe linie disciplinara pot sa arda pe salariat daca se constata ca acesta mesaje cu caracter personal sosite pe adresa firmei incurca activitatea normala a acesteia sau incalca prevederile Regulamentului de Ordine Interioara.

Post Reply