Situatia mea sta astfel: Sunt divortata, in asteptarea hotararii de divort. As vrea sa incep partajul pentru locuinta cat mai curand posibil, dar am nevoie de sfaturi!
Jumatate din locuinta s-a obtinut prin donatie 100% din partea parintilor mei,iar jumatate prin achitarea comuna in 1994 (din partea mea si a exsotului) la stat a unei sulte rezultate prin iesire din indiviziune. Acolo au fost chiriasi la care le-am pus la dispozitie apartament sa le putem facilita evacuarea- Apoi fostii chiriasi s-au mutat in apartamentul pus la dispozitie. Apartamentul l-am vindut- banii fiind cheltuiti,apartamentul era proprietatea la amindoi insa l-am cumparat numai pentru a scapa de chiriasi.
Referitor la casa -ce i-ar reveni ex-sotului? 1/3? Ar putea obtine titlu locativ? La parterul casei am doua spatii comerciale inchiriate a caror suma ma ajuta sa acopar din cheltuielile de intretinere enorme la care exsotul nu a contribuit niciodata. As putea in continuare, dupa divort sa inchiriez aceste spatii inainte de a fi efectuat partajul? Sau as fi impiedicata legal sa le mai inchiriez datorita faptului ca el are drept 1/3? Ce procent din chirii i s-ar cuveni ex-sotului?
Cum se efectueaza expertiza locuintei? Sulta pe care noi am achitat-o in 1994 in ce procent ar putea fi actualizata acum in 2005?
Atunci cand hotarirea de divort va fi definitiva dar partajul nu- ce sanse am sa pot pune bani la banca fara a-i imparti?
Cum poate fi mai avantajos pentru mine- sa cer un partaj legal sau sa merg pe intelegere avind in vedere ca pe linga sulta care trebuie sa i-o achit pentru cota lui de imobil am facut investitii majore: gresie, faianta, incalzire centrala,mobila, etc. Exsotul nu doreste sa-l compensez cu bunuri.
Sunt ingrijorata de comportamentul lui, are zile de criza cand se manifesta prin violenta verbala. Ar vrea sa ma influenteze sa renunt la avocatul pe care il am si sa merg cu el la notar pentru "a ne intelege" cu privire la partaj. Dintr-odata il intereseaza acum si ma intreaba despre costul facturilor lunare pe care eu continui sa le platesc in mod curent fara nici o contributie din partea lui. Am avut grija sa cumulez si sa pastrez aceste facturi intr-un loc sigur, deoarece el incearca sa distruga toate dovezile pe care le gaseste...ex mi-a sustras fara voia mea caietul de cheltuieli cu scrisul meu personal, de cate ori plec de acasa face deranj si cauta prin dulapuri si sertare, face deranj peste tot si alte chestii josnice.... Ce sa fac acum, sa-i arat aceste facturi? Credeti ca l-ar interesa sa plateasca unele cheltuieli pe care nu le-a platit niciodata sau ar vrea sa distruga toate actele care ii iasa in cale? Nu am nici un fel de incredere in ceea ce zice, evit sa fac conversatie -dar el continua sa ma terorizeze verbal si incearca sa ma stranga cu usa.
Partaj 1/3
Pai apartamentul ti-a fost donat numai tie de catre parintii tai, sau amandurora? Daca nu s-a specificat in contract ca donatia ti-a fost destinata exclusiv, din cate imi amintesc eu, se presupune ca v-a fost facuta in comun tie si sotului tau. De-aici ar rezulta ca, teoretic, impartiti apartamentul pe jumatate. Dar se va lua in considerare si cota de participare a fiecaruia la dobandirea apartamentului. Daca poti dovedi ca ai o contributie majoritara la dobandirea apartamentului si la imbunatatirea lui, mergi pe calea partajului judiciar.
Contractele de inchiriere pot continua, deoarece sunt acte de administrare. Dar banii proveniti din chirii se vor imparti.
Odata ce hotararea de divort e definitiva, banii pe care ii vei depune la banca sunt numai ai tai.
Expertiza locuintei se realizeaza de catre un expert numit de instanta, daca mergeti pe calea partajului judiciar, sau ales de voi, daca va intelegeti pe cale amiabila.
Contractele de inchiriere pot continua, deoarece sunt acte de administrare. Dar banii proveniti din chirii se vor imparti.
Odata ce hotararea de divort e definitiva, banii pe care ii vei depune la banca sunt numai ai tai.
Expertiza locuintei se realizeaza de catre un expert numit de instanta, daca mergeti pe calea partajului judiciar, sau ales de voi, daca va intelegeti pe cale amiabila.
Va multumesc pentru sfat, va dati seama -am nevoie avida de cat mai multe pareri de specialitate. Apreciez fiecare punct de vedere pentru a ma ghida. Jumatate din costul locuintei a fost achitat cu donatie exclusiva mie de catre parintii mei. Cealalta jumatate am platit-o cu acoperire din venitul amandurora.
Cum se vor imparti banii proveniti din chirii pana la finalizarea partajului care nici nu a inceput?
Deci depozitele pe care le voi face la banca dupa divort vor fi in exclusivitate ale mele?
Va multumesc!
Cum se vor imparti banii proveniti din chirii pana la finalizarea partajului care nici nu a inceput?
Deci depozitele pe care le voi face la banca dupa divort vor fi in exclusivitate ale mele?
Va multumesc!
actualizare partaj 1/3
Am primit hotararea de divort! S-a aprobat evacuarea sotului. El m-a amenintat cu recurs. Care este procedura legala prin care il pot obliga sa evacueze conform hotararii de divort? Sunt la limita nervilor, mai ales ca se apropie si vacanta fetitei si va fi mai mult timp pe acasa, martora la tot felul de discutii contradictorii si a comportamentului lui violent. Cum pot impune obligativitatea evacuarii? Daca face recurs si va continua intre timp sa locuiasca aici? Ce fel de drepturi ar avea? Este somer, nu a avut o carte de munca de vreo 5-6 ani, nu stiu cu ce fel de afaceri se ocupa! Daca va trebui sa impart cu el venitul obtinut din inchirierea spatiilor comerciale iar el continua a cohabita fara nici un fel de contributie materiala, ma tem ca nu voi putea continua a plati integral toata valoarea facturilor de intretinere.
Pot incepe actiunea de partaj oricand, sau va trebui sa astept o alta hotarare definitiva, din moment ce ma ameninta cu recurs?
Cand voi putea deveni complet independenta pe veniturile care le am?
Pot incepe actiunea de partaj oricand, sau va trebui sa astept o alta hotarare definitiva, din moment ce ma ameninta cu recurs?
Cand voi putea deveni complet independenta pe veniturile care le am?