Art 88 cod penal

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
aho

Art 88 cod penal

Post by aho » 11 Jun 2005, 17:02

se scade retinerea si arestarea preventiva in urmatoarele situatii :
- din pedeapsa condamnarii cu suspendarea executarii;
- din masura educativa a internarii in centru de reed. aplicata minorului?

krisstina

Post by krisstina » 12 Jun 2005, 05:03

Cuantumul retinerii si arestarii preventive nu se poate scadea, sub nici o forma, din durata internarii intr-un centru de reeducare.

Aceasta masura se ia pe timp nedeterminat, de cel putin un an si dureaza cat este necesar pentru realizarea scopului internarii (indreptarea minorului, dobandirea invataturii si pregatirii profesionale), dar maxim pana cand cel sanctionat implineste 20 de ani.

In cazul suspendarii executarii, nu vad de ce nu s-ar scadea din "durata pedepsei inchisorii pronuntate".

wittmann

Post by wittmann » 12 Jun 2005, 08:21

Se scade si din durata pedepsei cu inchisoarea a carei executare a fost suspendata conditionat; astfel, in cazul care se dispune revocarea suspendarii, condamnatul va executa doar restul.

aho

Post by aho » 12 Jun 2005, 10:28

Si mie mi separe logic sa se scada dar am citit ca printr-o decizie a fostului TS nr.2516/12.07.73 s-a decis ca timpul retierii si arestarii prev nu se scade din durata T incercare deoarece art. 82 foloseste expresia "ped. aplicata" iar 88 se refera la "ped. inchisorii pronuntate " .

ADR

Post by ADR » 12 Jun 2005, 11:24

nu se scade din termenul de incercare intrucat asta este scopul termenului de incercare de a asigura ca condamnatul se indreapta si nu mai comite alte infractiuni.

in cazul in care s-ar fi aplicat o pedepasa cu executare se scade perioada cat a fost retinut sau arestat.

krisstina

Post by krisstina » 12 Jun 2005, 12:28

"La calcularea termenului de incercare se tine seama de durata pedepsei aplicate de instanta si nu de durata care ar rezulta ca urmare a deducerii arestarii preventive."

(C. Bulai, C. Mitrache - Drept penal roman. Partea generala. Culegere de probleme... - Ed. Sansa, Buc., 1999, pg. 306.)

Cred ca termenul de incercare este altceva decat pedeapsa inchisorii ce ramane de executat in mod efectiv.

aho

Post by aho » 12 Jun 2005, 13:21

krisstina wrote:"La calcularea termenului de incercare se tine seama de durata pedepsei aplicate de instanta si nu de durata care ar rezulta ca urmare a deducerii arestarii preventive."

(C. Bulai, C. Mitrache - Drept penal roman. Partea generala. Culegere de probleme... - Ed. Sansa, Buc., 1999, pg. 306.)

Cred ca termenul de incercare este altceva decat pedeapsa inchisorii ce ramane de executat in mod efectiv.
De acord, prin urmare dispozitivul ar putea arata astfel:
-condamna pe x la 1,6 ani inchisoare din care se deduce perioada retinerii arestarii de 30 zile;
-in temeiul art.81,82 suspenda executarea pedepsei si stabileste termneul de incercare de 3, 6 ani (inclusiv durata retineriisi arestarii).
Daca se revoca suspendarea x va executa 3,5 ani , corect?
Multumesc

krisstina

Post by krisstina » 12 Jun 2005, 14:18

Eu, in modestia mea, asa cred, dar nu sunt eu cine sa-ti dea un raspuns sigur.

wittmann

Post by wittmann » 12 Jun 2005, 14:55

AHO. ai dreptate. Deducerea duratei retinerii si arestarii nu are influenta asupra termenului de incercare; el va fi in continuare format din durata pedepsei + 2 ani. DOAR in cazul in care se dispune revocarea suspendarii, condamnatul va executa doar restul ramas din pedeapsa dupa deducerea acestei durate.

sansiro

Post by sansiro » 13 Jun 2005, 10:16

Categoric din durata termenului de incercare nu scade nimic. Cat priveste masura internarii intr-un centru de reeducare, de acord cu Wittmann fara nici un comentariu. In cazul revocarii suspendarii se executa pedeapsa pronuntata minus arestul. Scopul deducerii exprese prin lege a arestarii din pedeapsa pronuntata este in acord cu prevederile referitoare la dreptul persoanei la libertate si siguranta prev. de art. 5 din CEDO iar dispozitiile referitoare la suspendarea conditionata a executarii pedepsei au in vedere posibilitatea reducarii condamntului fara ca pedeapsa sa se execute.
Respecte

Post Reply